TEKNOLOJİ 18 Eylül 2024
5,4b OKUNMA     133 PAYLAŞIM

Cep Telefonları ve Akıllı Saatler Uzaktan Bomba Gibi Patlatılabilir mi?

İsrail'in Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırı gibi, aynı şekilde cep telefonları ya da akıllı saatler de uzaktan bomba gibi patlatılabilir mi?

öncelikle cep telefonları ve akıllı saatler, pille çalışan elektronik cihazlardır. evet, piller aşırı yüklenirse ya da hatalı üretimden dolayı patlayabilir, bu mümkündür. ancak bunlar nadir ve istisnai durumlardır ve genellikle ciddi bir üretim hatasından kaynaklanır. hatırlayanlar vardır, samsung galaxy note 7 modelinde hatalı batarya üretimi sonucu patlama riski oluşmuştu. ancak bu olayların hackerlar tarafından tetiklenmesi çok daha karmaşık bir mesele.

hackerlar, telefonlara ya da akıllı saatlere kötü amaçlı yazılımlar yükleyebilirler. cihazların işlemcilerinin aşırı çalışmasını sağlayıp, ısınmasına neden olabilirler. ancak bu ısınma cihazın kendini korumak için kapanmasına yol açar, çünkü modern telefonlarda ve saatlerde aşırı ısınmayı önlemek için çeşitli güvenlik önlemleri bulunur, yani bir telefonun işlemcisi aşırı ısındığı zaman, telefonun içinde işlemcinin sıcaklığını kontrol eden sensör devreye girer ve "bir şeyler ters gidiyor, işlemci aşırı ısınmaya başladı, en iyisi telefonu kapatayım!" der.

bir başka konu, bu cihazların bataryaları. bataryaları hackleyerek patlama yaratmak neredeyse imkansızdır. bataryaların işleyişini değiştirebilmek için cihazın donanımına erişim gerekir, bu da uzaktan yazılım saldırısıyla mümkün değildir. hackerlar yazılım üzerinden pil kullanımını arttırabilir, cihazın aşırı çalışmasını sağlayabilir, fakat bunun bir bombaya dönüşmesi mümkün değildir. cihaz en fazla aşırı ısınır, ama patlayacak seviyeye gelmesi neredeyse imkansızdır.

peki bu cihazların uzaktan müdahaleyle patlatılması gerçekten imkansız mı?

telefon ve saatlerin bataryaları lityum-iyon teknolojisine dayanır. bu tür piller, aşırı ısındığında ya da delinip kısa devre yaptığında alev alabilir. ancak bunu uzaktan yapmak, özellikle yazılım kullanarak yapmak son derece zordur. yazılımlar, donanımsal bir bileşeni patlatacak seviyeye getirmek için yeterli kontrole sahip değildir. yani fiziksel müdahale olmadan bataryayı ya da işlemciyi patlatmak mümkün değildir. ayrıca, telefon/akıllı saat üreticileri aşırı ısınmayı önlemek için çok çeşitli güvenlik önlemlerini zaten almıştır, uzaktan yazılımla bu önlemler devre dışı bırakılamaz çünkü cihaza fiziksel müdahale şarttır.

kısacası, telefonları ya da akıllı saatleri bir bomba gibi patlatmak en yetenekli hackerlar için hayal bile edilemeyecek kadar zor bir şeydir. evet, aşırı ısınma ya da nadir de olsa batarya problemleri yaşanabilir, ama bunlar genellikle yazılım kaynaklı değil, üretim hatalarından kaynaklanır.

hackerların yazılımla bu cihazları bomba haline getirmesi ve patlatması şu anki teknolojik sınırlar içinde neredeyse imkânsız.