SAĞLIK 4 Kasım 2020
36b OKUNMA     614 PAYLAŞIM

Cinsel İlişki Yoluyla Bulaşan Tehlikeli Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan (zührevi) birçok hastalık var. Bu hastalıkların ne olduğunu bilmek ve bunlardan korunmak hem siz hem de partneriniz için çok çok önemli.

1. bel soğukluğu (gonore)

gonore isimli mikropun meydana getirdiği cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. nadiren olsa da cinsel yolla bulaşmaz; mikroplu havlu, mendil gibi eşyaların kullanılması ile de bulaşabilir. mikrop alındıktan sonra 3-7 gün arasında belirti verir. bazen belirtisi 12 saat ile 3 ay kadar da değişebilir. tedavi edilmezse 3-7 hafta sonra ciddi hastalıklara sebep olabilir.

penisten sarı - kahverengi, çok defa da yeşile çalan bir akıntı olur. miktarı çok olmazsa bile her idrar yapıştan sonra ve sabahları iç çamaşıra bulaşan bir akıntıdır. idrar çıkış yeri kızarır, şişer. idrar şikayetleri olur.

teşhis, akıntının özel metotlar ile alınıp mikroskop altında bel soğukluğu mikrobunun görülmesi ile konur. tedavi edilmeyen vakalarda apse sonucu idrar yolunun daralması meydana gelir. hastalık daha ilerliyecek olursa testise yayılır. buradaki tohum hücrelerinin gelişmesini önleyerek kısırlığa neden olur.

korunma: her şeyden önce hijyen kurallarına uyulmalı. cinsel temas sırasında kondom (prezervatif) kullanılmalıdır. şüpheli ilişkilerde bulunulmamalıdır.

tedavi: bir doktor kontrolünde uygun antibiyotik ve gerekli ilaçların kullanılması ile tedavi olunur.bu ilaçlar hastalığın şiddetine göre ağızdan alınan haplar veya kalçadan vurulan iğnelerdir.

kadınlarda çok defa akıntı olmaz.%20 oranında idrar yanması vardır. tedavisi biraz daha yoğun çaba gerektirir.

bel soğukluğu mikrobunun kan yoluna geçmesi ile eklem şişmeleri, kalp kası iltihapları olabilir. nadiren beyin zarı iltihabı ve karaciğer iltihabı yapar.

2. bel soğukluğu olmayan akıntı

bu akıntıda bel soğukluğu mikrobu bulunmaz. mikroplar genellikle değişiktir. cinsel yolla geçer. genç erkeklerde görülür. bazen bel soğukluğundan daha ciddidir. belirtiler 7-24 gün sonra çıkar. akıntı olmayabilir. idrarda yanma ve idrar yolları kaşıntısı vardır.

3. trikomoniasis enfeksiyonu

trikomona isimli mikroptan ileri gelir. genellikle kadınlarda görülür. cinsel temas ile bulaşır. eşler arasında birbirlerine bulaştırma çok sıktır. akıntıda mikrobun görülmesi ile teşhis konur.

erkeklerde bazen belirti vermeyebilir. prostata ve testise yayılacak olursa kısırlık meydana getirme riski olur.

4. genital uçuk

kadın ve erkeklerde sıklıkla görülür. herpes simplex virüsünün meydana getirdiği bir cilt hastalığıdır. daha ziyade ağız ve dudak çevresinde görülür. %5 oranında da genital organlarda bulunur ve cinsel ilişki ile geçer.

2-10 gün süreden sonra torbalarda ve kadında dış genital organlarda kırmızı zemin üzerinde içi sıvı dolu birçok keseciklerden oluşur. kasıklarda beze yapar. tedavisi virüslere etkili merhem kullanılması ile olmaktadır. genital uçuklardan bir kere kurtulunsa bile daha sonra tekrar ortaya çıkma olasılığı vardır.

5. yumuşak şankr (şankroid)

yine bir cilt hastalığıdır. sebebi mikrobiktir. 1-7 gün bekleme süresinden sonra belirti verir. penis başında gözükür. önceleri bir kızartı halinde başlar. 24 saat içinde kabarır ve yaradan akıntı başlar. sonunda bir derin yaraya dönüşür. yaralar birleşerek daha geniş bir hal alır. kasıklarda beze olur. tedavisi, uygun antibiyotik kullanımı ve hijyene dikkat etmektir.

