KÜLTÜR 13 Aralık 2016
179b OKUNMA     1537 PAYLAŞIM

Edirne Keşan'da Her Ocak Ayının 6. Günü Kutlanan Yerli Cadılar Bayramı: Bocuk Gecesi

Cadılar Bayramı kültürümüzde varmış.


edirne'nin keşan ilçesine bağlı çamlıca beldesinde her yıl 6 ocakta bocuk gecesi yapılıyor. cadılar bayramı misali gençler yüzlerini boyayıp birbirlerini korkutuyor ve eğleniyorlar. bocuk kelimesi kışın en sert gecesi manasına geliyormuş.o gece bocuk olarak adlandırılan varlık beyazlar içinde, insansı bir görünümle ortalıkta dolaşıyor ve kurbanlarının sırtına çıkıyor.hedeflerini de kabak tatlısı yememişlerin arasından seçiyor.


inanışa göre; bocuk dediğimiz geceyi en uzun kış gecesi ya da en soğuk kış gecesi olarak da adlandırıyorlar. insanlar bu gecede bir araya gelerek, kimsenin donmaması için birlikte ateş yakıp, evlerde pişirdikleri şeyleri yiyorlar ve geceyi birlikte geçiriyorlarmış.eğer uyur ya da toplanmazsan 'bocuk üzerine biner' denirmiş.


bocuk cadısı; 80 yaşında imiş ve o gece 18 yaşında görünüp bütün ahırlara gidip ineklerin sütünü içermiş.sütünü içtiği inekten bir daha süt gelmezmiş.o yüzden bocuk cadısının en sevdiği tatlı olan kabak tatlısı yapılıp o gece ahırın çatısına bırakılırmış. böylelikle bocuk cadısı rahat bırakırmış inekleri.


son olarak bocuk hakkında öğrendiğime göre; 


cadılar bayramıyla olan benzerliğine bakarsanız,tamamen orta çağdan kalma türk halk kültürünün bir parçasıymış efendim. inanışa göre o gece sular donarsa sağlıklı, bereketli bir yıl geçirileceğine inanılırmış.

Cadılar Bayramı'nın Kökeni Nereden Geliyor?