İLİŞKİLER 15 Haziran 2023
40,4b OKUNMA     343 PAYLAŞIM

Cinsel İsteksizliğin Fiziksel & Psikolojik Nedenleri ve Libidoyu Artırmanın Yolları

Uzmanlar, cinsel isteksizliğin olası nedenleri incelemişler ve libidoyu arttırmanın, daha tatmin edici bir cinsel yaşama sahip olmanın da yolunu anlatmışlar. Cinsel isteksizlik neden olur? Nasıl geçer? Libido nasıl artırılır?

libidoyu standartlara bağlayamayız, doğal olarak yaşam tarzımıza ve tercihlerimize göre kişiden kişiye değişiklik gösterir ve hatta hayatımızın her evresinde de değişmeye mahkumdur.

libidonun, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler tarafından belirlendiğini biliyoruz. bazı insanlar temel olarak oldukça düşük libidoya sahip olsalar da bundan dolayı sıkıntı hissetmezler, yani yaşam kalitelerini engellemez. önemli olan, bir kişinin cinsel dürtüleri konusunda sıkıntı yaşayıp yaşamadığıdır.

uzmanlar yaşanan cinsel isteksizliğin olası nedenleri incelemişler ve libidoyu arttırmanın, daha tatmin edici bir cinsel yaşama sahip olmanın da yolunu anlatmışlar.

yaşanan bu isteksizliğin fiziksel nedenlerini su şekilde sıralamışlar

cinsel işlev bozukluğu: cinsel işlev bozukluğu, cinsel hayatın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilecek bir sorundur. kişinin libidosunu azaltabilecek, cinsel ilişkiyle ilgili bazı sorunlar şunlardır: ağrılı seks öyküsü (yani, disparoni veya seks öncesinde, sırasında veya sonrasında genital ağrı), vajinal kuruluk, vajinismus ve/veya orgazma ulaşmada yaşanan sorunlar seksle ilgili kaygı yaratabileceği gibi cinsel istekte azalmaya yol açabilir.

üreme sağlığı: endometriozis, adet öncesi sendrom (pms) ve polikistik over sendromu (pcos) gibi durumların, hormonal değişiklikler libidoyu olumsuz etkileyebilir.

ilaçlar: bazı reçeteli ilaçların, özellikle de antidepresan sınıfının cinsel dürtüyü azalttığı bilinmektedir. bu ilaçların cinsel hazzı deneyimlemek için önemli olan hormonlara ve nörotransmitterlere erişme yeteneğinizi etkiliyor. ayrıca, antipsikotiklerin ve hatta dehb ilaçları da libidoyu düşürebilir.

yorgunlukçalışmalar, yetersiz uyku adrenal yorgunluğa neden olabilir ve kortizol seviyelerini arttırabilir, bu da cinsel isteği azaltabilir.diyor.

yaşlanma ve hormonal değişiklikler: östrojen ve testosteron seviyelerindeki değişiklikler kişinin libidosunu büyük ölçüde etkileyebilir. bazı hormonal değişiklikler arasında hamilelik ve menopoz yer alır ve bunların her ikisi de cinsel isteği etkileyebilir.

hamilelik ve doğum sonrası: hamilelik sırasında, bebek sahibi olduktan hemen sonra ve emzirme döneminde yaşanan hormon değişiklikleri, cinsel isteği azaltabilir. yorgunluk, vücutta oluşan bir takım değişiklikler ve çocuk bakmanın getirdiği baskılar da cinsel isteğin azalmasına katkıda bulunabilir.

menopoz: menopoza geçiş sırasında östrojen seviyesi düşer. bu durum vajinal kuruluğa neden olarak ağrılı ve rahatsız edici sekse yol açabilir ve cinsel ilişkiye daha az ilgi duymanıza neden olabilir.

egzersiz yapmak: medicine & science in sports & exercise'da yayınlanan bir çalışmaya göre, hem çok fazla hem de çok az fiziksel aktivite cinsel isteğin azalmasına neden olabilir.

stres: stres, libidonun bir numaralı katillerinden biri olma eğilimindedir. stres zihinsel sağlıkla ilgili bir sorun olsa da, "kortizol seviyeleri yükseldiğinde, seks hormonu seviyeleri düştüğü için" aynı zamanda fiziksel bir sağlık sorunudur.

