SİYASET 4 Mayıs 2023
24b OKUNMA     309 PAYLAŞIM

Dünyanın En İlginç Ülke Sınırları

İnsanların yerleşik hayatlara geçmesinden sonra önce şehirler, sonra ülkeler birbirlerini coğrafi sınırlarla ayırdılar. Aralarında tuhaf ve ilginç sınırlar bulunan ülkeler de oldu bu ayrımdan sonra.

polonya ve ukrayna balıkları

polonya-ukrayna sınırı iki avrupa ülkesini birbirinden ayırır ve 535 km'lik bir uzunluğu kapsar. sınır, polonya ukrayna savaşı'nın ardından varşova antlaşması'nın imzalandığı 1920 yılına kadar uzanıyor. ancak mevcut sınır, bölgenin çalkantılı tarihi nedeniyle yıllar içinde değişti.

535 km uzunluğundaki sınır boyunca birçok ilginç sınır işareti var ama hiçbiri bu kadar ilginç değil. bu dev balık jeoglifleri, polonyalı sanatçı jaroslaw koziara tarafından birliğin sembolü olarak hizmet eden parça ile yaratıldı.

arjantin, brezilya ve paraguay'ın üç sınırı

güney amerika, brezilya, arjantin ve paraguay ülkelerini ayıran oldukça ilginç bir üç sınıra sahiptir. bu doğal sınır, bu kavşak noktasında birleşen iguazu ve parana nehirleri tarafından oluşturulur. sınır, üçlü sınır olarak bilinir.

bölge, her ulustan birer tane olmak üzere üç farklı sınır şehri tarafından doldurulmuştur ve itaipu hidroelektrik barajının yakınındadır. site, benzersiz coğrafi oluşumu nedeniyle popüler bir turistik cazibe merkezidir ve kolay bir ülke turu sağlar.

almanya, polonya ve çekya'nın buluştuğu yer

pitoresk bir manzara olan bu yer doğu yukarı lusatia. batı sudetes bölgesine düşen doğal bir bölge. sudetes sıradağları, almanya, polonya ve çekya ülkeleri arasında bölünmüş ve paylaşılan jeomorfolojik bir alt bölge olarak adlandırılır.

lusatia, almanya, polonya ve çek cumhuriyeti'nin bazı parçalarının birleştiği ve üçünün de gezi noktası olan yerin ortak noktasıdır. bu buluşma noktasında, ilgili ulusların ve avrupa birliği'nin bayrakları vardır.

kenya ve tanzanya arasındaki taş

masai mara, kenya'daki narok ülkesinde muazzam bir ulusal koruma alanıdır. park, adını yüzyıllar önce bölgeye seyahat eden maasai halkından alıyor. mara'nın tanzanya'nın serengeti ulusal parkı ile sınırı vardır.

bu iki ulusal rezerv/park, özünde ilgili ülkelerin sınırlarıdır. bu iki ülkenin sınır çizgisini de bir taş belirliyor.

macaristan ve slovakya arasındaki köprü

enfes bir manzaraya sahip olan bu yer, orta avrupa'daki esztergom ve sturovo şehirlerini birleştiren maria valaria köprüsü.

esztergom, macaristan'da bir taşra şehridir ve sturovo, slovakya'da esztergom'un sağında küçük bir şehirdir.

köprü, adını avusturya-macaristan imparatoru franz josef ve bavyera düşesi elisabeth'in kızı arşidüşes marie valerie'den almıştır. 500 metre uzunluğundaki köprü, avrupa'nın en uzun ikinci nehri olan tuna nehri boyunca uzanıyor.

fransa, almanya ve isviçre sınırı olan anıt

basel, isviçre'nin üçüncü büyük şehridir ve muhtemelen göreceğiniz en güzel ve ilgi çekici şehirlerden biridir. kasaba, kunstmuseum gibi birçok sanat müzesi, eğitim sistemi ve mimarisi ile ünlüdür. basel'de, ren nehrinin ortasında bulunan dreilandereck anıtı duruyor.
dreilandereck, isviçre sınırlarının fransa ve almanya ile birleştiği sınır noktasını işaret ediyor. anıt, isviçre topraklarında güvenlik altına alınmıştır.

finlandiya, norveç ve isveç'in cairn'i

bu tuhaf taş gibi görünen yapı, "üç ülke höyüğü" olarak adlandırılır. bu höyük, iskandinav ülkeleri finlandiya, norveç ve isveç'in sınırlarının kesiştiği yeri işaretleyen bir gezi noktası görevi görür. bu özel höyüğün her ulusun ilgili dilinde kendi adı vardır.

