TARİH 4 Ekim 2024
1,6b OKUNMA     29 PAYLAŞIM

Dönemin Almanya'sında "Günaydın" Demek Kadar Yaygın Bir Hareket: Nazi Selamı

"Hitler selamı" ya da "Heil Hitler!" olarak da bilinen, sağ kolun öne doğru kaldırılmasıyla yapılan Nazi selamı hakkında bilgilendirici bir içerik.

"hitler selamı" ya da "heil hitler!" olarak bilinen, sağ kolun öne doğru kaldırılmasıyla yapılan bir harekettir nazi selamı. ilk bakışta oldukça basit bir hareket gibi görünse de, arkasında bir sürü anlam yatmaktadır.

bu selamın amacı, adolf hitler'e ve nazi rejimine bağlılığı göstermekti. nazi almanyası'ndaki hitler döneminde neredeyse zorunluydu ve insanların birbirini selamlaması için bir norm haline gelmişti. tabii norm dediğime bakmayın, eğer bu selamı yapmazsanız; başınıza gelmedik iş kalmıyordu! hitler'in iktidarda olduğu yıllarda almanya'nın her köşesinde bir tür bağlılık göstergesi olarak kullanılıyordu. hitler'e koşulsuz itaatin simgesiydi. selam sırasında “heil hitler” ya da "sieg heil" (zafer bizimdir) denilmesi işin cilasıydı. o dönemki nazi propagandasının amacı, bir kişinin sadece nazi partisine değil, doğrudan führer'e yani hitler'e bağlılığını göstermesini sağlamaktı.


hitler, mussolini'nin italya'sında gördüğü bu selamı beğenip kendi sistemine adapte etmiştir. 1923'te tek tük verilmeye başlanan bu selam, 1926 yılında tamamen zorunlu oldu. nazi almanyası'nda bir kamu görevlisi ya da sıradan vatandaş olarak nazi selamı vermemek, ciddi sonuçlar doğurabiliyordu, işinizi kaybetmekten tutun da ihbar edilip sorguya çekilmeye kadar birçok riskle karşı karşıya kalabilirdiniz. bu yüzden insanlar, içlerinden gelmese bile bu selamı vermek zorunda kalıyordu. bir nevi "kalpten nazi değiliz ama selamı çakmadan da yapamayız!" durumu vardı. nazi selamı o dönemin almanya'sında "günaydın" demek kadar yaygındı. selam vermeyi unutursanız büyük ihtimalle "günaydın" yerine bir "elveda" duyabilirdiniz, hem de öyle dostane bir elveda değil. yani bu selam sadece bir kol hareketi değil, hitler'e koşulsuz itaati ve nazi ideolojisine bağlılığı sembolize eden bir simgeydi ve bu selamı vermeye gerçek anlamda mecburlardı.

1936 berlin olimpiyatları'nda sıra dışı bir şey yaşandı. türkiye, bermuda, bulgaristan, bolivya, fransa, yunanistan, izlanda, italya ve afganistan'ın olimpiyattaki temsilcileri, adolf hitler'in karşısından geçerken nazi selamı verdi. bazıları fransız atletlerin nazi selamı vermediğini iddia eder.


peki nazi selamı şu anki almanya'da ne durumda?

şu an almanya'da hitler selamı verebilir misiniz? tabii ki hayır! hem suç, hem de alman halkı bu selamla anılmaktan epey rahatsız. bu selamı vermekten hoşlanan ve geçmişe gönderme yapmayı sevenler yok mu? elbette var! hatta dolaylı yoldan angela merkel bile bunlardan biri. ilgili videoyu izlediğinizde, putin'in hemen bir şeyleri çaktığını görebilirsiniz:


bellingham'ın yaptığı ve nazi selamı gibi algılanabilecek kol hareketine, alman kökenli toni kroos'un tepkisini ilgili videoda görebilirsiniz.