TEKNOLOJİ 15 Ocak 2024
44,7b OKUNMA     347 PAYLAŞIM

ChatGPT 4'ün Bir Sürü Farklı Şeyi Kolayca Yapmanızı Sağlayan Acayip Uzantıları

ChatGPT 4'e ekleyebileceğiniz bu eklentilerle (plugin) deneyiminizi beyin yakan noktalara çıkarabilirsiniz.

birkaç gündür kurcalıyorum, inanılmaz şeyler yapabilme yetisine sahip. şimdi size en kullanışlı pluginleri ve kullanımlarından bahsedeyim.

1) link reader

chatgpt 3.5 gibi 4 de 2021'e kadar olan veri tabanını kullanıyor. işte bu plugin tam olarak da güncel veri tabanına ulaşmanızı sağlıyor. internete erişim izni olan bu pluginin en sevdiğim yanı, normal gpt 4'un etik görüp bulmadığı her şeyi önünüze diziyor. örneğin gpt 4'e bana şu yayınevinin, şu kitabının, şu formatını bul. gpt 4 size lisans hakları carcurt diyecekken, link reader istediğin kitabın, filmin, hatta oyunların ücretsiz versiyonlarını, pdflerini paylaşabiliyor. bunun dışında istediğinin konunun özetini tek bir kaynağa bağlı kalmadan özetliyor, üstelik sadece internete bağlanmak zorunda da değilsiniz. istediğiniz bir pdfi, bir powerpoint slaytını, word dosyasını hatta bir fotoğraf ya da resmi dahi sizin için analiz ediyor.

2) voxscript

ilginizi çeken yüzlerce youtube videosu bataklığından sizi kurtarmaya yemin etmiş olan o plugin. izlemek istediğiniz videonun linkini atıyorsunuz, sizin için dilerseniz tamamının transkriptini çıkartıyor, bu transkripti istediğiniz dile çeviriyor ya da videonun özetini, en vurucu yerlerini size anlatıyor.

3) aipdf ya da askyourpdf

öğrencilerin kıçını kurtaracak o plugin. şimdi benim öğrencilik zamanlarım yeni bittiği için bir öğrenci gibi test edemedim, ama çok daha çılgın bir şey yaptım bununla. yabancı bir araştırma firmasına başvurmuştum ek gelir olsun diye, he yaparım diye değil de, severim başvurmayı. onlar da bana kocaman bir pdf yolladı, ve bu pdf'e bağlı olarak 100 soruluk bir sınav yapacaklarını söyledi. gavurların deyişiyle pain in the ass olan bu sınava pdf açık bile girseniz olmuyor. sadece anahtar kelimelere bakmak yetmiyor çünkü. neyse ben de bu plugine çözdüreyim sınavı dedim. sınavı %98 doğruluk ile geçti ki iş alımı için %80 yeterliydi. kısaca yolladığınız pdfi analiz ediyor, ister size özetliyor, ister yolladığınız pdf'e bağlı olarak sorduğunuz soruları cevaplıyor. çok iyi çok.

4) dall-e

ister fotoğraf yaptırın, ister resim çizdirin, ister karikatür, hatta ben twitch'im için banner yaptırdım. grafik dizaynırı yapmış gibi çıktı. tarif ettim. tema verdim. renk paleti verdim. boyut verdim. format verdim. nasıl istediysem o şekilde yaptı, daha önce tasarlattığım bannerlardan daha çok hoşuma gitti çünkü temsil etmesini istediğim şekilde tasarladı. var olmayan markama logo yaptırdım. doğru promptlar ile tasarlayamayacağı hiçbir şey yok. tek eksisi, kendi kişisel fotoğrafımı yapıp şunu bunu yapar mısın dediğimde bireysel fotoğrafı kullanma izninin olmaması. oysa ki gözlerim kırmızı gözüksün istemiştim.

5) speak

dil öğrenmek isteyenlere, çeviri yaptırmak isteyenlere, sizin için worksheet hazırlasın isteyenlere amme hizmeti gibi meret. ben çeviri için ai kullanmıyorum lakin yine de güvenilirliğini test ettim. literal çeviri dışında, çok güzel metaforik çeviri de yapıyor. hedef dil için size örnekler hazırlıyor. eksiklerinizi buluyor. alternatifler sunuyor. ben özel ders öğrencilerime yönelik kağıt ve örnek hazırlamak için kullanıyorum. istediğim şekilde, istediğim formatta yapıyor.

