PSİKOLOJİ 2 Mart 2023
28,5b OKUNMA     323 PAYLAŞIM

Çevrenizdeki Gizli Narsistleri Tanımanızı Sağlayacak Olan Örtülü Özellikler

Etrafınızdaki gizli narsisistleri nasıl anlarsınız? İşte net birkaç ipucu.

çevremizdeki gizli -örtülü- narsistleri ve hatta belki de kendimizi tanıma rehberi tadında güzel bir yazı... narsistler abartılı bir öz-önem duygusuna sahip insanlardır. övgüye, ilgiye ve hayranlığa açtırlar.


narsisistik özellikler şunları içerir

* büyüklük sanrılarına sahip olmak

* abartılı yetenekler

* güzellik, şöhret, güç ve aşkla meşgul olmak

* abartılı bir benzersizlik duygusuna sahip olmak

* bencil amaçlar için başkalarını sömürmek

* empati eksikliği

* hak sahibi olma zihniyetine sahip olma

narsisizm açık veya gizli olabilir (savunmasız narsisizm olarak da adlandırılır). açık narsistler, abartılı öz-önem duygularını dışa vuran dışa dönük kişiler olma eğilimindedir.

gürültücü, dikkat çekici, kibirli, diğer insanların ihtiyaçlarını önemsemeyen ve her zaman övgüye aç kişilerdir. bir odada açık bir narsisti kolayca tespit edebilirsiniz.

gizli narsisistler de aynı kendini yüceltme ve hayranlık arayışı hedefine sahiptir, ancak bu hedefe ulaşma konusunda inceliklidirler. sevimli ve çekingen görünürler. çekingen, utangaç ve içe dönük olma eğilimindedirler.

neden gizli narsistler vardır?

narsisizmin temelinde kırılgan bir benlik duygusu yatar. bir narsistin belirsiz değerleri ve dalgalı bir özsaygısı vardır. özsaygıları başkalarının hayranlığına aşırı derecede bağımlıdır.

çocuklar narsisistik eğilimine sahiptir. büyüdüklerinde, sağlıklı bir psikolojik gelişim geçirirlerse istikrarlı bir kimlik geliştirirler.

narsistler ise güvenli ve istikrarlı bir kimlik geliştirme aşamasını kaçırırlar. dolayısıyla, narsisistler yetişkin bedenlerine hapsolmuş çocuklardır. istediklerini elde edemediklerinde öfkelenir ve çocukça öfke nöbetleri geçirirler.

narsistler bencilliklerini ve empati yoksunluklarını psikopatlarla paylaşırlar. dolayısıyla, pek çok psikopat aynı zamanda narsisttir.

çoğu insan narsisistik ve empatik özelliklerin bir karışımına sahiptir. çok az insan tam gelişmiş, açık narsisttir. muhtemelen gizli narsistlerin sayısı açık narsistlerden daha fazladır.

açık narsisizm, narsisizm-empati çan eğrisinin bir ucunda yer alır. gizli narsisizm, açık narsisizme yakındır ancak daha sık görülür.

açık narsisizm kolayca tespit edilebildiği için maliyetlidir. çoğu insan açık narsistlere uzun süre tahammül edemez. güçlü pozisyonlarda olmadıkları sürece kısa sürede işlerinden ve ilişkilerinden atılırlar.

gizli narsistler radarın altında uçarlar ve tespit edilmeden önce muhtemelen çoktan zarar vermişlerdir.

içe dönüklük ve içine kapanık bir mizaca sahip olmanın yanı sıra, sosyal beceri ve zeka da gizli narsisizme katkıda bulunabilir. gizli narsisistler, açık narsisizmin dezavantajları olduğunu bilirler ve narsisizme giden gizli bir yol izleyerek bu dezavantajları en aza indirirler.

gizli narsistlerin yaptığı tuhaf şeyler

gizli narsistlerin yaptığı bazı tuhaf şeyler listelenmiş. çoğu insan narsisistik ve empatik özelliklerin bir karışımına sahiptir. bu özelliklerden bazılarına sahip olduğunuzu fark ederseniz, bu sizin gizli bir narsist olduğunuz anlamına gelmez.

ancak, bu davranışların çoğunun size veya tanıdığınız birine uyduğunu fark ederseniz, endişelenmeniz için pek çok neden var demektir.

