SİNEMA 24 Aralık 2018
19b OKUNMA     890 PAYLAŞIM

Çizgi Roman Uyarlaması Gişe Filmleri Neden "Çocuk Filmi" Olarak Nitelendirilemez?

Sanatsal çıtası yüksek kabul edilen çizgi roman uyarlamaları dışında, özellikle de Marvel ve DC Comics'ten yapılan uyarlamaların çocuk filmi olduğu gibi bir iddia ara sıra hasıl oluyor maalesef.

çizgi roman uyarlaması gişe filmlerinde hedeflenen yaş aralığı 8'den başlayıp mezara kadar gittiği için "marvel filmlerinin çoluk çocuk filmleri olduğu" şeklinde bir algı oluşması gayet normaldir. zira dünya çapında sinemalarda gösterime giren yapımlar en az otuz yıldır yaş aralığını dar tutmuyor. filmlere ait oyuncak, kıyafet vb. ürünlerin dahi yaş aralığı standart değil. geek tayfa için detaylı sabit figürler, çocuklar için hareketli parçası bol ışıklı elektronikli ürünler, genele oynamak için duvar saatinden halloween maskelerine kadar türlü türlü ürün hazırlanıyor.

bu strateji değişikliği doksanların sonunda başladı. malumunuz animasyon filmler genel algı yüzünden ötürü çocuk filmi olarak kabul edilir. pazarlaması bunun üzerine kurulmamış dahi olsa böyle bir algı vardır. hollywood çok uzun zaman önce adını çocuk filmi koyduğu yapımlara bir çocuğun gelebilmesi için en az bir ebeveyn gerektiğini keşfetmişti. bu yüzden mcdonald's üzerinden oyuncak vermeye, sinema bileti alana burger hediye etmeye başlamışlardı.


haliyle daha sonra gözlerini diğer ebeveynlere diktiler. yapımlarda espriler erişkinlere yönelik hazırlanmaya, çocukları durum komedisi ile çekmeye başladılar. 3-10 yaş arası kafasına sopayla vurulan her karaktere zaten gülüyordu. bunun üzerine yetişkinlere özel ince espriler ekleyerek herkesi mutlu ettiler. bunun en bariz örneği ise shrek serisi olsa gerek. bu serideki esprilerin bir çoğunun 16 yaşının altındaki çocukların anlayıp gülmesi na mümkün.

bu sayede bir çocuk için en az iki ebeveyn sinemaya gitmeye başladı. hem aileler hem de çocuklar eğlendiği için ortaya bir kazan-kazan durumu çıktı. en çok yapımcıyı mutlu ettiğini anlatmama gerek yok sanırım. yalnız aynı strateji bugün mcu (marvel cinematic universe) ve disney yapımlarında uygulandığında neden şaşırılıyor ben anlamıyorum. hangisi hangi yaş aralığına hitap ediyor pek önemi kalmadı. yapımların çocuk filmi adıyla lanse edilmesi biteli çok uzun zaman oldu. e doğal olarak bu kadar kar getiren bir stratejiden bu adamların vazgeçeceğini düşünüyorsanız büyük yanılıyorsunuz. zaten hollywood'da üretilen çizgi-roman uyarlamalarından derinlik, felsefe, ezoterizm filan bekliyorsanız olayı çok yanlış anlamışsınız demektir.

Captain America: The First Avenger (2012)

filmin kendisinden daha fazla kar getiren oyunlar üretiliyor. asıl yaş aralığına göre hedef kitle belirleme kısmı pazarlamanın bu noktasında dönüyor. bu işlerin hepsinin pazarlama üzerine kurulu olduğunu idrak etmeden lönk diye çocuk filmi abi yeaee şeklinde eleştirmek veya bu eleştirilere sinirlenerek üstün çizgi-roman kültüründen dem vurarak savunmaya geçmek sizce de çok saçma değil mi?

Final yorumu

on yıllardır kendini aşırı ciddiye alan aksiyon filmleri önce sinemada gişe rekorları kırıp, sonra da tv'lerde ratingleri uçurdu. marvel filmleri dediğiniz, çizgi roman uyarlamalarıdır. çizgi romanlar da büyük hayal güçlerinin çizgilere dönüşmüş halleridir ve görselliğiyle ön plana çıkan edebiyat unsurlarıdır.

hayal gücü çocuklarda daha çok ön plandadır. bazı büyümüş çocuk kafalılar da hala hayal gücüyle beslenir. bu gerçek dünyadan keyif almak için elle tutulur öğeler gün geçtikçe azalırken, insan ilişkiler çürümeye yüz tutmuşken, hayal güçlerine tutunurlar. başkalarının hayal dünyalarına ortak olmaktan da geri kalmazlar.

aşırı kasılmış, devlet adamı kurtarmacalı, kaçak kovalamacalı birbirinin karbon kopyası aksiyon filmleri mi, yoksa marvel filmleri mi derseniz, size kahkahalarla gülmekten başka tepki vermem.

bu konuyu eleştiren herkes görüntü yönetmenliğinin ve dramanın zirvelerde gezdiği sanat filmleri takipçisi olabilir. ama marvel filmlerinden keyif almak, bu tür filmleri takip etmenize engel değildir. bir taraf seçmenize, seçmediğiniz tarafı da ölesiye kötülemenize gerek yok.

Türkler Neden Süper Kahraman Filmi Yapamıyor?

Marvel Evreninin Geçmiş ve Geleceğini Birleştiren Zirve: Avengers Infinity War İncelemesi

DC Sinematik Evreni Nerelerde Hata Yaptı da Marvel'ın Başarısına Yaklaşamadı?