SAĞLIK 27 Kasım 2019
32,7b OKUNMA     570 PAYLAŞIM

Cildimiz Aşırı Soğuktan Etkilenirken, Gözlerimize Neden Hiçbir Şey Olmuyor?

Aşırı soğuk havalarda cildimiz kurur ve hatta kızarırken, gözlerimize pek de bir şey olmuyor. Bunun sebebini hiç düşünmüş müydünüz?
iStock

şu sıralar kars'ta yaşadığımdan dolayı ekstrem hava koşullarına maruz kalıyorum. özellikle de kışın, inanmazsınız ama -35 dereceleri görüyoruz çoğu zaman. özellikle cildimiz bu tarz soğuklara maruz kaldığında çok kolay etkilenirken (bkz: soğuk ısırması) gözlerimiz neden donmuyor peki?

Soğuk ısırmasının ekstrem bir örneği.

1. gözlerimizim konumları: aşağıdaki mr görüntüsüne baktığımızda gözlerimiz orbita denilen kemiksel bir boşluğun içerinde kafatasına gömülü şekildedir, kan damarlarınca zengin, beyne yakın ve göz çevresindeki kaslarla sarılıdır. bu üç unsur yalıtım sağlamaktadır.


2. retina tabakası: gözün anatomik yapısı içerinde damardan zengin bir tabaka vardır. damardan zengin demek, çok miktarda kan akışına maruz kalmak demek bu durum da ısı kaybını önlemektedir.


3. göz içi vitröz sıvı: bu bölge kan damarı içermez. yapısına baktığımızda %98 su ihtiva eder fakat bu kadar su ihtiva etmesine karşın içinde bulunan vitröz tuzlar, şekerler, vitrosin (bir tür kollajen), glikosaminoglikan, hiyalüronan, optikisin ve çok çeşitli proteinlerden oluşan bir kollajen fibriller ağı içerir. bu durum göz içi sıvısının sudan iki ila dört kat daha fazla viskoziteye sahip olmasını sağlar, yani bir çeşit jel kıvamındadır (yumurta akı gibi düşünün. örneğin yumurta akı -55 derecede donmaktadır) ve donma noktasını aşağıya çeker.

4. göz kapağı ve göz yaşı: göz kapağı kapandığından dolayı mekanik bir koruma sağlarken, gözyaşı ise birçok elektrolit içerir. bundan dolayı normal vücut sıvılarına göre fazla tuzludur ve bir antifriz etkisi yaratır. bu durum gözü nemli tutarken bir yandan gözün donmasını da önler.

kaynak

15 Günlük Şarj Süresiyle Cezbeden HUAWEI WATCH GT 2'nin İncelemesi

Soğuk Havalarda Yapılan Kamp Benzeri Aktivitelerde Hipotermi Tehlikesine Karşı Basit Bir Önlem