6) speechki

metni seslendirmeye yarayan speechki'ye, yine gpt 4 kullanarak yarattığım içeri seslendirdim, üstüne bir de bu seslendirmeye bana bir youtube kanalı videosu oluştur dedim(bu başka bir plugin ile mümkün) ve 5 dakika youtube içerik üreticisi oldum. istediğiniz metni, istediğiniz cinsiyet, ses tonu ile seslendirebiliyorsunuz. yüzlerce ses örneği var. bu öteki pluginlerin aksine, ses inanılmaz doğal ve yapay zeka tarafından yapıldığı anlaşılmıyor.

7) visla

yukarıda bahsettiğim seslendirmeye yaptığım videonun plugini de burada. ister reklam filmi, ister promo, ister youtube videosu ne isterseniz yapabiliyorsunuz. dilerseniz metni verin, dilerseniz fikirlerinizden yola çıkarak oluşturmasını isteyin. size kalmış. kendini göstermeden içerik üretmek isteyenler için bir nimet değerinde olabilir.

8) seo assistant ve seo core ai

tabii ki optimizasyon da yapacak gpt. assistant size anahtar kelime önerileri sağlıyor. örneğin, bir blog yazısı için konu araştırıyorsanız veya belirli bir konuda içerik oluşturmak istiyorsanız, size bu konuyla ilgili popüler ve arama motorlarında sıkça aranan anahtar kelimeleri diziyor ve voila! özellikle küçük şirket ve blogger için çok işe yarıyor. arama motorlarında yukarıda çıkmak için şirketlere ödenecek tutarları cebinizde tutabiliyorsunuz. core ai ise bunun denetlemesini yapıyor. istediğiniz bir url'yi paylaşıyorsunuz ve size seo analizini yapıyor o linkin. ayrıca sitenizin arama motorlarındaki performansını da görebiliyorsunuz. böylece rekabet analizi yapmanıza olanak sağlıyor.

9) zapier

bu plugine kullandığınız uygulamaları atıyorsunuz ve sizin yerinize o uygulamada yapmanız gereken şeyi yapıyor. örneğin gmail kullanıyorsunuz. gmailinizi zapier'e bağlayıp- sizin yerinize mail atabiliyor. 3000'den fazla uygulama ile entegre olabiliyor. detaylı anlatım videosunu aşağıya iliştireceğim.

şimdilik test ettiklerim bu kadar...

her pluginin nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgi isteyenlere youtube linki bırakıyorum

1. link reader kullanımı(ingilizce)

2. voxscript(ingilizce)

3. askyourpdf(ingilizce)

4. dall-e resmi videosu

5. speak(ingilizce)

6. speechki(ingilizce)

7. visla(ingilizce)

8. zapier(ingilizce)

bir sonraki keşiflerime kadar bu kadar, adios. bu girdiyi de belki gpt 4 yazmıştır, kim bilir?(asla, hayır, namümkün!)

not: chatgpt'nin şu anki değeri 20 dolar değerinde, fakat kendisini kullanarak yan gelir yapmak isteyen kişilerce kendi tutarını katbekat çıkartıyor. bunun dışında yeni eklentiler ile tez yazdıran da gördü bu gözler, akademik makale yazdıran da. kullanım amacına göre fiyatını hak edip etmediğine kendiniz karar verebilirsiniz, bence hak ediyor. nasıl kullanacağınızı çözemediyseniz ve önceki sürüm olan gpt 3.5 olarak kullanmaya devam ederseniz, etmiyor. satın aldıktan sonra birkaç gün ya da hafta iyice kurcalamak gerek, bazen kurcalamak yetmiyor zira artık chatgpt nasıl kullanılır eğitimleri bile çıkmaya başladı, üstüne biraz araştırma da yapmak gerekiyor.

ek not: link reader ve benzeri eklentiler gpt 4'dan lisans ve yayınevi haklarını ihlal ettiği için kaldırılma tehlikesi altında. daha önce de benzer eklentiler eklenip, kaldırılmış. halihazırda gpt 4 sahibi olanlar indirmek istediklerini hemen indirsin, stokçuluk yapsın. ayrıca hepinize iyi kullanımlar.