SANAT 9 Mart 2018
50,3b OKUNMA     912 PAYLAŞIM

Da Vinci'nin Anatomi Araştırmaları Üzerine Çizdiği Altın Orana Sahip İnsan Eskizi: Vitruvius Adamı

Hem sanat hem de bilim eseri olarak kabul edilen Leonardo Da Vinci eserine dair ayrıntılar.
iStock

vitruvius adamı, hem sanat hem de bilim eseri olarak geçer. vinci'nin günlüğünde insanın oranı, kusursuz oran vb. notlarla birlikte yer almaktadır. 

bir bütünün parçaları arasındaki mükemmel uyumu ifade eden altın oran'ı betimlemek için de kullanılır.

vitruvius adamının adı, romalı ünlü mimar ve yazar vitruvius'dan gelir. vitruvius’a göre insan bedenindeki oranın göze hoş gelen bir yanı vardı ve bu bakış açısıyla binalarını da benzer oranlar kullanarak tasarlamaya çalıştı. buna göre, göbek deliği insan bedeninin merkeziydi. kolları, bacakları açılınca da ideal oranlara ulaşıyordu.

vinci'nin vitruvius'unda ise dairenin ve karenin merkezleri farklı alındığında doğru uyuma ulaşılabiliyordu ayrıca kare maddesel varlığı, üçgen ise ruhsal varlığı sembolize ediyordu denir.


esas bahsetmek istediğime geleyim

modern döneme geldiğimizde vinci'nin vitruvius'u pop art bir esere ilham oldu: derek boshier'in first toothpaste resmine.

boshier, tüketim nesnelerini çalışan bir pop art sanatçısı ve eleştirel resimler yapıyor.
bu resimde, tüpün içine hapsedilmiş ve kurtulmak isteyen bir adam var. diş macunu dışarı fışkırmış, son derece büyük ve bol miktarlı. adam ise ona nispetle oldukça küçük.
adamın kol ve bacaklarını açış şekli vitruvius adamı'nı anımsatıyor.

bu noktada yorum katıyorum

adamın duruş şekli - yani kol ve bacakları vitruvius'un orijinaline göre açış şekli -
deforme edilmiş.  burada şu savunulabilir; vitruvius ideal oranları ve kusursuzu ifade eden bir resim. boshier bunu deforme ediyor. yani bize, bu medya tecavüzü ve tüketimin insanın idealine, doğasına aykırı olduğunu ve olması gerekeni bozduğunu söylüyor.

bence kabul edilebilir bir yorum en azından ben böyle yorumlamayı seviyorum.

sanat, hep birikimli giden bir şey. 1400'lü yıllarda bir günlüğe çizilen eskiz 1900'lerde bir sanatçıya ilham oluyor. güzel...