taş duvarların sınır işaretleri olarak kullanılması bölgede yaygın bir özellik olmuştur. bu üç noktalı höyük, çok sayıda sınır değişikliği ve siyasi müzakerelerin ardından 1926'da inşa edildi. yapay bir ada olarak dünyanın en küçüğü olarak kabul ediliyor.

iguazu şelaleleri

şaşırtıcı iguazu şelalesi, güney amerika'da, arjantin ve brezilya sınırları arasında, iguazu nehri üzerinde oluşur. şelale, parana eyaleti (brezilya) ile misiones eyaleti (arjantin) arasında doğal bir sınır görevi görüyor. şelaleler popüler bir turistik yerdir ve marvel filmi kara panter'de (kısmen de olsa) görünmüştür. iguazu, her ikisi de unesco sit alanı olarak kabul edilen iki milli park arasında paylaşılmaktadır.

danimarka ve isveç arasındaki köprü

danimarka ve isveç krallıklarını birbirine bağlayan 8 km'lik sınır dışı bir köprü olan øresund köprüsü.

øresund köprüsü, isveç'in malmö kentinde başlar ve yapay peberholm adasına bağlanmadan önce 8 km boyunca uzanır. peberholm daha sonra 4 km'lik su altı drogden tüneli aracılığıyla danimarka'daki küçük amager adasına bağlanır.

norveç - isveç sınırı

iskandinavya'yı ele alarak baktığınız şey, norveç ve isveç krallıkları arasında son derece uzun bir ayrım çizgisidir. bu, sınırın sadece yoğun ormanlık ve ayaz bir alandan geçen bir bölümüdür.

norveç-isveç sınırının tamamı 1630 km uzunluğundadır ve bu, kiel antlaşması'nın ardından 1814 yılına kadar izlenebilmektedir. geçişler ve her iki tarafa girişler, covid pandemisi daha sıkı sınır kısıtlamalarına yol açana kadar her zaman nispeten engelsizdi.
belirtildiği gibi iki ülke arasındaki sınır sadece ormanlık alanlardan geçmiyor. bu köprü ve altındaki nehir, sınırın tam anlamıyla gelinin içinden geçmesiyle kanıt görevi görüyor. köprü, svinesund yolunun bir parçasıdır

1814'te kurulan sınır bu sırada iki ülke ortak bir birliğin parçasıydı. isveç ve norveç birleşik krallıkları, 1814'ten 1905'e kadar, norveç'in bağımsızlığını ilan etmesine ve haakon vıı'yi kral olarak taçlandırmasına kadar sürdü.

polonya ve almanya arasındaki sahil

baltık denizi'nde, 66 km uzunluğunda ve 23 km genişliğinde kumlu usedom adası. toplamda 76000 kişilik karışık bir nüfusa sahip, almanya ve polonya ülkeleri arasında bölünmüş bir ada.
alman tarafı, kendine özgü mimarisi, tatil köyleri ve üç sahil kasabasıyla tanınır. güney polonya tarafı, iki asırlık bir deniz fenerine ve kendi deniz balıkçılığı müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. ada bir bütün olarak tabiat parklarıyla tanınır.

alpler üzerinde avusturya ve slovenya

bu, orta avrupa'nın sava ve drava nehirleri arasında uzanan bir dağ silsilesi olan karavanke veya karawanken'dir. sıradağlar, avusturya ve slovenya arasında doğal bir sınır görevi gören güney kireçtaşı alpleri'nin bir parçasını oluşturur.

sıradağları geçmenin iki ana yolu vardır, en eskisi wurzen geçididir. wurzenpass, avusturya'daki carinthia ve slovenya'daki podkoren'den geçiyor. ikinci seçenek, 1991 yılında açılan ulusötesi karawanks otoyol tünelidir.

avusturya, macaristan, slovakya

bu üç avrupa ülkesinde, avusturya, slovakya ve macaristan'ın uluslararası sınırları arasında üçgen bir piknik masası bulunur.

avusturya, slovakya ve macaristan'ın sınırları arasındaki buluşma noktasını belirleyen başka bir gezi noktasıdır.

bu masa hakkında çok fazla bilgi yok, bu yüzden onu ne zaman ve kimin yapmaya karar verdiği bilinmiyor.

kaynaklar: 12