MODA 26 Eylül 2017
38,2b OKUNMA     945 PAYLAŞIM

Cildinizi Makyajdan Arındırken Mükemmel Yapacak Doğal İçerikli Bir Makyaj Temizleyici Tarifi

Cilt bakımında makyaj temizliği asla es geçilmemesi gereken bir nokta. Birçok kadın, bu konuda gerek doğru ürünü bulamamaktan gerekse cildinin yeteri kadar derinlemesine temizlenmemesinden şikayetçi. Sözlük yazarı "sosyete kizi suzan"ın çok basit yağlarla hazırladığı düşük maliyetli makyaj temizleyici tarifi bu tarz şikayeti olanların çok işine yarayacak.
iStock


makyaj temizlemeye saatlerini harcayanlar, dünya paralar dökenler, tembel olanlar, yüzüne fazladan kimyasal sürmek istemeyenler. kendi temizleyicinizi kendiniz yapın. bilgi yüklü bir yazıya hazır mısınız? özet geç piç diyenler için başlıyorum.

öncelikle gerçekten temizlemenin ancak uygun bir temizleme jeliyle yıkayarak ve peeling yaparak olduğuna inanıyorum. (peelingi türk kahvesiyle yapmayı denediniz mi? süperdir) ancak sürekli yüz yıkamak cildi kurutur. ayrıca akşamları yüzümü yıkayınca uykum kaçıyor. (yıkamayı soğuk suyla bitirmezseniz gözenekleriniz açık kalır çünkü)

benim aşırı hassas kuruya yakın ama her an sivilceye meğilli(?) ilginç bir cildim var. baya bi dermatolog ziyaret etmişliğim de vardır.

aradığım temizleyici şu; akşam eve gelince beni yormayacak, makyajı tertemiz çıkarıcak, gözenekleri tıkamayacak, sivilce yapmayacak, durulamaya da gerek bırakmayacak.


eğer senin de aradığın buysa okumaya devam et.

bu anlamda favorim micellar makyaj temizleme suları oldu. birçok markasını kullandım. bazısı makyajı yeterince çıkarmadı, bazısı yüzümü gerdi, bazısı yağlandırdı vs. vs. uygun olanlaraysa dünya kadar para döktüm. yine de hepisinin içinde dünya kadar koruyucu var ve durulamıyorsun. bu fikir hoşuma da gitmiyordu açıkcası.

uzun zamandır internette yurt dışı forumları da dahil araştırıyorum. bunların hepsinin arka etiketlerini de tek tek inceledim. çoğunun içinde hint yağı, üzüm çekirdeği yağı, ayçiçek yağı, panthenol(b5 vitamini) ve gliserin var.

hint yağı en temel maddemiz çünkü temizleyici ve antibakteriyel özelliklere sahip. üzüm çekirdeği yağı da sivilcelere iyi gelmekle beraber anti aging, sıkılaştırma, lekeler, nemlendirme vs. vs. özelliklere sahip. internetten yağları inceleyebilirsiniz.


micellar yaparken iki ana yağ kullanıyoruz. 

hint yağını mutlaka kullanıyoruz ancak ikinci yağı seçmek size kalmış. ama bu arada yağlar taşıyıcı yağlar, uçucu yağlar diye ayrılıyor. yağları araştırmadan yağ seçmeyin. yağı nasıl seyrelticeğiniz ve hangi oranda seyrelticeğinizi iyice araştırıp öğrenin.

genel olarak hint yağı+ üzüm çekirdeği yağı ve hint yağı + ayçiçek yağı kullanıyor markalar temizleme sularında. 

bu yağlar her cilt tipine hitap ediyor. çok sivilce problemi olanlar için çıkarılan ürünlerin içinde de genellikle çay ağacı yağı da var(seyreltmeden kullanılmaz! tahriş eder). bunu da ekleyebilirsiniz 3. bir yağ olarak ama cildi kurutur söyliyim. bence sadece sivilcelere sürmek daha akıl karı.

