SİNEMA 6 Kasım 2017
30,1b OKUNMA     960 PAYLAŞIM

Çetrefilli Hikayelerle Dolu Olan Roma İmparatorluğu'nun Dizileştirilmiş En Başarılı Örnekleri

Üzerine ortaya atılmış efsanelerin, yapılmış film senaryolarının bitmek bilmediği Roma İmparatorluğu, dizi olarak da bağımlılık yaratan cinsten. Sözlük yazarı "dryopteris filix femina" Roma İmparatorluğu'nun hikayelerinin anlatıldığı birtakım dizi önerilerde bulunmuş.
Spartacus


benim gibi tarihe meraklı, tarihi dizi hastası olanlar için derlediğim listedir.

şimdi ilk başta dünya tarihinin ve medeniyetinin şekillenmesinde önemli bir rol oynayan imparatorluğumuzun tarihine şöyle genel olarak bir bakalım.

roma tarihinin önemli dönemlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz

krallık öncesi dönem (m.ö. 753 öncesi)
krallık dönemi (m.ö. 753 – 509 arası)
cumhuriyet dönemi (m.ö. 509 – 27 arası)
imparatorluk dönemi (m.ö. 27 – m.s. 476 arası)

söz konusu diziler cumhuriyetin son önemlerinde başlayıp imparatorluk döneminin ortalarına kadar gidiyor.

kronolojik sıraya göre tüm zamanların en iyi dönem dizisi spartacus ile başlayalım

dizinin birinci sezonu

blood and sand

olsa da başrol oyuncusu

andy whitfield

'ın hastalığından dolayı dizi geriye doğru gitmiş ve spartacus şehre gelmeden önceki olayların anlatıldığı

gods of the arena

çekilmiştir.

dolayısıyla diziyi şu sırada izlemek gerekiyor.

*gods of the arena (6 bölüm)
*blood and sand (13 bölüm)
*vengeance (10 bölüm)
*war of the damned (10 bölüm)

dizimiz, henüz imparatorluğa dönüşmemiş roma'da geçiyor. mö 73-71 yılları jül sezar ve devrin güçlü komutanı marcus licinius crassus var.

kronolojik olarak ikinci sırada rome var

dizinin ilk sezonu mö 49 yılı civarında başlıyor. yani köle isyanları bastırılmış roma altın çağlarını yaşamaya başlamış. julius caesar (jül sezar) yönetimindeki roma'nın galya'da ve mısır'daki mücadelesinin ve aynı zamanda ülke içinde, özellikle senatoda yaşanan çekişmeleri anlatıyor. tabii biz bunları hem sıradan bir asker olan titus pullo ve lucius vorenus'un gözünden hem de ileride ilk roma imparatoru olacak olan gaius julius caesar octavianus nam-ı diğer augustus ve ailesinin gözünden görüyoruz.

ikinci sezon ise sezar'ın varisi genç oktavius (gaius julius caesar octavianus) ve marcus antonius (mark antony) arasındaki güç mücadelesi, kleopatra vs işleniyor.

evet gelelim üçüncü sıraya, sırada 1976 yapımı ı,claudius dizisi var

jül sezar’ın öldürüldüğü m.ö. 44 yılından caligula’nın öldürüldüğü 41 yılına kadarki olaylar ve sonrasında kekeme ve topal claudius’un -beklenmedik bir şekilde- roma imparatoru olması anlatılıyor. spartaküs ve rome'daki kadar cesur sahneler, savaş ve sevişme sahneleri, kalabalık figürasyon, geniş açılı çekimler gibi şeyler olmasa da, tiyatral havada sahnelenen entrikalar kendini izlettiriyor. tek sezon 12 bölümden oluşuyor. ilk imparator augustus ile başlıyor. sırasıyla tiberius, caligula ve son olarak claudius ile m.s. 54 yılında onun ölümüyle bitiyor. caligula'nın öldürüldüğü 9. bölümden sonra 10. bölüme geçmeden önce tinto brass tarafından 1979 yılında çekilmiş olan caligula filmini combo niyetine seyretmek iyi gelebilir.

dördüncü sırada roman empire: reign of blood var

bence bu silsilenin en tırt halkası. ama seyredicez el mecbur. claudius'tan sonra bir çok imparator var olmasına rağmen dizisi çekilmemiş maalesef. (ya da ben bilmiyorum) m.s. 170 lere geliyoruz. filozof kral marcus aurelius dönemi ile dizimiz başlıyor. ve oğlu lucius ceionius commodus verus armeniacus'un saltanatıyla devam ediyor. meşhur gladyatör filminin geçtiği dönem. dizimizde yine entrikalar, yine suikastler, yine zalim romalılar.

bu dizi ile birlikte benim tespit ettiğim roma imparatorluğu'nu anlatan diziler bitiyor. aslında arada boş bir dönem var. belki o dönemi de çekerler. hepsi bittikten sonra cila niyetine 6 bölümden oluşan antik romanın yükselişi ve çöküşü (ancient rome: the rise and fall of an empire) adlı belgesel diziyi seyredebilirsiniz.


asla sıkılmayacağınız bir seri sizi bekliyor. iyi seyirler.