İŞ HAYATI 21 Şubat 2024
11,8b OKUNMA     229 PAYLAŞIM

Çok Çalışmaktan Ölmek Anlamına Gelen, Japonya'da Ortaya Çıkan Bir Olgu: Karoşi

Çok çalışmaktan ölünür mü? Evet. Japonya'da ortaya çıkan ancak sadece Japonlara özgü olmayan Karoşi kavramıyla tanışın.

1990'larda, japoncada "gönüllü olarak aşırı çalışmak" anlamına gelen "karo" sözcüğünden, "aşırı çalışmaktan ölmek" anlamına gelen "karoşi" sözcüğü türetilmişti. bu sözcük, kısa sürede ingilizce, almanca, ve fransızcaya girdi. 

japon hükümeti, 1994'te aşırı çalışmadan hastalık ve ölümü tanımış ve ölenlerin sayısını 32 olarak açıklamıştı. bu sayı ertesi yıl 76'ya yükseldi ve çalışma bakanlığı "karoşi"nin tanımını yorgunluk ve stresi de içine alacak şekilde genişletti. 

1998'de "karoşi"den ölenlerin sayısı 90'dı. çalışma bakanlığı çalışma standartlarını teftiş bürosu, bir kimse aşırı çalışma yüzünden hastalanır ya da ölürse, buna işverenin yol açıp açmadığına karar verip işvereni sorumlu tutabiliyor. yüksek mahkeme, 2000 yılında, 1991'de 24 yaşında bir kişinin intiharından reklam şirketi dentsu'yu sorumlu tuttu. haftada 80 saat çalışan içiro oşima'nın ailesine dentsu'nun iki milyon dolar ödeyebileceği belirtiliyor. 1997'de çalışma standartları teftiş bürosu, aşırı çalışma yüzünden intihar eden bir işçinin ailesine kaza sigortası ödemişti. 

(anadolu ajansı, 4 nisan 2000)

karoşinin bilinen ilk kurbanı 29 yaşında evli, erkek bir işçidir. 1969 yılında japonya'nın en büyük gazete şirketinde kargo departmanında (shipping) çalışan bu işçinin felç geçirmesi ve de akabinde ölümünün dava edilmesi ile karoşi gündem olmaya başlamıştır. japon hükümeti bu konuyu, 1987'den öncesine kadar araştırmak istememiş, ancak kamuoyu baskıları neticesinde bu tarihten itibaren konuyu araştırmaya, konu hakkında veri toplamaya başlamıştır.

karoşi sığ bir şekilde işkolikle açıklanabilecek bir olgu olmayıp; 

1- işyerinde aşırı çalışma saatleri: sadece mesai yapmak değil, tatillerde de çalışma baskısı neoliberalizm, küreselleşme, rekabet baskısı, maliyetleri düşürme arzusu, vb. unsurlar ile az işçi ile çok mesai baskısı yaratılması

2- önceden belirlenen işletme hedeflerine ulaşma arzusunun yarattığı baskı ve stres

3- yönetim kadrosundan aşağıya doğru mobbing uygulanması gibi durumlarla içkindir.

kaynaklar