BİLİM 20 Temmuz 2016
119b OKUNMA     1291 PAYLAŞIM

Einstein'ın Teorisi Üzerine Bir Gemiye Yapıldığı İddia Edilen Görünmezlik Deneyi: Philadelphia

1943 yılında Einstein'ın Birleşik Alan Teorisi ile katkı sağladığı, Pensilvanya'nın Philadelphia şehir limanında yaptığı iddia edilen deneydir. USS Eldridge adında gemiye elektromanyetik alan jeneratörleri çalıştırılarak etrafı yeşil bir dumanla kaplanır. Deney sadece bir iddia olarak kalmış olsa da hayli ilginç bir olay olarak tarihte yerini almıştır.

 gökkusagi projesi (project rainbow) 1930'lu yillarda amerikan hükümeti bilim adamlarindan gemilerin radarlarda görünmemesini saglayacak bir yöntem gelistirmelerini ister.

baskanligini nikola tesla'nin yaptigi bir grup bilim adami bu istegi gerçeklestirmek üzere ise koyulurlar… yaklasik 10 yillik bir çalismanin sonunda proje deneme asamasina gelir. deneyde amerikan donanmasinda görevli küçük bir destroyer olan eldridge adli gemi kullanilacaktir… gemi, jeneratörler, vericiler, güç yükselticiler, modülasyon devreleri ve elektromanyetik alan olusturmaya yarayacak araç gereci içeren tonlarca ekipmanla donanir… 22 temmuz 1943'te saatler 09:00'i gösterirken elektromanyetik alan jeneratörleri çalistirilir. eldridge'in etrafini önce yesil bir duman kaplar. gemiyi bu dumanin ardinda görmek imkânsizlasir. 

DE-173 USS Eldridge

alicilar geminin kuvvetli bir elektormanyetik alanla çevrelendigini göstermektedir. duman çekildiginde ise deneyin istenenden daha basarili oldugu anlasilir. çünkü eldridge sadece radarlardan degil, mürettebatiyla beraber "gözden de" kaybolmustur! iste philadelphia deneyi'nin bir kaç kelime ile özeti bu… amerikan hükümeti ve deniz kuvvetleri elbette ki böyle bir deneyin ya da projenin varligini asla kabul etmiyor. tüm bunlarin asilsiz, hayal ürünü iddialar oldugunu savunuyor. ancak diger taraftan da görgü taniklarinin ifadeleri var. zaten deney hakkinda bilinenlerin çogu da bu taniklarin ifadelerinden saglanmis.

simdi basa dönelim ve hikayemizin ayrintilarina bakalim. 1933 yilinda roosevelt abd'nin baskani oldu ve hemen ardindan eski dostu ve dünyanin sayili bilim adamlarindan nikola tesla'yi washington'a davet ederek ondan devlet adina bazi projeleri yürütüp yürütemeyecegini sordu. yanit olumluydu. baskan ona gökkusagi projesi seklinde bilinen projeden söz etti. tesla bu proje üzerinde çalismaya basladi. 


1936'ya gelindiginde tesla önemli gelismeler kaydetmis hatta insansiz bir gemiyi gözden kaybedip sonra da geri getirmeyi basarmisti. ancak yetkililerin deneyin insanli olarak yapilmasinda israr etmeleri ve tesla'nin da insanlara zarar gelmeden bu deneyin yapilmasinin olanaksiz oldugu noktasinda baslayan görüs ayriliklari sonunda tesla'nin son asamada projeden ayrilmasiyla sonuçlandi.

bundan sonra projenin idaresini dr. john von neumann devraldi. donanma, özellikle almanlara karsi bir an önce ezici üstünlük saglamak kaygisini tasiyordu. bu üstünlügü saglamanin ise görünmezlikten geçtigi düsünülüyordu. arzu edilen gemilerin "radarlara" görünmemesini saglamakti. 

Dr. John Von Neumann

fakat sonuç beklenenden çok farkli oldu. biraz sabirli olun, daha ikinci deneyi anlatmis degiliz… amerikan hükumeti için çalisan bilim adamlari arasinda dünyanin en büyük dahilerinden biri olarak gösterilen ve nazi almanyasindan kaçip abd'ye siginan albert einstein da vardi. philadelphia deneyi'nde en büyük katkilardan birinin einstein tarafindan saglandigi düsünülmekte. özellik einstein'in "birlesik alan teorisi"nin deneyi basariya ulastiran faktör oldugu saniliyor. einstein bu teorisini 1925-27 tarihleri arasinda prusya'da yayimlanan bir bilim dergisine göndermis ancak tamamlayamadigini düsünerek geri çekmis. 

Albert Einstein

einstein'in ileriki yillarda teorisini tamamladigi, ancak bunun savas sirasi ve sonrasi hükümetlerce gizlenmis olabilecegi tahmin ediliyor. biz simdi gelelim ilk deneyin ayrintilarina. haziran 1943'te deney için seçilen uss eldridge'e elektormanyetik alan olusturucu donanim yüklendi ve gemi philadelphia deniz üssü açiklarinda deneye tabi tutuldu. deney sirasinda yeni mürettebat da gemide bulunuyordu. deneye ticari bir gemi olan andrew furuseth'in mürettebati da taniklik etti. andrew furuseth'in özel bir yeri var, çünkü deney hakkinda bugün bilinenlerin çogunu bu gemide görev yapmis olan carlos allende'nin anlattiklarindan biliyoruz. (allende, 50'li yillarda ufo arastirmacisi morris jessup'a yazdigi mektuplarda yasadiklarini anlatmasaydi belki de bu olaydan hiç haberimiz olmayacakti. ve küçük bir not daha: jessup 1959'da intihar etti. ne ilginç degil mi?)

