SAĞLIK 27 Ocak 2022
12b OKUNMA     383 PAYLAŞIM

COVID-19 Aşıları Omicron Varyantına Karşı Gerçekten Koruyor Mu?

Nature Medicine'da yayınlanan yeni bir araştırma hangi aşının ve doz sayısının Omicron varyantına karşı ne kadar etkili olduğunu söylüyor.

yale ve dominik cumhuriyeti'ndeki araştırmacıların yürüttüğü ve sonuçları 20 ocak 2022'de nature medicine'da yayınlanan yeni bir araştırma, iki doz sinovac (coronovac) aşısının tek başına omicron varyantına karşı "hiçbir faydası olmadığını" gösteriyor.

dominik cumhuriyeti'nden 101 kişiden alınan kan serumu analizi, iki doz sinovac aşısı olanların omicron varyantına karşı hiçbir nötralize edici antikor üretmediğini gösterdi. omicron'a karşı antikor seviyeleri, pfizer biontech covid-19 aşısını hatırlatıcı doz olarak kullananlarda ise yükseldi.

ancak araştırmacılar bu örnekleri, yale'de saklanan kan serumu örnekleriyle karşılaştırdıklarında, iki doz sinovac aşısı ve hatırlatıcı olarak bir doz mrna aşısı almış olanların bile, iki kez mrna aşısı olanlara göre %40 daha fazla antikor seviyesine sahip olduğunu buna rağmen nötralize edici antikor seviyesinin omicron varyant için ilk varyantlara göre 7.1 kat, delta varyanta göre 3.6 kat az olduğu gözlemlendi. diğer bir çalışma ise, hatırlatıcı doz olmadan iki doz mrna uygulamasının, omicron'a karşı yalnızca sınırlı koruma sağladığını göstermiştir.

araştırmacılar ayrıca, sars-cov-2 virüsünün daha önceki varyantlarıyla enfekte olmuş kişilerin, omicron'a karşı çok az bağışıklığa sahip olduğunu buldular.


bulgular, dünyanın büyük çoğunluğunda dolaşımda olan ve daha az bulaşıcı ancak daha çok zararlı olan delta varyanta karşı baskın varyant haline gelen omicron varyantı ile mücadeledeki küresel çabaları karmaşıklaştıracak gibi gözüküyor.

makalenin kıdemli yazarı akiko iwasaki, başlıca aşı olarak sinovac aşısını tercih eden bölgelerde hatırlatıcı doz aşıya (büyük ihtimalle iki doz) açıkça ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

iwasaki, "bu popülasyonda güçlendirici aşılara açıkça ihtiyaç duyulmaktadır, çünkü iki doz mrna aşısının bile omicron enfeksiyonuna karşı yeterli koruma sağlamadığını biliyoruz." diyor.

araştırmacılar; virüsün hücrelere girmek için kullandığı spike proteini üzerinde 36 mutasyona sahip olduğu için omicron varyantı ile savaşın sorunlu olduğunu, mevcut mrna aşıların bu proteinleri tanımak ve antikor yanıtını tetiklemek için tasarlandığını belirtiyorlar.


bununla birlikte iwasaki, insanların bağışıklık sisteminin covid-19 ile savaşabilecek, enfekte hücrelere saldırarak onları öldürebilecek t hücresi gibi silahlarının da olduğunu ancak enfeksiyonu önlemek ve virüsün yayılma hızını düşürmek için antikorlara ihtiyaç duyduğumuzu belirtiyor.

kaynak: news.yale.edu