UZAY 11 Kasım 2021
32,3b OKUNMA     422 PAYLAŞIM

Dünya'nın, Güneş Kadar Sıcak Olan Çekirdeği Neden Dünya'yı Eritmiyor?

Dünya'nın yüzeyine 3 bin km uzaklıkta bulunan ve Güneş kadar sıcak olan Dünya çekirdeği, Dünya'yı nasıl eritemiyor?

dünya'nın çekirdeğini birebir gözlemleyemesek de hakkında çokça bilgiye sahibiz. sismoloji çalışmalarından, ses dalgalarının ölçümünden, nükleer test patlamalarından çıkan sonuçlara göre dünya'nın çekirdeğinin eriyik olduğunu, evrendeki elementleri ve hangi koşullarda nasıl davrandıklarını bildiğimiz için yüksek basınç altında demir yoğunluklu olduğunu söyleyebiliyoruz.

tüm bu veriler ışığında, çekirdeğin sıcaklığının güneş'in yüzey sıcaklığına yakın şekilde yaklaşık 6.000°c olduğu düşünülmektedir. dünya'nın çekirdeği, yüzeyine sadece 3.000 km uzaklıktadır. güneş'in dünya'ya uzaklığı 3.000 km olsaydı bu, dünya'nın erimesine neden olurdu.


peki bu koşullar altında dünya'nın çekirdeği neden dünya'yı eritmiyor?

başlangıç olarak çekirdeğin etrafı yoğun ve katı kaya mantosu ile çevrilidir. üzerinde yaşadığımız kabuk bu manto üzerinde yüzer ve bize boş uzayın sağlayabileceğinden çok daha fazla koruma sağlar.

ancak çekirdeğin bu şekilde bir erime sağlayamamasının asıl sebebi ısı ve sıcaklık arasındaki farklılıktır. kabaca açıklarsak; ısı bir enerji türüdür, sıcaklık ise enerjinin yoğunluğudur. temel olarak belirli bir boyuta sığdırılan enerji miktarıdır.

ısı ve enerji farkı hakkında detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz:


bir maytaptan çıkan kıvılcım 1.500°c sıcaklığa ulaşabilir ancak bize gerçekten zarar veremez. öte yandan, 100°c'de kaynayan su ile yapılacak bir banyo bizi öldürebilir. bunun nedeni kaynayan suyun daha fazla ısı enerjisi içermesidir.

dünya'yı eritmek için çekirdekteki ısıdan çok daha fazla enerjiye ihtiyaç vardır. güneş ise devasa boyutu nedeniyle bunu kolayca sağlayabilir. şanslıyız ki dünyamızdan 150.000.000 km uzaktadır.

kaynak: science focus