SUÇ 3 Ekim 2024
5,2b OKUNMA     35 PAYLAŞIM

Coca-Cola'nın Gizli Belgelerini Pepsi'ye Satmaya Kalkan Çalışanın Hikayesi

2006 yılında Coca-Cola, büyük bir skandalla sarsıldı. Şirketin içinden bir çalışan, gizli belgeleri Pepsi'ye sızdırmayı denedi. İşte bu olayın özeti.

2006 yılında, coca-cola'nın genel merkezinde sekreter olarak çalışan joya williams, coca cola şirketinin gizli belgelerini ve yeni bir ürünün şişesini çalarak işverenine ihanet etmeye karar verdi. amacı, çaldığı gizli tarifi ve belgeleri 1,5 milyon dolar karşılığında pepsi'ye satmaktı, bu yüzden kendisine iletişim kurmakla alakalı yardım edecek ibrahim dimson ve etrafı kolaçan ederken arkasını kollayacak edmund duhaney isimli 2 arkadaşından yardım alarak planını uygulamaya koydu.

ibrahim dimson ilk olarak bir e-mail aracılığıyla pepsi şirketine, coca cola’nın en üst düzey 5 temsilcisi dışında kimsenin bilmediği gizli bilgileri paylaşabileceğini iletti ve teklife olumlu yanıt aldı. williams bu vesileyle birtakım gizli belgeleri pepsi yöneticisi olduğunu sandığı bir adamla buluşarak teslim etti ve karşılığında 30,000 dolar nakit para aldı. 3 arkadaş bu parayı paylaştılar ve diğer belgeler için alacakları 1,5 milyon dolarlık ödemenin hayalini kurarak hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ettiler, ancak planda hiç olmayan büyük bir sorun vardı; pepsi yöneticisi sandıkları adam aslında gizli bir fbi ajanıydı!

Gönderilen e-posta

pepsi şirketi meğerse teklifi duyar duymaz, coca cola'ya durumu haber etmiş, onlar da çoktan fbi ile iletişim kurmuşlar. williams, pepsi yöneticisi sandıkları adamla buluşunca suçüstü yakalanmış. williams, dimson ve duhaney 5 temmuz 2006 tarihinde elektronik dolandırıcılık ve ticari sırları ele geçirme suçlarından tutuklandılar. mahkemede duhaney ve dimson suçlarını kabul ettiler ve sırasıyla 2 ve 5 yıl hapis cezası aldılar. williams başta olaya karıştığını inkar etse de mahkeme 8 yıl hapis cezasına ek olarak 40.000 dolar tazminat ödemesine karar verdi.

bu tutuklamaların ardından; pepsi şirketinin olaya karşı tepkisi de övgü almış. pepsi'nin sözcüsü dave dececco kendisine uzatılan bir mikrofona; “rekabet sert olabilir, ancak her zaman adil ve yasal olmalıdır” diyerek güzel bir mesaj vermiş…

kaynak: 1, 2