1. pasif-agresif davranışlar sergilerler

açık narsisistler açıkça saldırgan olma eğilimindedir. utanmadan sizi alenen aşağılarlar. gizli narsistlerin saldırganlıklarına daha pasif bir yaklaşımları vardır. sizi nazikçe aşağılarlar - o kadar nazikçe ki, başınızı kaşıyarak kötü niyetlerini tartışmak zorunda kalırsınız.

örneğin, ellerinin tersiyle iltifat edeceklerdir:

"bu elbisenin içinde şişman görünmüyorsun." (ama diğer tüm elbiselerde)

ya da size incitici bir şaka yaparlar ve sonra şöyle derler:

"ben sadece şaka yapıyordum. neden ciddiye alıyorsun?"

gizli narsisistler size doğrudan değersiz olduğunuzu ve kendilerinin sizden üstün olduğunu söylemezler. size saygı duymadıklarını başka şekillerde ifade ederler.

örneğin, toplantılara geç gelirler veya mesajlarınıza geç yanıt vererek size ve zamanınıza saygı duymadıklarını gösterirler.

2. kasıtlı olarak unuturlar

bu da bir başka sinsi pasif-agresif davranıştır. gizli bir narsistten sizin için bir şey yapmasını isterseniz, bunu yapmayı 'unutacaktır'.

bencil olduklarından ve yalnızca kendilerini önemsediklerinden, size gerçekten yardım etmek istemezler. ancak sizi doğrudan reddedemeyeceklerini de bilirler. bu yüzden, kasıtlı unutmalarıyla pasif bir şekilde size itaatsizlik ederler.

3. samimiyetsizce özür dilerler

gizli narsisistler ilişkilerini sürdürmek için ciddi çaba sarf ederler. onları sürdürmek zorundadırlar çünkü onlara neredeyse hiç katkıda bulunmazlar. onlar için ilişkiler iki yönlü bir yol değil, öz değerlerini artırmanın bir yoludur.

bencilliklerini tatmin etmek için yanlış bir şey yaptıklarında, ilişkiyi düzeltmek için değil, partnerlerini ellerinde tutmak için özür dilerler. yaptıklarından gerçekten pişmanlık duymazlar.


4. itibarları konusunda takıntılılar

iki nedenden dolayı iyi görünmeye takıntılıdırlar:

*diğer insanların hayranlığını kazanmalarına yardımcı olur
*gerçekte kim olduklarını saklamalarını sağlar

insanların saygı ve hayranlığını kazanmalarına yardımcı olacak mesleklere ilgi duyarlar. hayır işlerine yaptıkları hatırı sayılır katkılarla büyük bir gösteri yaparlar.

5. kimseyle gerçekten ilgilenmiyorlar

gizli narsisistler kendileriyle o kadar meşguldürler ki başka hiç kimseyle gerçekten ilgilenemezler. ilgileniyor gibi göründükleri kişiler, onları överek ve takdir ederek narsisizmlerini besleyen malzemeleridir.

sizi tanımak istedikleri için değil, daha sonra size karşı kullanmak üzere hakkınızda bilgi toplamak istedikleri için sizinle ilgili sorular sorarlar.

size sizinle ilgili sorular sorarlar ancak cevaplarınızı gerçekten dinlemezler çünkü etkileşimi yalnızca üstünlük ve aşağılık açısından görürler. kendi borusunu öttürmek için sık sık sözünüzü keserek sohbetin akışını bozarlar.

