TEKNOLOJİ 8 Ocak 2018
83,1b OKUNMA     931 PAYLAŞIM

Dizüstü Bilgisayarın Batarya Ömrünü Korumak Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Birçok kişi dizüstü bilgisayarın ömrünü uzatabilmek için bataryayı çıkarıp kullanıyor ancak bu, pil ömrü uzatma konusunda en çok yapılan yanlışlardan biri.
iStock

- pili çıkarayım da gerekince kullanırım, dursun rafta

rafta duran pil ortamla beraber ısınıp soğur ve siz kullanmasanız da içerisinde kimyasal reaksiyonlar devam ettiğinden deşarj olur. özellikle lityum pillerin düzgün çalışması için belirli bir voltajın hiçbir zaman altına düşmemesi gerekir ancak rafta 3 - 5 ay bıraktığınız pil bu sınırın altına düşebilir ve pil bu durumda şişer. nurtopu gibi bir daha şarj olmayan ve hiç enerji depolamayan bir piliniz olur.

- bilgisayara takılı pil sürekli şarj olduğundan pilin ömrü azalır

hayır elektronik mühendisleri geri zekalı değil 100% dolu olan pili sürekli şarj etmeye çalışmaz, zaten istesek de edilmez pil patlar. ama bilgisayarın enerji tamponu görevini üstlenen pil genelde güç devresinde sürekli aktiftir ve tam dolu olsa bile bir miktar enerji çeker. bu enerji, pilin devam eden iç reaksiyonlarından dolayı kaybettiği enerjiyi dengeler ve pili sürekli tam dolu tutar. bu olgu pili sağlıklı tutar.

- pili kullanmaya başlasam da en kısa zamanda geri şarj etmeliyim

hayır, eğer pil kullanımına bir şekilde geçtiyseniz (3 - 5 dakikayı geçen elektrik kesintisi de dahil) pil şarj seviyesi 10% mertebesine düşene kadar kullanmaya devam ediniz. böylece pile tam bir deşarj yaptırarak tüm hücrelerin homojenize bir şekilde aynı kimyasal yapıya gelmesini sağlarsınız.


- bu kadar şarj olduğu yeter

hayır o kadar yetmez, şarja taktıysan 100% doldur. böylece tüm pil hücreleri aynı yapıya ulaşsın ki sakatlık oluşmasın.

- pili ne kadar az şarj/deşarj edersem o kadar çok dayanır

pilin ömrü şarj/deşarj süresine değil, sayısına bağlıdır. piller belirli sayıda bir şarj/deşarj çevriminde sağlıklı çalışabilir. bu nedenle modern dizüstü pillerinin birçoğunun içinde pilin kaç kere şarja tabii tutulduğunu sayan bir hafıza bulunur. bu hafıza, şarj sayısı belli bir sınırı geçtiğinde pilin şarj olmasını engeller. bu her ne kadar ibneliğin alası gibi görülse de konulan sınırlamanın nedeni, belirli bir sayıda çevrimden sonra pilin yapısında oluşan kimyasal değişikliklerin pilin çevreye zarar verebilecek kazalara yol açabilecek olmasıdır (merak edenler youtube da lityum iyon patlaması videolarına bakabilir) bu durum da pili kullanmaya başladıysanız tam kullanmanıza, şarj ediyorsanız tam şarj etmenize diğer bir neden olarak gösterilebilir.

- pil takılı olmayınca bilgisayar bozulur

bilgisayarı çinde merdiven altında yaptırmadıysanız, içerisinde çok yüksek frekanslı regüle devreleri vardır ve zaten pil voltajı da, adaptör voltajı da bilgisayarın kullandığı en yüksek voltajın vminimum 20% üzerindedir. regüle devreleri tüm bileşenlere hassas bir şekilde enerji sağlar ve sapmalar normal hayatta görülebileceklerin çok altındadır. bu pil olsa da olmasa da aynıdır.


hocu ben pili koydum rafa, lazım olunca takıp çıkıyorum, elektrik gidince kapanıyo ama olsun

elektrik kesintisinde bilgisayarın görebileceği donanımsal zararlar size pilden çok daha pahalıya patlayabilir. özellikle harddiskler kesintiden çok kolay etkilenir ve veri kayıpları paha biçilmezdir.

bir de şu var ki dizüstü pilleri, elektrik kesintisine karşı ups lerden çok daha iyi çözümlerdir, zira ups ler (en azından sizin evde kullanmak üzere para vermek isteyebilecekleriniz) elektrik kesildiğinde aküye belirli bir sürede (4 - 10 milisaniye) geçiş yapar ve bu süreçte adaptörler/güç kaynakları anlık olarak yüklenir. ups üzerindeki yük kapasitesine yakınsa kimi zaman bu sürede bilgisayarınızın kapanması da mümkündür.

oysaki pil sürekli devreye bağlı olduğundan elektrik kesintisini pili olan bir dizüstü hissetmez. böylece bilgisayarınızın tüm parçaları sürekli olarak elektriksel koruma altında olur.

ABD'de, Siber Zorbalık İçin İlk Eyalet Yasasının Oluşturulmasına Sebep Veren Ölüm: Megan Meier