SPOR 4 Temmuz 2023
7,2b OKUNMA     303 PAYLAŞIM

Dünyanın İlk Fitness Aletlerinin Mucidi Olan Doktor: Gustav Zander

1865 yılında, dünyanın ilk spor salonu diyebileceğimiz bir enstitü kuran doktor Gustav Zander'in hikayesi.

dr. gustav zander 1865 yılında, dünyanın ilk spor salonu diyebileceğimiz bir enstitü kurdu. bu enstitü, hastalarının egzersiz yaptığı 27 özel yapım makine ile donatılmıştı.

zander, bu makinelerinin doğum ya da ağır çalışma sonucu ortaya çıkan bir dizi fiziksel bozukluğu düzeltebileceğini ve fiziksel sağlığın anahtarının yorucu hareketler değil, "aşamalı efor" - güç oluşturmak için vücudun kaslarının kontrollü, sistematik bir şekilde çalıştırılması- olduğunu savunuyordu.


1864'te lisanslı bir hekim olduktan kısa bir süre sonra, stockholm'deki bir okulda öğrenciler için prototip terapi makineleri kurarak fikirlerini uygulamaya koydu.

makinelerinde, her bireyin gücüne göre direnci ayarlamak için çekilebilen ve hareket ettirilebilen ağırlıklar ve kollar vardı. başka bir ağırlık ve kol seti ise kullanıcının vücut ya da uzuv ağırlığını dengeliyordu. felçli ya da aşırı güçsüz olanlar için motorlu makineler, etkilenen kasların çalışmasını sağlıyordu.


deneklerinin güç ve sağlıklarında gözle görülür iyileşmeler olduğunu fark eden zander, makinelerini tanıtmak için stockholm'de bir mekanoterapi enstitüsü açtı. ilk başta tıp pratisyenleri yeni terapi iddialarına şüpheyle yaklaştı, ancak hastaların iyileştiğine dair kanıtlar arttıkça zander'in terapisi onaylandı ve londra'da ikinci bir enstitü açmasını sağladı.

zander'in makineleri 1876'da philadelphia'da düzenlenen, uluslararası bir sergi'de sansasyon yarattı ve kendisine en iyi mekanik tasarım ödülünü kazandırdı. 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında sanayileşme, ofis çalışanlarının sayısında artışa neden oldu ve zander makinelerini, hızla yükselen bu iş koluna pazarlamaya başladı. amerikalılara, makinelerinin "hareketsiz bir yaşamın ve ofiste kapalı kalmanın yarattığı sağlık sorunlarına karşı bir önlem" sunduğunu açıkladı.


bu makineler, ülkenin dört bir yanındaki kaplıcalarda ve özel enstitülerde bulunabiliyordu. bu sağlık makinelerine erişim, bir kişinin rahat yaşam tarzını yansıtan bir statü işaretiydi.

zander'in 1920'deki ölümünden sonra, makineleri ve fizik tedaviye katkıları, bu radikal fikirler yeniden keşfedilene kadar unutulmuştu.

makinelerinin görsellerini görünce "devrim niteliğinde fikir" demek çok da yanlış olmaz...tek eksik tayt, şort vs.

kaynak