6. aids

ilk defa 1981 yılında görülmüştür. hiv isimli virüsten ileri gelmektedir. seksüel ilişki ile kirli enjektör kullanımı ve kan nakillerinden geçer. anneden cenine, kadından erkeğe ve erkekten erkeğe geçer.

virüs vücuda geçtikten sonra bağışıklık sistemini bozar. organizma kendisini koruyamaz hale gelir. yorgunluk, kilo kaybı ateş ve ishal bulunur. kasıklarda, koltuk altlarında yaygın bezeler olur. bacaklarda çeşitli büyüklüklerde mor renkli çürükler meydana gelir. hastalığın teşhisi en yaygın olarak kullanılan elisa testi ile konur. %95 pozitif sonuç verir. maalesef bugün için belirili bir tedavisi yoktur; aids olan kişiler hayatlarının sonuna kadar belli ilaçları kullanmak zorundadırlar.

7. frengi

mikrobik bulaşıcı bir hastalıktır. cinsel ilişki ile deri yolu ile geçer. 2-4 hafta sonra peniste ağrısız bir yara gözükür. önceleri bir sivilce şeklinde başlar, daha sonra akıntı olur. penis boyunca ve torbalara yayılır. bu yara 1-2 haftada zımba ile delinmiş bir şekil alır. derin, sert kenarlı olan bu yara tedavi edilmezse kendiliğinden iyileşir. bu frenginin birinci devresidir.

ikinci devre bu yaradan itibaren 6 hafta sonra ortaya çıkar. daha yaygın kızarıklıklar vardır. döküntüler olur. bu devrede 4 yıl sürebilir.

üçüncü devrede yer yer bölgesel tümörler oluşur. bu tümörler yaygındır. genital organlarda bulunduğu gibi eklemlerde de bulunur.

tedavisi, uygun antibiyotiğin kullanımı ile olur. günümüzde erken tedavi ile ve frenginin 2 ve 3'üncu dönemleri artık olmamaktadır.

8. insan papilloma virüsü (hpv)

cinsel organlar ve çevresinde siğil benzeri oluşumlara neden olan bu virüs, kadınlarda rahim girişi kanserlerine neden olabilir. detaylı bilgi için mutlaka okuyun:


9. klamidya enfeksiyonu

çok sık rastlanır. kadınlarda ve erklerde görülür. akıntı ve idrar sırasında yanma olur. bazen hiçbir belirti vermez .

10. kasık biti (crabs)

genellikle kasık bölgesinde veya kaşık bölgesine yakın kıl bulunan herhangi bir bölgede kaşınma yaratan bit çeşididir. genellikle cinsel yolla veya yakın temasla bulaşabilir. kasık biti, kafaya; kafa biti ise kasık bölgesine bulaşmaz. genital bölgede bit veya bit yumurtası normal insan gözüyle görülüp teşhis edilebilir. tedavisi, gerekli merhemin kullanılması ile olur.

11. trush

trush, genital mantar enfeksiyonunun yeast infection) deri üzerinde görülen versiyonu olarak tanımlanır.

penis üzerinde, anüs çevresinde, ağız içinde ve boğazda genellikle kaşıntı, kızarıklık ve iltihaplanma bu hastalığın en belirgin semptomlarıdır. cinsel ilişki sırasında acı hissediliyorsa, ağız içinde veya deri üzerinde beyaz yapışkan yaralar varsa ve idrar yanması yaşayan kişilerin ancak doktor kontrolünde verilen ilaç ve merhemlerle tedavisi mümkün olmaktadır.

korunma yöntemi olarak genel hijyen en önemli yöntemdir.

12. scabies (uyuz)

bu hastalığa sebep olan şey, gözle görülmesi mümkün olmayan bakterilerdir. egzama tarzı kaşıntı ve deri dökülmesinin görülmesi ile saptanabilir. özellikle geceleri kaşıntıların arttığı bilinmektedir bu hastalıkta. tedavisi gerekli merhem kullanımı ile olmaktadır. cinsel ilişki, havlu ve giysi paylaşımı sayesinde bulaşabilir.

13. hepatit b

cinsel yolla veya kan ürünleri, ortak iğneler yoluyla bulaşabilir. karaciğeri etkileyen kronik bir enfeksiyondur. kesin bir tedavisi maalesef yoktur. karaciğer kanseri ve siroza sebep olabilir.