6. verdikleri için kızgınlar

narsisistler sırf vermek için veren kişiler değildir. kendilerinin cömert bir imajını yansıtmak için hayır kurumlarına bağışta bulunurlar. ilişkilerini sürdürmek için ilişkilerinde verirler.

vermeye içerlerler ve bunu her zaman hissedebilirsiniz. size bir hediye verdiklerinde, onu size verirler ama size vermezler. her zaman bir bağları vardır.

kazan-kaybet zihniyetine sahiptirler. eğer verirlerse bir şeyler kaybedeceklerine inanırlar. hasta olduğunuzda ve bakıma ihtiyaç duyduğunuzda bile, gizli bir narsist size bakacaktır, ancak buna içerleyeceklerdir. ve bunu sözsüz iletişimlerinde hissedersiniz.


7. süper rekabetçidirler

kendilerine ve dünyaya herkesten daha iyi olduklarını kanıtlamak isterler. yüksek rekabetçilikleri onları kayıp ve başarısızlığa karşı hassas hale getirir.

kaybettiğinde sinirlenip tirat atan açık bir narsistin aksine, gizli bir narsist basitçe oynamayı reddeder. eğer 100 oyun kaybederlerse, sadece kazanmak için 101. oyunu oynarlar ve üstün konuma geldikten sonra bir daha asla oynamazlar.

başkalarının sefaletinden zevk alırlar çünkü sürekli rekabet halindedirler. rekabetçiliklerini bir an bile bırakıp acı çeken insanlarla empati kuramazlar.

8. farklı insanlarla farklıdırlar

kırılgan bir benlik duygusunun kesin bir işareti, farklı insanlarla farklı olmaktır. gizli narsisistler, iyi kitaplarına girmek için farklı insanlara o kadar farklı davranırlar ki, merak içinde kalırsınız:

"gerçekten kim bu adam?"

ya bağlı kaldıkları temel değerleri yoktur ya da değerleri sürekli değişmektedir.

9. kendilerini değersizleştirirler

"eğer abartılı bir öz-önem duygusuna sahiplerse, neden kendilerini değersizleştirsinler ki?"

bunu iltifat almak için yaparlar. kendinizi değersizleştirdiğinizde, sempatik insanlar muhtemelen size güven vermek için sizi öveceklerdir.

bir konuda iyi oldukları halde o konuda berbatmış gibi davranırlar. iyi niteliklerini inkar ederler. bu sahte alçakgönüllülük, sözde kötü oldukları konuda orta derecede başarılı olduklarında harika görünmelerini sağlar.


10. ikiyüzlüler

kendilerinin yaptığı şeyler için başkalarını yargılarlar. örneğin, kendilerini başkalarından üstün hissetmek için dedikodu yaparlar ve sonra yine kendilerini üstün hissetmek için dedikodu yapan başkalarını yargılarlar.

ya da gösteriş yapanları eleştirecekler ama fırsat bulduklarında aynısını yapacaklar. üstünlük gösterme amacı aynı kalır. sadece taktikler uygunluğa göre değişir.

11. şakaları ve eleştirileri kaldıramazlar

kendilerini gerçekten zayıf hissettiklerinde güçlüymüş gibi davranırlar. kendilerini derinden incittiği halde eleştiriden muafmış gibi davranırlar.

kendilerine şaka yapılmadığı sürece şaka yapmakta bir sakınca görmezler. ayrıca, başkasının şaka yapmasından hoşlanmazlar çünkü bu onların dikkatini dağıtır.

12. bir mesih kompleksleri var

kendilerini insanlığın kurtarıcıları olarak görme eğilimindedirler. kendileri için anlamlı olan ancak dışarıdan bakan bir gözlemciye anlamsız görünen bir amaca bağlanırlar. kurtarıcı olabilmek ve insanları var olmayan sorunlardan kurtarabilmek için olmayan bir kriz yaratabilirler.

gizli bir narsist olabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? çıtır çerez bir test

kaynak