TEKNOLOJİ 20 Mart 2023
9,8b OKUNMA     475 PAYLAŞIM

ChatGPT Gibi Yapay Zeka Programlarının Getirdiği Olumlu ve Olumsuz Şeyler Nelerdir?

Sohbet botu ChatGPT gibi şeylerin artı ve eksilerinden bahsedelim kısaca.
iStock

yapay zeka çağı: openai ve chatgpt

yapay zeka artık günümüz teknolojisinin en hızlı ilerleyen alanlarından biri olarak karşımızda. bu alandaki en önemli gelişmelerden biri de herkesin dilinde olan openai ve chatgpt. yapay zeka çağı veya yapay zeka devriminde bizi neler bekliyor olabilir biraz bakalım.

openai, 2015 yılında kurulmuş bir yapay zeka araştırma şirketi. amacı, insanlığı daha iyi bir geleceğe taşımak için yapay zeka teknolojisini geliştirmekti. ancak, barış özcan'ın şu videosunda da anlayabileceğimiz üzere olumlu ve olumsuz yönde değişiklikler yaşanıyor.

openai'nin en önemli projelerinden biri, malumunuz chatgpt adlı dil modeli. chatgpt, insan benzeri bir dil üretmek için tasarlandı ve yapay zeka teknolojisinde önemli bir adım olarak kabul ediliyor. her geçen gün de beni korkutmaya devam ediyor yalan yok :)

chatgpt, kendi tabiri ile: "temelde insan benzeri bir dil üretmek için eğitildi. bu eğitim sürecinde, model geniş bir metin veri kümesi kullanarak dil yapısını öğrenmiş ve daha sonra, verilen bir girdiye yanıt olarak, insan benzeri bir yanıt üretme yetisine kavuştu."

chatgpt'nin bu yeteneği, insanlarla doğal bir şekilde etkileşim kurabilmesini sağlıyor. geçen bununla ilgili komik bir video görmüştüm, sorduğumuz her soruya yanıt veren küçük hintliler vardı pc başında ama konumuz bu değil lol.

chatgpt ile her gün haşır neşir olmaya devam ediyorum kendi adıma. geliştirilmesi, yapay zeka teknolojisinin hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. bu ilerleme de birçok sektörde büyük bir değişim yaratmakta. daha geçenlerde buralarda birileri digital marketing personelleri yerine chatgpt'yi işe aldığını falan anlatıyordu :) peki olumlu veya olumsuz ne gibi sonuçlar doğuruyor?


olası olumlu sonuçlar

yapay zeka teknolojisinin hızlı ilerlemesinin birçok sektörde verimliliği artıracağı kesin. örneğin, otomasyon ve robotik teknolojilerinde üretim süreçlerini daha verimli hale getirebilir ve insanların daha yaratıcı işlere odaklanmalarına olanak tanıyabilir. sağlık sektöründe yapay zeka teknolojileri teşhis ve tedavi süreçlerini daha doğru hale getirebilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir.

yapay zeka teknolojileri ayrıca birçok sektörde yenilikçi fırsatlar da yaratabilir. örneğin, sanat ve müzik gibi alanlarda insanların yaratıcılıklarını artırmalarına ve yeni şeyler keşfetmelerine yardımcı olabilir.

olası olumsuz sonuçlar

yapay zeka teknolojisinin hızlı ilerlemesinin en korkulan yanı işsizlik olsa gerek. dünya nüfusu her geçen gün hızla artıyor ve insanların hayatta kalmak için işe ihtiyacı varken, chatgpt gibi modeller yerimizi alabilir mi? yukarıda örneğini verdiğimiz otomasyon ve robotik teknolojileri, bazı işleri insanlar için gereksiz hale getirebilir ve işsizlik oranlarını artırabilir mi? ayrıca yapay zeka teknolojileri, kişisel bilgi ve verilerin kötüye kullanımına da neden olabilir mi? elbette olabilir...

yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ayrıca etik sorunları da beraberinde getiriyormuş. örneğin, chatgpt gibi dil modelleri, yanlış bilgi veya yanıltıcı bilgi yayma potansiyeline sahipler. gerçekten yanıltıcı sonuçlar ölümlü kazalara veya başka şeylere sebep olabilir. yine barış özcan'ın videosunda chatgpt-4 modeli için hükümetlerin kullanabileceği ve dezenformasyon yapabileceğine dair kendileri bildiri yapmışlar bile.

sonuç olarak

yapay zeka çağı, insanlığı birçok yeni fırsatla karşı karşıya bırakıyor. chatgpt ile yazılan kitaplar amazon'da yerini almış bile, yazılım dünyası için müthiş bir fırsat ve aynı zamanda işsizlik korkusu için bir örnek. ileride sadece chatgpt mühendisliği veya komut yazdırma üzerine uzmanlık alanları oluşur mu bilinmez ama, bizi teknolojik anlamda büyüleyici ve aynı zamanda biraz da korkutucu günlerin beklediği kesin.