HAVACILIK 13 Aralık 2018
162b OKUNMA     1345 PAYLAŞIM

Döneminin Açık Ara En İyi Savaş Uçağı MiG-29'a Dair Bilinmesi Gerekenler

Rus askeri uçak üreticisi Mikoyan Gurevich (MiG) tarafından 1977'de üretilen hava muharebe ve savunma uçağı MiG-29 için bir sanat eseri desek yanılmış olmayız.

- ilk turbofan motorlu rus hava muharebe uçağıdır.

- mikoyan gurevich tarafından 1977 yılında üretilmiştir ve 1983 yılında hizmete girmiştir.

- havada bir sefer yakıt ikmali ile menzili 5500km’ye çıkmaktadır.

-motoru nükleer bir saldırıdan sonra da uçabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

- her biri kilotonluk olmak üzere 6 tane nükleer bomba taşıma kapasitesine sahiptir.


- diğer bir rus savaş uçağı olan su 27 ye göre daha küçüktür ve manevra kabiliyeti dünyadaki rakipleri arasında en iyisidir. 

- rusyada en çok üretilen savaş uçağıdır. (yaklaşık olarak 1600 adet)

- günümüzde 20 den fazla ülkenin hava kuvvetlerinde bulunmaktadır. 

mig-29'un üzerine söylenecek çok şey var.

sovyetler'in gökyüzünün alenen hakimi olduğu 80'ler boyunca abd, kamuoyunu komünizm korkusundan uzak tutmak adına paso kendi hava gücünü öven bilgilendirmelerle beslemiş, bir ton havacılık filmi de çekilmiş ve dünyanın abd'nin bir numara olduğuna inanması istenmiş görünüyor.


mig-29, bu hikayede başrollerden biri. manevra kabiliyeti ve tartışmasız it dalaşı üstünlüğü ve radarı/kilitlenme mekanizması uçağın ana özellikleri. o yıllarda abd'nin elindeki en güvendiği jet f-15 iken (ki doğru düzgün servise girmemiş f-22'ler sonucu hala f-15'ler filolarının en önemli parçalarıdır) pek çok fuarda gösterildiği kadarıyla mig-29, olası bir hava çarpışmasında teknik olarak çok üstün görünüyordu. nitekim bu durum daha sonradan ilginç bir şekilde belgelendi. berlin duvarı yıkılmadan bir iki yıl önce doğu almanya'nın rusya'dan satın aldığı 24 adet mig-29, iki ülkenin birleşmesinin ardından hangarlara çekilmek yerine daimler firmasına teslim edilerek nato standartlarına uygun hale getirtildiler. bu arada nato'nun elinde bulunan bazı teknolojilerle de modernize edilerek mig-29g ve mig-29gt model isimlerini aldılar. bir nato ülkesinin eline geçen dönemin en iyi hava savaş makinesine abd'nin kayıtsız kalması düşünülemezdi. abd ve almanya arasında yapılan pakt ile bir adet mig-29, abd'ye incelenmesi için gönderildi. 2003 yılında almanlar eurofighter programının devreye girmesiyle bu uçakları bir tanesi hariç polonya'ya sattılar. almanya'nın 15 yıllık mig-29 sahipliği içinde bir tane mig-29 "kayıp" olarak ilan edilmiş. detayları bilmiyorum. çakmak mı lan bu?


mig-29'un dönemin açık ara en iyi savaş uçağı oluşu ise çok net biçimde belgelenmiştir. almanya ve abd orduları 90'lı yıllarda ortak bir tatbikat düzenlemiş, bu tatbikatta almanya filosuna kattığı mig-29'larla f-15'leri it dalaşıyla teker teker avlayarak büyük üstünlük kurmuşlardır. özellikle uçakların birbirlerine yaklaştıkları durumlarda pilotun kaskıyla baktığı yöne kilitlenebilmesi, f-15'lerin burnunu illa mig-29'lara çevirmek zorunda kalan abd'li pilotların dezavantaj içinde kalmasına ve mig'leri uzaktan avlamayı denemelerine neden olmuştur. ancak hız bakımından mig-29'ların oldukça üstün oluşuyla da bu hesap tutmamış ve abd, tatbikattan yenik ayrılmıştır. uzun yıllar sonra, 2003 yılında abd hava kuvvetleri, hazırladıkları modernizasyon programıyla bu teknolojiyi kendi uçaklarına da getirdiklerini ilan etmişlerdir.


mig-29'lara geri dönersek; nato bloğunda olmayan ya da abd ile yakınlaşmak istemeyen ülkelerin hala en önemli hava silahı durumunda bulunmaktadır. yakın çevremizden ermenistan, azerbaycan, suriye, rusya, beyaz rusya, ukrayna ve iran'da bulunmaktadırlar. iran, sayısını 160 olarak açıkladığı uçakları kendi çabalarıyla modernize edip güncel tutmaktadır. ukrayna'da ise bizim f-16'lara denk miktarda, aynı görevi görmesi amacıyla 224 adet bulunmakta. rusya'da ise uçar durumda 580 adet bulunduğu ilan edilmiş. adamların elindeki su-27 ve mig-29'ların toplamı türkiye'nin elindeki tek dördüncü nesil savaş uçağı olan f-16'ların dört katı falan olması dikkate değerdir. diğer birçok irili ufaklı ülke filolarında ise 60 civarı ve altı sayılarda bulunuyor. bu uçaklar kosova ve körfez savaşlarında bol miktarlarda yok edilmişlerdir. çoğunluğu bakım ve teknik yetersizliklerden havalanmaya fırsat bulmadan yerde vurulmuşlardır.


mig-29 ile alakalı ilginç bir konu ise, abd'nin de 21 adet mig-29 satın almış olması. moldova hava kuvvetleri elindeki mig'leri satmaya karar verdiğinde, iran gibi ülkelerin güçlenmesini önlemek amacıyla abd'nin araya girerek bu uçakları almak istediği söyleniyor. uçaklar abd filolarına dahil edilmeyip çeşitli hangarlarda orijinal boyalarıyla bekletiliyorlar.

yine savaş tarihindeki en baba şerefsizlik/hainlik olaylarından birinde de adı geçer; körfez savaşı sırasında ırak'tan firar eden 21 adet pilot, iran'a geçerler. geçerlerken de telefonlarını, cüzdanlarını ve mig-29'larını da yanlarına alırlar. hadi kendin kaçtın da tanesi dönemin şartlarında 100 milyon dolar eden uçağı çalmak ve bunu 21 kişi gibi anormal bir rakamla yapmak nasıl bir mevzudur aklım almıyor. belki de saddam yok olacaklarını anlayınca iran'a postalamıştır tabii, bilmiyorum.

Ses Hızının 3 Katına Çıkışı ve Radara Yakalanmayışıyla Bir Zamanların Efsane Uçağı: SR-71