İLGİNÇ 3 Mayıs 2021
82,9b OKUNMA     549 PAYLAŞIM

Defter Yapraklarının Sol Tarafında Yer Alan Kırmızı Çizgi Nasıl Ortaya Çıktı?

Bir dönem defter yapraklarının olmazsa olmazı olan, bize satırımızın nereden başlayacağını gösteren kırmızı çizgilerin hikayesi.

90'lı yıllarda doğmuş tüm çocukların kullandığı bu defterleri hepimiz biliriz. sol kenardan bırakılan o 3-4 cm'lik boşluğu ayıran bir kırmızı çizgi vardı. o kısmı genelde türlü desenlerle dolduran sanatçılardık hepimiz. peki bu çizgi ve o kısım neden vardı? hikayesi şöyle:

1800'lerde bir yargıç olan thomas w. holley tarafından sol kısmında boşluğu olan, bu boşluğu ayıran kırmızı çizgili bir defter sipariş ediliyor. ve üretilen ilk kırmızı çizgili defterler ilk olarak yasal yollarda kullanılmaya başlıyor. daha sonra tasarımı herkesin evine giren not defterleri oluyor. thomas w. holley'in böyle bir boşluk istemesinin sebebi ise o satıra yazılan konu hakkında yorum yazmak istemesi. ancak yazılarının birbirine karışacağını düşündüğü için o kısmı ayıran bir çizgi çekilmesini istiyor.


işin ilginç yanı, bu şekilde bir not defteri tarzını thomas'tan daha fazla isteyen bizdik. hatta o derece sahiplenmiştik ki kırmızı çizgisi olmayan defter sahiplerine öğretmen katiyen defteri öyle kullandırtmaz cetvelle kırmızı çizgi çektirirdi. o zamanlar o kısmı her ne kadar yorum için kullanmasak da defterimize ders bilgisi dışında bir şey yazacak olursak o kısma yazardık. sanki o kırmızı çizginin sağ tarafı kutsaldı. hatta o çizgi bile bizim için çok kutsaldı. şimdi geldiğimiz noktada ilkokullarda çocuklar o kırmızı çizginin disiplini yaşamıyorlar. her neyse, kafa şişirdim. bir kırmızı çizgiye neden bu kadar duyar kastım bilmiyorum. galiba ilkokul zamanlarımı özlüyorum. :(

kaynak