cinsel isteksizliğin psikolojik nedenleri

anksiyete ve depresyon: psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ssri'ların yanı sıra, anksiyete ve depresyonun kendisi de hormon seviyelerinize müdahale ederek libidonuzun düşmesine neden olur. anksiyete, kortizol veya "stres hormonu" seviyelerinin artmasına neden olabilir ve yüksek kortizol seviyeleri libidoyu etkileyen seks hormonlarını baskılayabilir. depresyonun ise libidoyu düzenlemeye yardımcı olan nörotransmitterlerde dengesizliğe neden olabilir. ve genel olarak, fiziksel yorgunluk, düşük benlik saygısı ve umutsuzluk duyguları - tüm depresyon belirtileri - cinsel isteği azaltabilir.

travma geçmişi: özellikle cinsel türde (cinsel taciz, cinsel istismar veya tecavüz) travma yaşamanın kişinin seks arzusunu olumsuz etkileyebileceğini açıklıyor.
konu hakkında yazılan bir makale

ilişki sorunları: romantik bir ilişkideki sorunların cinsel isteğin azalmasında önemli bir rol oynar. iletişim, güven veya samimiyetle ilgili sorunlar, düşük libidonun en yaygın nedenleri arasındadır. seks fiziksel bir eylem olsa da, duygusal bir bağ kurmanın kişinin cinsel arzusunu oluşturmada önemli bir rol oynar. kendinizi güvende, önemsendiğinizi, görüldüğünüzü, duyulduğunuzu veya desteklendiğinizi hissetmiyorsanız, yakınlık açısından sonraki adımları atma olasılığınız daha düşüktür. öte yandan, duygusal bağınız var ama partnerinizle yaptığınız seksi özellikle zevkli ya da eğlenceli bulmuyorsanız, bu da libidonuzu olumsuz etkileyebilir.

düşük özgüven: kişi kendi bedeninde rahat değilse, bir başkasını bu [seks] deneyimi paylaşmaya nasıl davet edebilir? cevap: oldukça zor (ama imkansız değil).

libido nasıl arttırabilir?

1.sağlık kontrolünden geçin: birincisi, "tıbbi bir kontrol yaptırın". libidonuzu bozan herhangi bir tıbbi sorun veya ilaç olmadığından emin olun. sebebin bu olup olmadığını anlamak veya listeden çıkarmak için ob/gyn'nize veya hormonal değişiklikler konusunda bir uzmana danışın.

2. sağlıklı yaşam tarzı seçimleri uygulayın: belki de bu hiç şaşırtıcı değil, ancak önceki çalışmalara ve araştırmalara göre alkol ve tütün tüketimi libidonuzu olumsuz etkileyebilir. bu nedenle, söylemesi yapmaktan daha kolay olsa da - özellikle bağımlılık durumunda - bu maddeleri azaltmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

hep yorgun oluyorsanız, daha fazla uyumayı ve/veya egzersiz rutininizi yükseltmeyi ya da tam tersi daha az çalışmayı düşünün. programınızı değiştirmek, size yardımcı olabilir.

3. stres ve kaygınızı yönetin: uzmanlar, stres ve anksiyetenin kortizol seviyelerini artırdığını ve bunun da libidonuzu düşürdüğünü, bu nedenle stres ve anksiyete seviyenizi yönetmeye çalışın diyor.

hatta hem stresli bir günün ardından hem de seks yapmadan önce biraz kişisel bakım yapmayı öneriyor.

4. ruh sağlığınıza öncelik verin: cinsel travma geçmişiniz zevke erişmenizi engelliyorsa, bu travmayı, depresyonu veya anksiyeteyi tedavi etmenize yardımcı olacak bir yardım almayı düşünün.

yaşadığınız travma konusunda uzmanlaşmış lisanslı bir psikoterapistle ya da daha iyisi, seks ve kendi kendine zevk alma konusunda utanç ve mahcubiyet duygularınızı gidermeniz için size yol gösterebilecek bir seks terapistiyle görüşmek isteyebilirsiniz.

5. arzularınızı keşfedin: uzmanlar, iki arzu türü olduğunu açıklıyor: spontane ve duyarlı.

spontane arzu tarzına sahip kişilerin bir "ışık anahtarı" gibi çalıştığını söylüyor. seks onlar için daha ön plandadır. bununla birlikte, duyarlı arzuya sahip olanlar, önce fiziksel uyarılmaya ihtiyaç duyarlar, daha sonra zihinsel ve duygusal seks isteği gelir, "bu dimmer anahtarı gibidir." bu kişiler genellikle seksi başlatmıyorlar, ancak işin içine girdiklerinde, "bu harika" diye düşünüyorlar.

uyarılma - cinsel uyarıya verilen fizyolojik tepki genellikle arzuyu ve seks isteğini takip eder, bu nedenle sizin ve partnerinizin cinsel ilişkiye girmek için neye ihtiyaç duyduğunuzu anlamak için nelerden hoşlandığınızı bilmeniz önemlidir.

