SİYASET 20 Ocak 2022
19,5b OKUNMA     497 PAYLAŞIM

Dünyanın En Önemli ve İlginç Sınır Güvenlik Duvarları

Ülkeler, kendi sınır güvenliklerini sağlamak için komşu ülkelerle olan sınırlarını duvar, çit, mayın vb. engellerle kapatıyorlar. Dünyadaki pek çok sınır duvarı standart ancak bazıları onlardan biraz daha ilginç.


türkiye sınır güvenlik duvarı
 

türkiye, 911 kilometre sınırı olan suriye ile arasına, 873 kilometre güvenlik duvarı inşa etti. hakkari’de de ırak sınırına 13 kilometre duvar yapıldı. iran sınırına 500 km duvar inşaatı bitti, bitiyor. şu ana kadar güvenlik duvarı ile korunan kara sınırı uzunluğu 1500 kilometreye yaklaştı. duvarların örülmesi terör örgütü mensupları ve düzensiz göçmen akışını önlemek maksadı taşısa da bir nebze caydırıcılığı olup, ne terör örgütlerinin mensuplarının geçişi ne de düzensiz göçmen akışı durdurulabilmiş değil. özellikle düzensiz göçmen geçişini duvar değil, kararlı ve etkili politika çözer.


israil-filistin batı şeria duvarı 

bu bir utanç duvarıdır. israil hükümetinin filistinlileri kendi memleketlerinde bir duvar arkasına hapsedip, yetmezmiş gibi duvarı geçmeye çalışanları da kurşunladığı iğrenç bir yapıdır. bu sayede israil ve filistin halkı birbirinden ayrılır. bu yüzden bu utanç bariyerine ayrım duvarı denir.


vatikan duvarı 

2016 yılında dönemin abd başkanı donald trump meksika sınırını geçilmez kılacak devasa bütçeli sınır duvarı ısrarını ortaya koyduğunda buna ilk karşı çıkan kişilerden birisi papa francis olmuş ve "bu duvarı dikmek hiç de hristiyanca bir hareket olmaz" demişti. trump ise papa'nın bu demecine vatikan dünyadaki tüm sınır duvarlarından daha büyük bir duvara sahip diyerek cevap vermişti. bilmeyenler için belirletim; vatikan, roma'nın içinde, bir zamanlar kale bariyeri görevi gören antik ve devasa taş duvarlarla çevrili 100 dönümlük bir yerleşim bölgesidir.


barış duvarları (peace walls/lines)

duvarlar bazen ülkeleri birbirinden değil, aynı ülke içinde iki ayrı dünya görüşüne ait kesimin yerleşim yerlerini de birbirinden ayırıyor. tıpkı kuzey irlanda da olduğu gibi. çoğunluğu belfast'ta bulunan, cumhuriyetçi ve milliyetçi katolik mahalleleri ile sendikacı protestan mahallelerini birbirinden ayıran bu duvarların toplam uzunluğu 32 km'den fazla.


ilk olarak 1920'lerde inşa edilmişler. 2017 yılında alınan bir kararla 2023'e kadar tamamen yıkılmalarına karar verilmiş. bir zamanlar sivil huzursuzluklar ve ayaklanmaları bastırmak için inşa edilen bu duvarlar şimdilerde turistlerin sıkça uğradıkları yerler haline gelmiş.


abd-meksika sınır bariyeri 

amerika birleşik devletleri ve meksika arasında, pasifik okyanusu'ndan teksas'ın doğu ucuna kadar 3110 km boyunca uzanan bir sınır var. bu sınır boyunca 1126 km'lik kesintisiz çit, rio grande nehri ve açık çöl de dahil olmak üzere hem doğal, hem de insan yapımı dağınık bir dizi engel bulunuyor ve bunların bütününe amerika birleşik devletleri-meksika seddi deniyor.


eski abd başkanı donald trump bu bölgeye aşılamaz bir duvar örüleceğini, bu duvarın maliyetinin 11 milyar doları geçeceğini ve bu maliyeti de s*ke s*ke meksika'nın ödeyeceğini taahhüt etmişti seçmenlerine. fakat başkanlık koltuğundaki ömrü bu taahhüdü yerine getirmeye yetmedi.


melilla, ispanya-fas sınır bariyeri

melilla şehri ispanya'ya ait olmakla beraber kuzey afrika'da bulunuyor ve bir tarafı denizle diğer tarafı fas ülkesi ile çevrili. bir diğer deyişle melilla, ceuta ile birlikte bir avrupa ülkesi ile bir afrika ülkesi arasındaki yegane kara sınırı olma özelliğine sahip. 


