TELEVİZYON 21 Mayıs 2020
28b OKUNMA     601 PAYLAŞIM

Community Dizisinin South Park ile Benzerlik Taşıyan Tarafları

Netflix'e düşerek tekrardan bir popülerlik yakalayan dizi Community, South Park ile tatlı benzerlikler barındırıyor. Bir bakalım.

yazarlarının büyük south park hayranı olduklarına inandığım (hatta emin olduğum) mükemmel komedi dizisidir community.

dizinin south park'tan etkilendiği bariz olan içerik elementlerine değineyim:

1. bölüm sonlarına doğru yapılan didaktik konuşma

genellikle jeff winger tarafından gruptaki bir çatışmayı ya da genel çaresizlik durumunu çözmek adına yapılır community'de. hayata dair pozitif bir çözümleme içerir. bu olayı senelerdir south park "i've learned something today" kalıbını kullanarak kyle ya da stan'in ağzından gerçekleştirmektedir. bölümde bu ana kadar yer bulmuş olaylardan ders alma ve çözümleme üzerine kuruludur.

2. pierce hawthorne - eric cartman karakter yapısı

bu iki özel karakterin benzerlikleri öylesine fazla ki gözden kaçması imkansız olurdu. iki karakter de ırkçı, seksist, homofobik yanını oluşturuyor bulundukları yapımların. cartman'ın kabullenmediği en çok dikkat çeken özelliği şişmanlıkken, pierce'ın da kabullenmediği ama ona bakıldığında ilk dikkat edilen şey konumunda bir özelliği vardır ki o da yaşlılığıdır. ikisi de grup tarafından dışlanan karakterlerdir. pierce da yer yer dark side'a geçerek akıl almaz kötücül eylemlere girişir, cartman bu davranış biçimini defalarca sergilemiştir.

3. bol referanslı mizahi diyaloglar

bir zamanlar south park'ın davalarla boğuşma sebebiydi bu sinema televizyon sektörüne, politikaya, müzik sektörüne ve diğer mecralardaki çeşitli kimselere yönelik eleştirel alaycılığı. benzer diyaloglar south park sertliğinde olmasa da community'de de sıkça gözlemlenebilir. diyaloglarda karakterlerin yer yer kullandıkları benzetmelerle yaşadıkları bir olay ile ünlü bir simanın alay unsuru kabul edilebilecek bir davranışı arasında bağ kurduğuna şahit olabiliyoruz.

4. konsept bölümler

south park'ın belli bir konsept bağlamına oturtulmuş çok sayıda bölümü vardır. çizgi roman tadındaki bölümleri, game of thrones tadındaki bölümleri, warcraft bölümü, aksiyon filmi klişeleriyle donatılmış bölümleri, lord of the rings temalı bölüm, polisiye klişeleriyle örülü bölümler, anime temalı bölüm... bu uzun listeden sadece birkaç örnek bunlar. bu tarz bölümlerde dizi kendi olağan hikaye anlatısına bir başka eser ya da türün niteliklerini ekleyerek karakterleri bir başka algı dünyası içerisinde seyirciye izletir.

bunu community de sıkça yapar. atari oyunu temalı bölüm, çizgi film temalı bölüm, martin scorsese filmi anlatısına adapte edilmiş bölüm, film noir tarzındaki bölüm, star wars temalı bölüm, bilim kurgu klişeleriyle oynayan bölümler, frp bölümü... bunlar da ilk etapta aklıma gelen birkaç örnek.

5. mr. garrison - dean benzerliği

bu herhalde iki seriyi de izleyenler için son derece bariz. fiziksel görünüşlerinden karakter yapılarına kadar çok büyük benzerlikler var.

6. müzikal tadındaki sahneler

iki seride de karakterlerin bir ya da birden fazlasının bir anda müzikal atmosferine girip şarkı söylediği, derdini anlattığı sahneler sıkça kullanılır.

7. saygı duruşu

community'de okul başkanlığı seçimi sonrası adayların hiçbirinin kazanamaması ve sandıktan "south park" isminin çıkması, bunu takiben de abed ve troy'un south park sevgilerini dillendirmesi de bir nevi saygı duruşu sembolizmiydi bana kalırsa.

south park'ı senelerce takip etmiş ve hala takip etmekte olan, community'ye de kısa zamanda bayılmış biri olarak ikisinin arkasında yatan dehalara da ayrı ayrı saygı duyduğumu belirtiyorum. birinde randy marsh'ın saçma sapan gaza gelmelerine gülerken, diğerinde senor chang'in anlamsız manyaklıklarıyla eğleniyorum.

Dolar Neden Yükselir ve Neden Düşer?

Antidepresan Niyetine İzlenecek Diziler