gelelim tarife

şimdi bize önce su lazım. medicalpark'taki dermatoloğumun yatıp kalkıp önerdiği doğal maden suyu olabilir. (soda değil ama maden suyu! ve asiti gittikten sonra tabi) çiçek suları olabilir. ben gül suyunu çok seviyorum özellikleri bana hitap ettiği için ya da gül suyuna göre daha az kurutan lavanta suyu da çok güzel. burda şuna dikkat edin üzerinde "güllü su" yazmasın. otacının bile böyle ürünleri var saf gül suyu olmayan. hangi marka olursa olsun okuyun %100 gül suyu yazıyor mu bir bakın. (rossense ürünlerini severim) iki farklı suyu karıştırarak da kullanabilirsiniz.


yağlarımı watsons'tan alıyorum. gliserin de watsons'ta var. fiyatları 6-9 lira arasında değişiyor her birinin. ben hint yağı ve üzüm çekirdeği yağı kullanıyorum. b5 (panthenol) vitaminini doa kozmetikten alıyorum ama b5 kullanmanız zorunlu değil. eczanelerde de var mıdır bilmiyorum.

oranlarımız şu

yağlı cilt:

% 70 üzüm çekirdeği yağı, % 30 kastor yağı (hint yağı) karışımı 

normal cilt: % 80 üzüm çekirdeği yağı % 20 hint yağı karışımı

kuru cilt:

% 90 üzüm çekirdeği yağı, % 10 kastor yağı karışımı

seçtiğiniz suyu uygun bir şişeye koyun. sonra içine yukardaki orana göre yağlarınızı ekleyin. oranı mesela 5 çay kaşığı hesabıyla yapabilirsiniz. örneğin "%80 üzüm çekirdeği ve %20 hint yağı" oranı 4 çay kaşığı üzüm çekirdeği ve 1 çay kaşığı hint yağına tekabül eder. 


şişenizin büyüklüğünü bilemeyeceğim için size sallamasyon bir şey vereceğim: garnier micellar çift fazlı kusursuz makyaj temizleme suyu şişesi boyutları ihtiyacınızı karşılayabilir.

içine koyacağınız yağ oranı bu şişedekinin yarısından biraz az ya da en fazla bu şişedeki kadar olmalı. cildinizin kuru ya da sivilceye eğimli olmasına göre siz karar verin.

ve bu şişedeki yağ kadar da gliserin koymalısınız. gliserin mucizevi bir maddedir. nem tutar yumuşacık yapar ama çok gliserin koyarsanız yapış yapış olur ve gözeneklerinizi tıkar. (ayrıca gliserinle makyaj sabitleyici yapabilirsiniz de google amcada "gliserin makyaj sabitleyici yapımı" yazıp aratın)

varsa 1 çay kaşığı da b5 vitami koydunuz mu tamamdır. her kullanımdan önce çalkalayıp, yağlar yukarı çıkmadan pamuğa dökerek kullanabilirsiniz. temizleyicinizi buzdolabında tutun(ben bütün kremlerimi buzdolabında tutuyorum gerçi).

 uzun uzun yazdığıma bakmayın çok basittir yapması ve elinizdeki 20 lira civarı para harcadığınız yağlarınızla defalarca kez temizleme suyu yapabilirsiniz.


burada şöyle bir püf noktası var

mesela baktınız yüzünüzü sidiğinizde hafif geriliyor yüzünüz. o zaman hint yağını fazla koymuş olabilirsiniz. bir parça daha üzüm çekirdeği yağı koyun. baktınız gliserini fazla koymuşsunuz yapışkan bir his bırakıyor. kullandığınız sudan biraz daha ekleyin.

bu tariften gliserini çıkarıp hint yağı+ zeytinyağı formülünü kullanarak göz makyajı temizleyicisi yapmakta da kullanabilirsiniz. internette de göz makyajı temizleyicisi tarifleri bolca var google'dan da bakabilirsiniz.

hem çok memnun olduğum için hem de sözlüğe vefa borcum için (sonuçta yıllardır yararlanıyorum) bu entry'i kastım. ama ben şöyle bir şey de biliyorum diyen varsa her zaman yeşillendirsin;

(bkz: bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum)