EĞİTİM 2 Ocak 2019
105b OKUNMA     885 PAYLAŞIM

Dil Okulu İçin Malta'yı Düşünenlere Altın Değerinde Tavsiyeler

VisitMalta.com
Malta denince akla ilk gelen şeylerin başında kesinlikle dil okulu geliyor. Malta'nın bu konuda öne çıkmasının pek çok sebebi var elbette. Daha önce dil okulu için Malta tecrübesi yaşamış bir Ekşi Sözlük yazarına kulak veriyoruz.
iStock

türkiye'de yurt dışında dil eğitimi dendiğinde akla gelen üç ülkeden biri malta

adanın bu konuda yaptığı ünü dil okullarının fazlalığına bizzat şahit olduğunuzda anlıyorsunuz. özellikle adanın kalbi olan st. julians ve dil okulu konusunda küçük ortağı olan turistik sliema'da her köşe başında denecek kadar fazla dil okulu var. dünyanın her bölgesinden gelen ve özellikle avrupalı öğrencilerin akın ettiği bu okulların büyük bölümünde türk öğrencilere de rastlamak şaşılacak bir durum değil. ada nüfusunun 400 bin kadar olması, özellikle yaz aylarında nüfusun 1 milyonu aşmayacağı anlamına da gelmiyor. yaz sezonu açıldığında ada çok kalabalıklaşıyor; sokaklar, caddeler, mekanlar, kumsallar insanlarla dolu. 


malta, üç büyük (ve iki küçük) ada'dan oluşuyor: malta, gozo ve comino

kaydolacağınız okul hafta sonları gozo ve comino adalarına tekne turları düzenler denizin maviliğine inanamazsınız. turkuazın tonları başınızı döndürecektir. başkent valletta ise tarihi dokusu, iç içe sokakları, sarı tonlarındaki evleriyle kalbinizi kazanır. adanın mimari anlayışına bayıldım. bodrum'da evler nasıl beyazsa, malta'da ağırlıklı olarak sarı tonlarda ve bu konu hakkında malta hükümeti'nin göstermiş olduğu hassasiyet üst düzeyde. farklı renklerdeki yapıların oluşturulmuş kimliğe zarar vereceğini düşünüyorlar. evler dış görünüş itibariyle modern değil eski görünümlü ve karakter sahibi. eski italyan mimarisinden izler taşıyor. ada, ikinci dünya savaşı döneminde bombardımanlara uğramış ama evler güzelliğinden pek bir şey kaybetmemiş. restorasyon anlayışı da çok sevimli.


adada 3 dil konuşuluyor: maltaca, ingilizce ve italyanca

malta, eski bir ingiliz sömürgesi bu yüzden her maltalı, ingilizceyi anadilinden farksız konuşuyor. hemen her maltalı ya da daha doğru bir ifadeyle yine tahminen nüfusun yüzde 80'den fazlası, ana dilleri olan maltacanın yanında italyancayı da ana dillerinden farksız, mükemmel şekilde konuşuyor. zaten adaya dil eğitimi için giden biri malta halkından ziyade yine dil eğitimi için gelen yabancılarla muhatap olacağından bir sıkıntı teşkil edeceğini zannetmiyorum.


birkaç önemli nokta: neden malta?

yurt dışında dil eğitimi alma kararı verildiğinde ana dili ingilizce olan ülkeler masaya yatırılıyor. bunlar başta ingiltere ve ardından birleşik devletler, kanada, irlanda, avusturalya ve malta. gidilecek ülkede kalınacak süre, barınılacak yer, yeme-içme, eğlence, gezi ve ekstralara ayrılacak meblağlar önceden iyi analiz edilmeli ve her şey plana uygun yapılmalı. karar verilecek ülkenin yaşam şartları ve hayat pahalılığı öğrenilmeli. örneğin uçak biletlerimi son anda alma yerine aylar öncesinden rezervasyonlu fiyat tarifesinden alsaydım 5 katı fazlasını ödemezdim. benimkine benzer ani gelişen planlar piyasa fiyatlarının bir hayli üstünde ödemelere yol açıyor. bunlar maddi konularda işe yarayacak ipuçları, dikkat gerektiriyor çünkü yabancı bir ülkede parasız kalmak sanırım orada insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden. yaz aylarında dil eğitimi için bir turizm ülkesinden başka alternatifler de düşünülebilirdi ama adanın deniz, kum, güneş, eğlence anlayışı yabana atılacak standartlarda değil. ingilizce pratik içinse biçilmiş kaftan. kaldığım süre boyunca maltaca konuşan birine neredeyse rastlamadım, kediler bile ingilizce konuşuyor.


