MİMARİ 20 Eylül 2022
52,4b OKUNMA     453 PAYLAŞIM

Duvarımda Çatlak Var, Evim Yıkılır mı?

İnşaat mühendisi bir Ekşi Sözlük yazarı, kendisine sıklıkla sorulan bu soruyu basit şekilde açıklamış. "Duvarımda çatlak var. Tehlikede miyim? Evim yıkılır mı?"

bir inşaat mühendisi olarak çok sık karşılaştığım, insanların ise çok korktuğu basit bir soruyu cevaplamak istiyorum: "duvarımda çatlak var. tehlikede miyim? evim yıkılır mı?"

çatlağın hangi elemanda olduğuyla alakalıdır bu sorunun cevabı:

1. tuğla duvarınız çatlamışsa güvendesiniz. (çoğu zaman cevap bu oluyor.)
2. yok, eğer taşıyıcı bir eleman çatlamışsa güvende değilsiniz.

nedir bu taşıyıcı eleman?

yapınızda bulunan kolon, kiriş, döşeme, perde gibi elemanlar taşıyıcıdır. binanızı ayakta tutan bunlardır. bütün statik hesaplar bu elemanlar için yapılır. bunların yüzü suyu hürmetine evinizde güvenle oturursunuz.


bir eleman taşıyıcı mı, değil mi; nereden bileceğim?

çok basit ve ilkel bi yolu var anlamak için. elemana vurduğunuz zaman tok bir ses geliyor ve titreme yapmıyorsa muhtemelen taşıyıcı bir elemana (yani betonarme bir eleman) vuruyorsunuz. odaları birbirinden ayıran bir tuğla duvara vurduğunuz zaman ise duvarın titrediğini fark eder ve aradaki farkı anlarsınız. 

(bu anlattıklarım betonarme yapılar için geçerli.)


ayrıca bir de bu elemanların üzerindeki sıvanın çatlaması durumu var

mesela bir taşıyıcı elemanın üzerinde çatlak gördüğünüz zaman o çatlak çoğu zaman sıva çatlağı oluyor. sıva dediğimiz şey ise yüzeyi düzeltmek için 1,5-2 cm kalınlığında ince bir tabakadır. mesela bir taşıyıcı eleman olan kirişin yamuk yumuk ve pürüzlü olması ihtimali var. bu sorunları gidermek için yapının iç duvarları komple sıvanır. 

sıvalar ilerleyen zamanlarda rahatlıkla çatlayabilir. yani kolonda-kirişte çatlak görünce korkmayın. çoğu zaman sıva çatlağıdır.