TARİH 31 Mayıs 2019
93,8b OKUNMA     1149 PAYLAŞIM

Doğumları Arasında 120 Yıl Olan Hitler ve Napolyon Arasındaki Şaşırtıcı Benzerlikler

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart ve Nazi Lideri Adolf Hitler arasında ilginç benzerlikler var.


ikisi de aslen ait oldukları ülkeden farklı bir ülkeyi yönetmişlerdir

napolyon 1769'da aslen italyan göçmeni olan bir babadan korsika'nın ajaccio şehrinde doğmuştur. korsika, cenova cumhuriyeti'ne aitti fakat napolyon'un doğumundan 1 yıl önce 1768'de cenova cumhuriyeti tarafından fransa'ya satılmıştı. korsika halkı buna karşı çıkmış ve ayaklanmıştı, fransa ya karşı savaşanlar arasında napolyon'un babasıda bulunmaktaydı. fransızlar sonunda adaya hakim oldular. napolyon 10 yaşındayken korsika'daki fransız valisinin yardımı ile fransa daki askeri okula yazılır ve imparatorluğa giden yol açılır.

hitler ise 1889'da avusturya'da doğdu. ilk öğrenimini doğduğu kasaba olan branau'da, lise öğrenimini viyana'da aldıktan sonra burada bir süre mimarlık ve ressamlık yaptı. 1912'de avusturya-macaristan imparatorluğu'na katılmayı reddederek münih'e gitti. birinci dünya savaşı'nın patlak vermesi ile bavyera ordusu'na gönüllü olarak katıldı ve kendisini diktatörlüğe götüren yolu açmış oldu.


napolyon da hitler de seçimle geldikleri rejimleri değiştirerek ülkelerini tek başlarına yönettiler

napolyon 1799'da consulat'ı kurmuştu. ülke bu 3 kişiden oluşan konsül tarafından yönetiliyordu. 10 yıllığına seçilen bu konsülde en büyük yetki birinci konsüldeydi. napolyon 1802'de referandum ile ömrünün sonuna kadar birinci konsül olur ve 2 yıl sonra 1804'te kendisini imparator ilan eder.

hitler ise 1933'te referandumla şansölye seçildikten sonra anayasayı kaldırıp, versay'ı tanımadığını ilan ederek ülkeyi tek başına diktatörlükle yönetmeye başladı.


ikisi de rusya hariç tüm kıta avrupasına hakim olmuştur

napolyon önce 1805'te üç imparatorlar muharebesinde avusturya ve rusya'yı, 1806'da prusya'yı mağlup etti. 1807'de aleksandr yönetimindeki rusya'yı mağlup ederek tilsit barışı ile tüm kıta avrupasını istediği gibi düzenlemiştir.

hitler 1941'de barbarossa operasyonu'na başlamadan önce fransa, hollanda, belçika, yunanistan, yugoslavya, bulgaristan, norveç, danimarka dahil tüm avrupa'yı ya istila etmiş ya da yanına çekmişti. 1941'de tüm avrupa'ya hakim olduktan sonra rusya seferine başlamıştır.


ikisinin de ingiltere'yi istila planları vardı fakat yeterli donanmalarının olmaması bundan vazgeçirmiştir

napolyon, ingiltere'yi istila etmeyi planlamıştı ve ingiltere'ye büyük nefret duymaktaydı. fakat yeterli donanmasının olmaması ve ingiltere'nin güçlü bir donanmasının olması onu bundan vazgeçirmiştir. bunun üzerine napolyon sömürgeler üzerinden ingiltere ye zarar vermek istemiş ve afrika seferine bu nedenle çıkmıştır.

hitler'in ingiltere'ye karşı hayranlığı vardı ve bunu sürekli dile getiriyordu. ama tüm avrupa'yı istila ettiğinde onlardan barış teklifi gelmesini bekler, fakat ingiltere bir türlü barışa yanaşmaz. bunun üzerine hitler hiç hesapta olmayan ayıbalığı harekatını kararlaştırır. önce ağır luftwaffe hava harekatları ile işe başlar, fakat donanmadan harekat için onay alamaz. ingiliz hava kuvvetleri'nin alman donanmasına büyük zarar vermesi ile hitler istiladan vazgeçerek barbarossa harekatı'nı başlatır.

rusya seferi her ikisinin de sonunu hazırlamıştır

napolyon rusya ile 1807'de imzaladıkları tilsit barışı ile müttefik olmuşlardı. fakat rusya'nın bu çizgiden ayrılması üzerine napolyon, rusya seferini yapmaya karar verir.

napolyon 420.000 kişilik bir ordu ile 24 haziran 1812'de niemen nehrini geçerek rusya seferine başladı. rusların sürekli çekilmesi üzerine napolyon belki savaşırlar veya aleksandr barış ister diye vilna'da 18 gün bekledi (kimi tarihçilere göre büyük bir hatadır). fakat beklediği olmayınca tekrar rusya içlerine doğru ilerler. önce smolensk sonra borodino'da rus ordusu'nu yenerek 5 eylül 1812'de moskova'ya girer. fakat ruslar çekilirken moskova'yı ateşe vermiştir. napolyon, moskova'da 35 gün bekledi ve aleksandr'a barış için 3 kez haber gönderdi, cevap olumsuzdur. askerlerin soğuğa hazırlıklı olmaması, açlık ve hastalıktan dolayı napolyon, moskova'dan 19 ekim 1812'de çekilmeye başlar. fakat daha önce sürekli geri çekilen rus ordusu bu sefer saldırıya geçer ve napolyon ordusuna büyük kayıplar verdirir. 24 haziran'da niemen nehrinden 420.000 kişilik bir ordu ile geçen napolyon, 12 aralık'ta aynı yerden geçerken 50.000 kişi kalmıştır.

hitler 22 haziran 1941'de dünya tarihinin en büyük kara harekatını başlatır. 3 milyon asker, 2 bin kilometrelik bir hat üzerinde rusya içlerine doğru ilerler. operasyonun ilk günleri büyük başarılarla geçer. soğuk kış şartları başlayana kadar moskova yakınlarına kadar ilerlenmiş fakat kışın bastırması ile buna hazırlıksız olan alman birliklerinin ilerlemesi durmuştur. 1941'in sonlarında başlayan duraklama, 1943'te stalingrad kuşatması'nın başarısız olması ile sürekli bir geri çekilmeye başlamış ve savaşın sonuna kadar sürmüştür.

paris ve berlin'in işgali ikisinin de sonu olmuştur

paris'in 31 mart 1814'te işgali ile napolyon tahttan indirilmiş ve elbe adası'nda sürgüne dönmüştür. bir ara buradan kaçıp 100 günlük bir imparatorluk dönemi daha olsa da hiçbir şey eskisi gibi olmamıştır.

1 mayıs 1945'te rus orduları berlin'e girdiğinde hitler intihar ederek diktatörlüğüne ve hayatına son vermiştir.

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi