EDEBİYAT 26 Şubat 2020
35,6b OKUNMA     648 PAYLAŞIM

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Hakkında Merak Edilenler

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi ünvanını taşıyan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 20 Şubat 2020 tarihi itibarıyla açıldı. Bu devasa kütüphane ve içerdiği envanter hakkında bilgiler.

cumhurbaşkanlığı millet kütüphanesi, 2016 senesinde yapımına başlanan ve cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın, özbekistan devlet başkanı şevket mirziyoyev’in ve yaklaşık 2 bin davetlerinin katılımıyla 20 şubat 2020’de düzenlenen bir resepsiyon ile açılan, türkiye’deki en büyük kütüphanedir. 


öncelikle söylemeliyim ki mimarisi, tasarımı, dizaynı ile birlikte güzel bir kütüphane olmuş. milli kütüphane’yi de kapatmadan böyle bir kütüphaneyi sürdürebilmek devletimiz için güzel bir kaynak olur. ben her zaman özenmişimdir ve istemişimdir normal kütüphaneler ya da milli kütüphane dışında gerçekten devlet eli altında olan ve devlet erkanının da bol bol katkı yapabileceği bir kütüphanenin geliştirilmesine. murat bardakçı, birkaç ay önce katıldığı bir yayında "türkiye, arşivsel bakımdan ingiltere ile birlikte en fazla arşive sahip olan ülkedir. orhan gazi döneminden kalma belgeler bile mevcuttur." demişti. biz maalesef çok fazla arşive, belgeye, kaynağa sahip olan bir ülke olarak o arşivlerin kitaplaştırılmasını ve yayınlanmasını bir türlü yapamıyoruz. murat bardakçı’nın söylediğine göre arşivin hâlâ önemli bir kısmı tasnif dahi edilememiş durumda. umarım bu kütüphaneyle birlikte bir domino taşı etkisi yaratılır da şu evraklara ve belgelere de el atılır.


mesela bizim neden şöyle bir kültürümüz, geleneğimiz olmasın ki? 19. yüzyılda avusturya milli eğitim bakanı’nın 500 yıllık ve 10 bin ciltlik bir kütüphanesi mevcut; hem de devlet bünyesinde değil kendi bünyesinde. bizim bakanlarımızın, milletvekillerimizin, cumhurbaşkanımızın da böyle bir geleneği, kültürü sürdürme devamlılığı olsa ve herkes bu kütüphaneye eklemeler yapsa gerçekten büyük bir envanter elde edilir. 


şu anlık cumhurbaşkanlığı millet kütüphanesi’nin envanteri şu şekilde

- 4 milyonun üzerinde kitap ve basılı materyal
- devlet arşivlerine ait 45 milyon belge
- 120 milyon makale ve rapor
- 550 bin e-kitap
- 60 bin e-dergi
- 6.5 milyon elektronik tez
- türkiye yazma eserler kurumu başkanlığı bünyesinden 300 bin yazma eser
- 50 bin el yazması ve nadir koleksiyon ürünleri
- 1.2 milyon trt arşivi ses dosyası.


recep tayyip erdoğan ve özbekistan, fransa, hindistan, çin gibi ülkelerin büyükelçilikleri ile beraber ilber ortaylı’nın da kendi kişisel koleksiyonundan birçok doküman hediye ettiği bir kütüphanedir burası. büyük kütüphanelerden alıştığımız gibi her biri tarihteki 16 büyük türk imparatorluğu’nu temsil eden 16 sütun arasında yuvarlak bir salon görüyoruz. buranın mimarisini cidden beğendim.


ayrıca bilmiyorum ama sadece kitap değil, bunun yanında makale, rapor, derleme dökümanlar da içinde bulunmakta. acaba google scholar üzerinden ulaşabildiğimiz akademik belgelere de ulaşmak ve bir çıktı almak imkanımız var mı? yani eğer bu kitapların, dökümanların yanında bir de ulusal tez merkezi’ndeki veya google akademi’deki tezlere ve yayınlara ulaşabiliyorsak gerçekten harika. yani burası sadece insanların gelip kitap alacağı, dergi okuyacağı ve sadece pasif olarak öğrenebileceği bir yer değil; zaman geçtikçe aktif olarak çalışma yapacağı, belirli makaleler çıkartacağı bir yere dönüşürse muazzam olur. bu imkanlar umarım sağlanıyordur ya da en kısa sürede sağlanır. çünkü benim gibi ankara’ya yakın oturmayanların ulaşması çok güç bir kütüphane olduğu için sadece internet destekli yayınlara ulaşabilirim. o yüzden ulusal tez merkezi ve google akademi gibi yerlerde güçlendirmeler eğer gerekiyorsa yapılmalıdır.


türk milleti ve devletimiz için hayırlı olsun. umarım sadece bu iktidar döneminde değil de ilerleyen hükümetler ve cumhurbaşkanları döneminde de gereken önem ve ihtimam gösterilir. sadece yapılmış olmak için yapılan bir kütüphane olarak kalmaz. eğer gereken ilgi, alaka ve özen gösterilirse türkiye'ye güzel bir miras olacağını düşünmekteyim.

türkiye cumhuriyeti'ne, faydalanacak ve fayda sağlayacak insanlara, ilime ve bilime hayırlı olsun diyelim.

kütüphanenin bölümleri ise şöyle:

nasreddin hoca çocuk kütüphanesi

197 kişilik oturma kapasitesi olan salonun, başkentli ailelerin çocuklarını alıp yeni atakanlar çıkarmasına sebep olacak cinsten. mutlaka çocuklu ailelerin haftasonları çocuklarını getirip resim, boyama gibi etkinlikleri sosyal bir ortamla birlikte yaptırabilirsiniz. mesela cuma ödevlerini cumartesi gelip burada yaptırabilirsiniz. çocuk için güzel bir motivasyon kaynağı.

gençlik kütüphanesi

74 kişilik oturma kapasitesine sahip bu salon, 10-15 yaşındaki gençlerin hizmet veriyor. grup çalışmalarını ve proje ödevlerinizi burada yapabilirsiniz gençler.

ses ve görüntü kütüphanesi

üzerinde yazılana göre 10.000 adet görsel ve işitsel materyaller var ve daha çok genişletileciğini öğrendim. engelli arkadaşlar için güzel hizmet.

süreli yayınlar salonu

nature'dan derin tarih'e her türlü dergiye ulaşabileceğiniz salon. 60 dilde 120 ülkeden farklı dergi, gazete vb. yayınlara ulaşmak mümkün. sansür var mı bilemedim?

divan salonu

girişte sizi karşılayacak salonun ta kendisidir. cihannüma salonunun altında kalan bu alan, 400 kişilik oturma kapasitesine sahip. genelde bekleme alanı olarak dizayn edilmiş.

araştırma kütüphanesi

630 kişilik oturma kapasitesine sahip. ayrıca 20 adet grup çalışma odaları var ve mikemmel. proje yazan odtü'lü gençlerin gözde mekanları arasında olacaktır. tam bir tez yazma yeri. yüksek lisans ve doktora yapanlara tavsiye ederim. bilimsel içerikli kaynakların çoğu burada toplanmış.

sergi, müze ve konferans salonları

burası bildiğimiz kütüphane içinde olmayan, kütüphane karşısında yer alan mekan. 500 kişilik. sanırım kütüphanenin toplam kapasitesi 500 diyenler burayı referans göstermişler.

nadir eserler kütüphanesi

ortay'lının ve birden çok değerli kabul edilen yazarların bağışladığı önemli eserler burada sergileniyor. burada dikkatimi çeken en önemli detay ortaylı'nın kitapları değil terrariumlar. abi ne muhteşem yapmışsınız. kim yaptıysa gerçekten sanat icra etmiş.

burada hakikaten çok değerli eserler sergileniyor. sadece türkçe eserler değil. rusça, fransızca birçok dilde nadir eserler var. yabancı dillerin kıymetini bilen yazarların bakmasını öneriyorum.  görünürde olmayan, yıllarca arayıp bulamadığınız, sahaflarla tartıştığınız kitap için yetkili ocakçıbaşı abimiz, ablalarımıza söylüyorsunuz getiriyorlar.
çünkü, türkiye'de basılmış tüm eserler* (ben bana söyleyenin yalancısıyım) burada bulunmakta.

eğitim merkezi

içerisinde sınıflar ve atölyeler var. araştırma kütüphanesinde çalışma grup salonları doluysa burayı kullanabilirsiniz. girişimcilere burada sunum yapılabilir.

cihannüma salonu

gazetelerde, internet manşetlerinde paylaşılan kütüphane görseli var ya hani, dünya felan. heh işte orası burası. instagramcılar buradaydı zaten. ayrı bir sinir olup fazla bakmadan çıktım buradan. ulan gelmişsin eşsiz kitaplar var, aradığın bir kitap vardır yıllardır bulamamışsındır, hemen ararsın ya. o bizim ülkede olmayan ya da çok az olan şeylerden. gelenlerin çoğu küre önünde fotoğrafını çekip, hikayesini atıp çıkıp gitti. çalışan ve kitaplara göz gezdiren insan oranı çok azdı. (bkz: gösteriş toplumu) neyse küre onların, kitaplar bizim olsun.

okuma salonları

üni öğrencileri, finaller mi yaklaştı, 1 gününüz mü kaldı? işte size okuma salonları. kapın kankileri gelin mis gibi 4-6 kişilik odalar var gir abi klima da var. çalışın ortaklaşa. 600 kişilik.

yemekhane

bir şirket almış yemek işinigündüzleri hizmet vereceğini öğrendim. 408 kişilik. henüz fiyatlarını bilemiyorum. fiyat politikası uygun olursa öğrencilerin burada yatıp kalkması içten bile değil. şahsen ben olsam yapardım. külliye'de yaşıyorsun. daha ne?

dinlenme ve kahve salonları

bak işte bu işi kim yapmışsa hoş yapmış iyi yapmış. hemen her salonun çıkışının sağında ve solunda yer alan hizmette kusur etmeyeceğine inandığım, kahvenin, çayın, suyun, keklerin ücretsiz olarak verildiği alan.  daha sonra kahve ve kekin ücrete tabi olacağını, çay ve suyun ücretsiz olarak verileceğini öğrendim. maalesef atinalılar burada ejder meyveli smoothie yok. o diğer binalarda.

üyelik

istediğiniz kitabı dışarı çıkaramıyorsunuz. fakat fotokopi imkanı sunmuşlar. telif hakkı nedeniyle kitabın tümünü değil belirli sayfaları (üyeliğiniz var ise) fotokopi çıktısını alabilirsiniz.

e-devlet üzerinden üyelik

İngiltere'de Kapılarını Yılda Sadece 1 Kere Temizlik İçin Açan Zincirli Kütüphane