ispanya'nın bu sınıra döşediği 6 metrelik oldukça yüksek ve tepesi de dikenli tellerle çevrili iki çitten oluşan bu sınır bariyeri çeşitli zamanlar, sahra altı afrika ülkelerinden gelen ve ispanya tarafına geçmek isteyen mültecilerin akınına uğruyor. insanlar bu zorlu bariyeri geçmeye çalışırken çoğunlukla yaralanıyor ve hatta ölüm vakaları bile yaşanıyor. ölüm ve yaralanma olaylarına karşı büyüyen tepkiler üzerine ispanya hükümeti çitlerin üzerinde yer alan dikenli telleri kaldırma sözü vermiş fakat dikenli teller halâ yerinde duruyor.


kore tarafsız bölgesi

bu sınır bariyeri, kuzey kore ve güney kore'nin yer aldığı kore yarımadasını ikiye bölen, 250 km uzunluğunda ve 4 km genişliğinde, içi askersizleştirilmiş fakat diğer her iki ülke tarafından askerler ve ağır silahlarla korunan, dünyanın en sıkı sınırlarından biridir. 


iki ülke arasındaki geçişler yalnızca özel bir izinle belli sınır istasyonları aracılığıyla gerçekleştirilir. bu sınırı kuzey kore, güney kore, birleşmiş milletler ve abd inşa etti.


hindistan-nepal lazer duvarı 

iki ülke vatandaşları nepal ve hindistan arasında vize, hatta pasaport şartı bile olmadan kimlik kullanarak seyahat edilebiliyor. fakat hindistan tarafı, ülkelerine terör örgütü mensupları ile uyuşturucu kaçakçılarının girişini önlemek maksadıyla, 1751 kilometrelik sınırı teknoloji harikası lazer duvarlarla çevirme kararı aldı. bu lazer duvarlar aynı zamanda hindistan ile buthan arasında da çalıştırılacak.


macaristan-sırbistan sınır çiti 

macaristan ile sırbistan arasında bulunan sınır, 2015 mülteci kriziyle birlikte boydan boya kameralı, sıcaklık sensörlü ve sesli uyarı sistemli teknolojik bir çit ile çevrildi. 


bu çit gerektiğinde istenmeyen göçmenlere elektrik veriyor, kimi zaman “çitlere zarar verirseniz, yasa dışı olarak geçerseniz veya geçmeye çalışırsanız, macaristan'da suç sayılır. bu suçu işlemekten kaçınman için seni uyarıyorum. sığınma başvurunuzu transit bölgede yapabilirsiniz.” şeklinde ingilizce, arapça ve farsça sesli uyarı da veriyor.


botswana-zimbabve sınır bariyeri 

yaklaşık 500 km uzunluğundaki bu sınır engelinin amaçlarından bir tanesi ekonomisi gittikçe bozulan zimbabve'den botsvana'ya yasadışı olarak geçmek isteyenleri engellemek olsa da bir diğer önemli husus botswana'nın inek sürülerini korumak. bazı zamanlar zimbabve'de ortaya çıkıp yayılan şap hastalığından etkilenen botsvanalı inek sürülerinin düşen et verimliliği botsvana'ya milyonlarca dolara mal olunca botsvana çözümü hem insan hem de hayvan geçişini imkansız kılacak sınır engelleri inşa etmekte bulmuş.


hong kong-çin halk cumhuriyeti sınır bariyeri 

uzun süre ingiltere'ye bağlı olan hong kong, 20 yılı aşkın bir süre önce çin'e devredildi ve hong kong "tek ülke, iki sistem" adı altında bir özerklikle idare olunmaya başlandı. hong kong her ne kadar çin anakarasına bağlı olsa da, bu iki bölge, toplam uzunluğu 25 mil olan frontier closed area isimli, sıkı bir şekilde kontrol edilen doğal alandan oluşan, askerileştirilmiş, soğuk savaş tarzı bir insansız bir dikenli tel bariyeri ile birbirinden ayrı tutulmaya çalışılıyor.


özbekistan-kırgızistan sınır hattı

burası 2005 yılına kadar dünyanın en tehlikeli sınır hatlarından birisiydi. diğer birçok eski sovyet cumhuriyetinde olduğu gibi, orta asya ülkeleri özbekistan ve kırgızistan arasındaki sınır, joseph stalin'in tercih ettiği böl ve yönet işgal stratejileri sayesinde tehlikeli bir tasarımla inşa edildi. bu sınır hattını çok tehlikeli kılan şey ise sınırın 800 mil boyunca karşılıklı olarak kara mayınlarıyla döşeli olmasıydı. sınırı geçmek için geldiğiniz yerde karşınıza mayına basıp havaya uçan birisinin resmedildiğini gösteren bir levha çıkınca elbette o sınırdan geçmek istemeyeceksiniz. oldukça caydırıcı.


bu listeyi yazmak genel ruh halimi bozdu açıkçası. şimdi bir kahve içmenin tam sırası. bir gün bütün sınırların kalkması ve bütün insani tehditlerin yok olması dileklerimle...