TEKNOLOJİ 3 Eylül 2020
69,1b OKUNMA     867 PAYLAŞIM

Cep Telefonu Kamerasında Megapikselden Daha Önemli Olan Kriterler

Şu sıralar 30-40 megapiksel kameraya sahip pek çok cep telefonu satılıyor ancak telefon kameralarında megapiksel tek başına pek bir şey ifade etmiyor.

cep telefonu kameraları çoğu zaman yanlış parametrelerle değerlendiriliyor.

megapiksel, kamera sayısı gibi parametreler elde edeceğiniz fotoğrafların kalitesini(?) öngörmenizde manalı değerler değil

son on yılda çıkmış bir telefon alıyorsanız megapiksel sayısını görmezden gelebilirsiniz. kayda değer bir fark olmayacak çünkü. fazla kamera olmasının da bir önemi yok çünkü o kameralar birlikte çalışmıyor (derinlik kamerası hariç ama boşver şimdi bulandırma kafanı). o kameralar farklı çekim modları (normal açı, geniş açı, tele) için özelleşmiş kameralar. yani her kamera bir modda çalışıyor. yani 5 kameralı telefon alayım fotoğraflar daha güzel olsun diye bir şey yok. sadece daha farklı tarzda fotoğraflar çekme zenginliğine erişiyorsunuz.

peki ne önemli?

kağıt üstünde değerlendirme yapmak için önemli olacak parametreler: 

- diyafram açıklığı
- optik görüntü sabitleyici gibi özelliklerin varlığı
- sensör boyutu

diyafram açıklığı

kamera-insan gözü metaforunu kullanırsak diyafram açıklığıiris boyutu diyebiliriz. bunun sizin için önemli iki etkisi var: alacağınız telefonun kamerasının diyaframı ne kadar açıksa içeri o kadar ışık giriyor demek. bu da kapalı havalarda, iç mekanlarda yani ışığın daha az olduğu durumlarda daha iyi fotoğraflar elde etmek demek. diğer etkisi dar alan derinliği. alan derinliği ne demek? fotoğrafta net olacak alanın boyutu demek. kameranın diyaframı ne kadar açıksa odaktaki cisim fondan o kadar iyi ayrılır. nereden anlayacağız diyafram açıklığını? f/2.0 şeklinde ifade edilir. f'den sonraki sayı ne kadar küçükse diyafram o kadar açık demektir.


optik görüntü sabitleyici

video çekerken sarsıntıyı engelleyen bu hede sıradan çinko karbon kullanıcı için ne kadar önemli? ne bileyim len, sen söyle sıradan kullanıcı. ayrıca dolaylı olarak yine ışığın az olduğu çekimleri olumlu yönde eser miktarda etkileyebilir. (son kullanıcı için gereksiz dolaylı yol açıklaması: el titremesini tolere edeceği için enstantane kazanılabilir )

sensör boyutu da ne kadar büyük olursa o kadar iyi doğal olarak.

peki can alıcı nokta neresi? yazılım!

kamera, fotoğrafı üretirken önce sensördeki tüm veriyi alır. bu veriye raw veri denir. daha sonra kamera yazılımı bu veriyi kendi algoritmasına göre sıkıştırarak jpeg gibi sıkıştırılmış fotoğraf formatlarına çevirir. bu konuda kullanılan yaygın metafor mermer blok-heykel metaforudur. kameranız mermer bloktan (raw veri) algoritmasının belirlediği kısımları atarak heykeli (sıkıştırılmış fotoğraf) çıkartır.


yazılımın iyi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? kullanıcı yorumlarını okuyarak, çekilmiş fotoğrafları inceleyerek.