YEME İÇME 22 Ocak 2020
42,9b OKUNMA     743 PAYLAŞIM

Chopstick Kullanırken Uyulması Gereken Kurallar

Sushi çubuğu olarak da bilinen chopstick'in, çataldan daha teferruatlı bir kültürü var.
iStock

chopstick'e sadece yemek yerken çatal yerine kullanılan bir alet gözüyle bakılması haksızlık olur. zira çatal ve bıçaktan daha eski ve daha teferruatlı bir kültürdür bu çubuklar.

kullanımı esnasında uyulması gereken kurallar ve kaçınılması gereken hareketler vardır. bunlardan bazılarını anlatalım ki ortamlarda "biz aslen uzak doğuluyuz, savaş zamanı dedemler bu tarafa göçmüş" dediğimizde inandırıcı olsun.

- öncelikle basit kullanımı öğrendikten sonra bu çubukları tam ortasının hafif üst kısmından tutmaya alıştırıyoruz kendimizi. çünkü eskiden sıradan halk ve köylüler bu çubukları alt kısmından tutarak kullanırken, soylular ve saraylılar en üst kısmından tutarak kullanırmış. biz de ortanın biraz üstünden tutarak "soylu değiliz, ama köylü de değiliz. soylular gibi tutmuyorsak mütevazı yapımızdandır" gibi bir izlenim veriyoruz.


- yemek esnasında bu çubukları sadece kendi tabağımızdan yemek yerken kullanıyoruz. ortaya konulan tabaklardan asla yemiyoruz. ortadaki yemekten kendi tabağımıza yemek alırken de masa olarak mutlaka ayrı bir çubuk kullanıyoruz. masada yoksa garsondan istiyoruz. yemeği kendi tabağımıza bu çubukla aktarıp sonra kendi çubuğumuzla yiyoruz. tükürüğümüzü ortadaki yemeklere bulaştırmıyoruz.

- yemek yemediğimiz anlarda çubukları tabağa değil, varsa tutacağa, yoksa masanın uzerine bir peçete koyup onun üstüne koyuyoruz. tabağa chopstick bırakmak sashi bashi diye adlandırılan ayıp bir harekettir.

- bir de neburi bashi denen bir kusurlu hareket var. o da chopstickleri yalamak. yalamıyoruz.

- çubukları asla çapraz bırakmıyoruz. bu yas(matem) hareketidir.


- konuşurken chopstickleri bırakıyoruz. vücut dilimize dahil etmiyoruz. en ayıplananı da elimizdeki çubukla hiçbir şeyi göstermiyoruz, işaret etmiyoruz. çubukları kimsenin yüzüne doğrultmuyoruz. yani "bir daha o kızla konuşma harun" derken çubukları haruna doğrultmuyoruz. bu ortama meydan okuma olarak algılanan çok kaba bir harekettir.

- çubukları çorba karıştırmada kullanmıyoruz. bunun için kaşık istiyoruz.

- çubukları hiçbir yiyeceğe batırmıyoruz.

- bir tabaktan digerine yiyecek aktarırken kesinlikle yiyeceğe havadan yol yaptırmıyoruz. tabaklardan birini diğerinin yanına getirip transferi gerçekleştiriyoruz.

sevgili dostlarım, en önemlisi de bu kültüre saygı duyuyoruz. mekanda çatal bıçak isteyince o kadar da ayıplanmıyorsunuz ama bu kurallara uymayınca daha absürt bir görüntü oluyor.

afiyet olsun.

Ortamlarda Bilmeyeni Gerim Gerim Geren Bir Durum: Yemek Çubuğu Kullanımı