6. ihtiyaçlarınızı belirleyin: ne istediğinizi bilmiyorsanız, partnerinize de cinsel ihtiyaçlarınızın ne olduğunu anlatamazsınız.

uzmanlar, tahrik edici ve tahrik edici olmayan yönlerinizi keşfetme sorumluluğunun partnerlere yüklendiğini, oysa orgazma ulaşmanıza neyin yardımcı olduğunu bulmanın gerçekten kendi sorumluluğunuzda olduğunu açıklıyor. sizi orgazma neyin ulaştırdığını bulmanın bir yolu elbette kendi kendinizi tatmin etmektir.

başka yollar da var...

7. erotik içerikler keşfedin: erotik videolar ve kitaplarla ilgilenmek sadece sizi neyin tahrik edebileceğini görmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda beyninize aşkı yerleştirmenize de yardımcı olur. buna bibliyoterapi deniyor, bu da beyne cinsel düşünceler sokmaya çalışmak için video veya metin gibi araçlar kullanmanın süslü bir yoludur. "bu ne kadar çok gönüllü olarak yapılırsa, [seks arzusu] o kadar çok kendiliğinden olacaktır."

8. duygusal bağınız üzerinde çalışın: güçlü bir cinsel bağa sahip olmak için öncelikle güçlü bir duygusal bağ geliştirmeniz gerekir. eğer sevgiliniz tarafından umursanmadığınızı hissediyorsanız, o zaman büyük olasılıkla onunla cinsel birliktelik istemeyeceksiniz.

uzmanlar, kendinizi güvende ve emniyette hissettiğinizden, partnerinize güvenebildiğinizden emin olduktan sonra gerisinin geleceğini söylüyor.

9. seksi planlayın: her zaman iş programları, ev işleri ve çocuk bakımı ile meşgul olduğunuzda, havaya girmek zor olabilir. çözüm: takvim'e "seks" yazın.

özellikle uzun süreli çiftler için, uygun ve özel bir zamana sahip olmak, ateşi canlı tutmak, stres ve baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

10. ön sevişmeye daha fazla zaman ayırın: özellikle uzun süredir birlikte olan çiftlerde, cinsel isteksizliğin en büyük sebebi, can sıkıntısı, tekdüzelik veya bir rutine sıkışıp kalmaktır. uzmanlar "vur ve bırak" kısır döngüsünden çıkmak ve zevke yeniden erişmek için, ana etkinliğe başlamadan önce birbirinizi ısıtmak için ön sevişmeye daha fazla zaman ayırmanızı öneriyor.

11. beklentilerden kurtulun: çoğu zaman insanlar yatakta nasıl görünmeleri "gerektiğine" ya da o an vücutlarının nasıl göründüğüne çok fazla odaklanıyor. ve böylece seks, keyifli bir şey olmaktan ziyade baskı yaratan bir şey haline geliyor.

cinsel isteğinizi artırmak ve zevke ulaşmak için uzmanlar, "yavaşlamayı" öneriyor. başka bir deyişle, performans gösterme baskısını hafifletin.

seksi yaptığınız bir şey olarak değil, birlikte olmak ve farklı bir deneyim yaşamak için gittiğiniz bir yer olarak düşünün, diyor. her şeyi bir kenara bırakabildiğinizde, mevcut olan bağlantıyı gerçekten deneyimleyebilirsiniz.

12. tıbbi müdahaleyi düşünün: düşük libido gerçekten sıkıntıya neden oluyorsa ve bu doğal çözümlerin hiçbiri işe yaramıyorsa, tıbbi müdahale için uzmanlardan yardım alabilirsiniz.

düşük libidoyu gidermek için fda onaylı iki ilaç olduğunu söylüyor uzmanlar.

uzmanlar, ağrılı seks nedeniyle istediğiniz şekilde zevke tam olarak erişemiyorsanız ve bu libidonuzu ciddi şekilde etkiliyorsa, hormon replasman tedavisini düşünebileceğinizi söylüyor. bu tedavinin çoğunlukla vajinal ağrı ve kuruluğu gidermeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

sonuç olarak, libidonuzun şu anda bulunduğu noktadan memnun değilseniz, umut olduğunu bilin.

ama önceliğimiz, açık iletişim, biraz keşif, kişisel bakım ve şefkatli bir partner olmalıdır.

kaynak