Doğum Kontrol Hapı Hakkında En Çok Merak Edilen Soruların Cevapları
çeşitli sebepler dolayısıyla 4 sene boyunca aralıksız bir şekilde doğum kontrol hapı kullanmış ve her detaya hakim olmuş birisi olarak, konu hakkında halen yanlış bilinen çok fazla bilgi olduğunu fark ettim ve elimden geldiğince doğrularını yazmak için geldim.
kadınların muhteşem bedenlerine zarar vermemeleri, bedenlerini tanımaları ve kendileri için en sağlıklı yolu bulmaları için ne biliyorsam buraya dökeceğim çünkü maalesef, bu ilaçlar ve bu ilaçlarla ilgili sorular da ülkemizde cinsellikle bağdaştırıldığı için bir tabu haline gelmiş durumda. ben de elimden geldiğince bu birkaç yıl içinde öğrendiklerimi yazmak istiyorum. bir kişinin bile işine yarasa benim için kârdır.
1. doğum kontrol hapları sadece doğum kontrol amaçlı mı kullanılır?
hayır. haplar adet dönemindeki aşırı ağrının, hormonal nedenlere bağlı olarak gelişmiş sivilcelerin ve istenmeyen tüylenmelerin tedavilerinde de kullanılır. yani cinsel hayatı olmayan bir birey de farklı tedaviler için bu ilaçları kullanabilir.
2. doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı?
doğum kontrol haplarının kısırlık yaptığına ya da yapabileceğine dair hiçbir kanıt ya da bulgu yoktur. hatta bu haplar, kısırlığa neden olan polikistik over sendromu tedavisinde de kullanılır.
3. doğum kontrol hapları tüylenme ya da sivilce yapar mı?
hayır. aksine, bunların tedavisinde de kullanılır.
4. doğum kontrol hapları hamileliği %100 oranında engeller mi?
hayır. bu haplar hamileliği %99 oranında engeller. yani %1 de olsa, doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma ihtimaliniz vardır.
5. doğum kontrol hapları cinsel hastalıklardan korur mu?
hayır. bu yüzden cinsel hastalıklardan korunmak için aynı zamanda prezervatif de kullanmak gerekir.
6. doğum kontrol hapıyla ertesi gün hapının farkı nedir?
doğum kontrol hapı düzenli olarak ayda 21 ya da 28 tane olmak üzere her gün aynı saatte alınır ve gebeliği önler. ertesi gün hapıysa ilişkiden hemen sonra yılda en fazla iki kez olmak üzere kullanılmalıdır. çünkü doğum kontrol hapı değil ama, ertesi gün hapı kısırlığa neden olabilir. ertesi gün hapı, devamlı kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi değildir!
7. doğum kontrol hapının etkisini azaltacak etkenler nelerdir?
bazı antidepresanlar ya da bu çeşit düzenli kullanılan ilaçlar, kimyasal açıdan kullanılan doğum kontrol hapıyla etkileşime girip, etkisini azaltabilir. bu yüzden düzenli kullanılan ilaçlar konusunda doktor mutlaka bilgilendirilmeli ve ona göre bir reçete düzenlenmelidir.
8. doğum kontrol hapının yan etkileri var mıdır?
evet. ama herkeste değil. mide bulantısı, baş dönmesi, duygu-durum değişiklikleri, hassasiyet gibi yan etkileri olabilir ancak yeni geliştirilmiş haplarda bu yan etkiler en aza indirilmiştir.
9. doğum kontrol hapı ne zaman korumaya başlar?
doğru kullanıldıysa, ilk kutudan itibaren koruma etkisi başlar.
10. herkes doğum kontrol hapı kullanabilir mi?
hayır. damar tıkanıklığı, hipertansiyon, migren ve bunlar gibi daha birçok hastalığı olan insanlar doğum kontrol hapı kullanmamalıdır. bu yüzden hapa başlanmadan önce mutlaka detaylı bir tahlil yapılmalıdır.
11. doğum kontrol hapı kilo aldırır mı?
doğum kontrol haplarının ilk çıktıkları zamanda hormon miktarları oldukça yüksekti ve bu yüzden kullananlara kilo aldırabiliyordu. fakat yeni nesil doğum kontrol haplarında hormon miktarı minimum düzeye indirildiği için, kilo alma ihtimali de oldukça düşüktür. yalnızca başlandığı ilk birkaç ayda vücutta su tutabileceği için şişkinlik olabilir ama bu da ödem kaynaklıdır. yani geçicidir.
12. doğum kontrol hapı eksik alınırsa ne olur?
hapın eksik alınması, koruma etkisini azaltacaktır.
13. doğum kontrol hapını bıraktıktan ne kadar süre sonra hamile kalınabilir?
yumurtlama genellikle doğum kontrol hapını bıraktıktan 2 hafta sonra başlar. bu yüzden de 2 hafta ila 6 ay içerisinde hamile kalınabilir. her ay hamile kalma şansı, yaklaşık %20'dir.