malta'da çok türk var mı?

evet malta'da çok türk var; malta'da çok ispanyol, çok italyan, çok fransız olduğu gibi. ancak türklerin rağbet etmediği okulları tespit edip tercih etmek yine senin elinde. ben bunun için merkezi st. julians yerine turistik sliema'daki bir okula kaydoldum. adada kaldığım süre boyunca sadece 3 türk arkadaşım oldu ve birbirimizin pratik yapmasına engel olmadık.


malta'da nerede kalınır?

birçok seçenek var. ilk seçenek "flat" denen öğrenci apartmanları. okulun belirli bir mesafe yakınında içinde sadece öğrencilerin yaşadığı apartmanlardan bahsediyorum. paylaşımlı odalar var. tercihe ve fiyatına göre değişen; bir, iki, üç, kişilik bu odalarda kalınıyor. aynı evin içinde yerleştirilen öğrencilerde ise kız-erkek ayrımı yok. yani yan odanda karşı cinse mensup kızlar-erkekler kalıyor. aranızda bir umut iki kişilik bir odaya yerleşsem oda arkadaşım kız olur mu fikrine kapılan arkadaşlara bin selam olsun. odayı hemcinslerinle paylaşırsın, abartma. 

ikinci seçenek "host family" denen aile yanı. bu seçenek yaşça küçük öğrencilere bence daha uygun.o kulumda yaşça küçük bir öğrenci yoktu ancak st. julians'ta birçok ülkede şubeleri bulunan isim yapmış okulların 12-13 yaşlarında birçok öğrencisi var. bu çocuklara hitap etse de birçok genç de tercih ediyor. temel mantık düzen ve aile ile ingilizce pratik yapmak ama benim gibi yirmili yaşlarının başında bir adama asla ama asla uygun olduğunu düşünmüyorum. yanında kalınan ailenin haklı hassasiyetleri var ve örneğin gece belirli bir saatte eve dönme gerekliliği gibi can alıcı konular var. üstelik öğrenci flat'larından da fiyat olarak çok daha mantıklı değil.


gece hayatı

paceville, adanın bu konuda kalbi. tahmin edilenin aksine "peysvil" değil "paçevil" ya da en fazla "paşövil" olarak telaffuz edilir .farklı mekanlar var; favorim footlose ama hugo's ve havana da yabana atılmaz. kulüplerde genelde adım atacak yer bulamazsın, sıcak ve iç içedir. gentlemen club'lar da gidilip görülesi. haftanın belirli günleri kadınlar için de striptiz şovlar düzenleniyor, deri slip papyon.bunun dışında hard rock cafe adada mevcut. biraz uzak ama marrekech de görülmeye değer ve şık bir mekan.


deniz, kum ve güneş?

st. julian's beach ve surf side bölgesinde denize girmek eğlencelidir.beach club'lar ve tekne turları diğer alternatifler.


ne yenir ne içilir?

adada italyan mutfağı çok fazla rağbet görüyor. birçok italyan restoranı var. deniz ürünleri yaygın ancak bu fiyat olarak mantıklı gelmeyecektir. patisserie denen minik fırınlar çok yaygın. 75 cent'e satılan kalın hamur ve bol malzemeli dilim pizzalar hem cebe zarar vermez hem doyurur. bahsettiğim fırınlarda ürünler tazedir ve dilim pizzanın haricinde kasede fırında makarna, çörek gibi alternatifler de mevcut. bir yunanın kebapçı açtığına şahit olabilirsin. adada birçok türk restoranı var; kebapçılar, dürümcüler, lahmacun fırını olan mekanlar, fast food'cular... hint ve uzak doğu restoranları da yaygın.

aziz malta; yollarımız tekrar kesişecek. umutla, sevgiyle...

VisitMalta.com ile Malta'daki dil kursları sayesinde Akdeniz'in İngilizce konuşulan cennet adasında tatil yaparken İngilizce öğrenmek için tıklayın.