 Morris Jessup

22 temmuz 1943'te salterler kaldirildi. geminin gözden kaybolusuna kadar olanlari biliyorsunuz. ondan sonra olanlar da oldukça ilginç. 15 dakika sonra salterlerin indirilmesi emredildi. yesil duman yeniden belirdi ve duman çekilirken eldridge yavas yavas yeniden materyalize oldu. ancak bir seylerin ters gittigi hemen anlasilmisti. gemiye iletilen telsiz mesajlarina yanit gelmiyordu. gemiye çikildiginda mürettebatin hiç de iyi durumda olmadigi görüldü. bir çogu sinir krizleri içinde çirpiniyordu. en iyi durumdakiler hafiza kaybina ugramisti! donanma bu personeli topyekun emekliye sevk ederek gemiye yeni personel atadi. bilim adamlarina da sadece radar görünmezligi istediklerini, optik görünmezlige gerek olmadigini bildirdi. 28 ekim 1943'te ise eldridge üzerinde ikinci deney gerçeklestirildi. saatler 17:15'i gösterirken elektromanyetik jeneratörler yeniden çalistirildi. gemi bir kez daha hemen hemen tamamen görünmez oldu. sadece gövdesinin ana hatlari seçilebiliyordu. bir kaç saniye süresince isler yolunda gider gibiydi ki ansizin gözleri kör edebilecek kadar güçlü mavi bir isik patlamasi meydana geldi ve gemi gözlerden tümüyle kayboldu. simdi duyduklariniza inanmayacaksiniz belki ama eldridge, bir kaç saniye sonra, 600 kilometre ötede, norfolk açiklarinda yeniden maddelesti.

 
norfolk'ta bir kaç dakika boyunca görülür durumda kaldiktan sonra tekrar görünmez oldu ve saniyeler içinde philadelphia deniz üssü açiklarinda yeniden belirdi. mürettebatin tamami çok siddetli bir biçimde rahatsizlanmisti. bir kismi da kaybolmustu. hiç bir zaman bulunamadilar… bazilari aklini kaçirdi ama en ilginci 5 asker geminin metal gövdesi ile kaynasmisti! ikisinin elleri çelik gövdenin içine geçmisti. ellerini keserek adamlari kurtardilar ve yerine protez eller taktilar. sag kalan adamlar asla tam anlamiyla düzelemediler. akil sagliklarini kaybettikleri gerekçesiyle de ordudan uzaklastirildilar. elektronik kamuflaji gerçeklestirmeye çalisan bilim adamlari koca bir gemiyi, mürettebati ile birlikte isinlamis ve sonra da geri getirmislerdi. ancak, daha önce de belirttigimiz gibi abd hükümeti asla böyle bir deneyin yapildigini ya da projenin yürütüldügünü kabul etmedi. donanmaya göre eldridge, sözü edilen tarihlerde philadelphia'da bile degildi. deneyin yapildigi günlere yakin bir tarihte, yine enteresan bir yerde, bermuda seytan üçgeni'nde egitim amaçli olarak bulundugu açiklandi. eldridge daha sonra yunanistan'a satildi ve 90'li yillara kadar da 'leon' adiyla hizmette kaldi. abd hükümetinin, konusunu deneyden alan "the philadelphia experiment" (1983) adli ingiliz yapimi filmin abd sinirlari içinde gösterilmesini yasaklamasi da isin bir baska boyutunu teskil etmekte… yetkililer emi firmasina bir mektup göndererek söz konusu filmin abd'de gösterime sokulmasini istemediklerini bildirdiler. emi ise bunun için hükümetin bir mahkeme karari almalari gerektigini iletti abd'li yetkililere… karari çikarmak zor olmadi. daha sonra emi karsi bir karar çikartarak filmi "video klüplerde kiralanabilir" kategorisine sokmayi basardi. bazi iddialara göre de abd hükümeti 'görünmez gemi' hikayesini düsmani korkutmak için kendi uydurmustu… ortada yanit bekleyen bir çok soru var: -donanma neden eldridge'i yunanistan'a satti? -satilan gemi gerçekten eldridge miydi? -öyle ise, su an gerçek eldridge gözlerden uzak bir yerlerde saklaniyor mu? -deneyde kullanilan gemi gerçekten eldrigde miydi yoksa adi degistirilmis bir baska gemi mi kullanilmisti? -abd hükümeti mi dogruyu söylüyor yoksa taniklar mi?.. bu sorularin yaniti henüz bilinmiyor… ama biryerlerde bir ates var ki bu denli dumana bogulmus ortalik…

edit: ya ben bunu bir yerden aldım ama nereden aldım hatırlamıyorum (=