BİLİM 3 Mart 2017
34,7b OKUNMA     897 PAYLAŞIM

Dünya'daki En Eski Yaşam İzlerine Işık Tutan 4.28 Milyar Yıllık Fosil Bulundu

Kanada'nın Quebec eyaletinin Nuvvuagittuq Greenstone Belt kayalıklarında çalışma yapan bilim insanları, yaşını en az 3.8 ile 4.28 milyar arasında tahmin ettikleri fosillere rastladılar. Alt sınırı bile kabul edersek şu halleriyle bile bu zamana kadar bulunan en eski yaşam izinden 100 milyon yıl daha geriye gitmiş oluyoruz demek oluyor bu haber.


ilgilenenler icin calismanin makalesine suradan ulasilabilir.

makalenin ozetinin kaba ozetini yapacak olursak;

dunya'da yasamin ne zaman ve nerede basladigi bilinmiyor olsa da en erken yasanabilir ortamlarin bazilari denizdibindeki hidrotermal yanardag agizlari olabilir. bunlar da, en az 3770 milyon (3,370 milyar), muhtemelen 4280 milyon (4,280 milyar) yasinda, demir iceren tortul kayalarda fosillestigi varsayilan mikroorganizmalari tanimliyorlar. kayalari da kanada-quebec'teki nuvvuagittuq kemeri'ndeki deniztabani hidrotermal yanardag agzi cokeltileri olarak yorumluyorlar. 


bu yapilar mikro olcekte tupler ve iplikler halinde olusuyor. gunumuzde bulunan hidrotermal yanardag agzi cokeltilerindeki ve genc kayalardaki mikrofosillerle benzer morfolojik ozellikler ve mineral icerigi tasiyor. nuvvuagittuq kayalari karbonat ve karbonlu materyallerinde izotopik hafif karbon tasiyor. nihayetinde tum gozlemler oksitlenmis bir canli kutlesine ve bulundugu ortamda 3.770 milyar yildan daha once biyolojik aktivitenin var olduguna isaret ediyor.


onemli not: ozet kabaca cevrilmistir. ayrintili ve en dogru bilgi icin makaleye bakiniz.