TARİH 20 Eylül 2019
56,1b OKUNMA     599 PAYLAŞIM

Çin'de 20 Milyon İnsanın Kısa Sürede Ölmesine Sebep Olan Tarım Felaketi: Büyük Atılım

Bildiğimiz Çin'in babası Mao Zedong'un, ülkenin süper güç olması adına faaliyete geçirdiği ve 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yarattığı olayı inceleyelim.

büyük atılım, komünist çin'de 1958 ve 1961 yılları arasında mao tarafından başlatılan felaketler zincirinin adıdır. mao zedong çin'i süper güç yapmak istiyordu. bunun için büyük atılım (great forward leap) adıyla anılan bir dizi eylem planı başlattı. amaç, tarım fazlası ürünlerden gelecek para ile sanayiyi ve orduyu finansa etmekti. mao, ilk etapta tarım üretiminin 2 ila 3 katına çıkarılmasını emretti. bilimsel olarak imkansız olan bu hayal, pekin'den taşralardaki yöneticilere kadar her tarafta dikte edildi. güç zehirlenmesinin bir örneği olan o zamanki toplumda, alt yöneticiler üstlerine yaranmak adına hayali raporlar düzenlemeye başladılar. adeta kıçtan sallanan rakamlarla tarımsal üretimin inanılmaz büyüdüğü gösteren sahte belgeler düzenlediler.

Mao Zedong

raporlara güvenen hükümet, dış ülkelere silah ve makine karşılığında tonlarca pirinç sattı. ne de olsa üretim katlanmıştı. elde hala fazlasıyla tarımsal stok olduğu düşünülüyordu. ancak durum tam tersiydi. gelinen noktada tarihteki en korkunç kıtlık felaketlerinden biri yaşandı. milyonlarca çinli açlıktan dolayı hayatını kaybetti.

büyük atılımın ilan edilmesi, sovyet sanayileşme modelinin aslında çin'deki başarısız bir örneğiydi. tarımsal ürünlerin satışından elde edilen sermayenin ağır sanayi makinelere dönüştürülmesini merkeze alan sovyet modeli, çin’de işleyemezdi, çünkü sovyetler birliği’nden farklı olarak, çin çok yoğun bir nüfusa sahipti ve sermaye biriktirecek büyük bir tarımsal fazlası yoktu.

Gece, lambalar yardımıyla çalışan komün üyeleri.

büyük atılım adı altında oluşturulan komün sistemde, tarımsal ve politik kararlar merkezsizleştirildi ve uzmanlıktan ziyade ideolojik saflık ön plana çıkarıldı. köylüler takımlar halinde örgütlendiler ve acımasız bir şekilde çalışmaya zorlandılar. uygulamadaki bu hatalar, bir dizi doğal afet ve sovyet desteğinin geri çekilmesi ile daha da kötüye gitti. komünlerin verimsizliği, çin'in tarımını ciddi bir biçimde üç yıl boyunca bozdu. felaketler, hızla ulusal bir felakete dönüştü. toplamda, yaklaşık 20 milyon insanın 1959-1962 arasında açlıktan öldüğü tahmin edilmektedir.

sonuçta, sadece hayali raporlara dayalı olan yani yazı ile oluşturulan özneler arası kurgusal aldatmaca ile insanlık kendi ayağına sıkmış oldu.

ilişki kurmak açısından ayrıca bakınız


kaynak: great leap forward

Evde Oturarak Mezun Olabilmeyi Sağlayan Güzel Olay: Online Üniversite

Çin Seddi Neden İnşa Edildi?