BİLİM 1 Şubat 2022
12,8b OKUNMA     428 PAYLAŞIM

Canlılar Aleminin Ökaryot ve Bakterilerden Sonra Pek Bilinmeyen 3. Üyesi: Arkeler

Canlılar alemini 3 büyük grupta toplarsak hayvan, bitki ve mantarların dahil olduğu ökaryotlar ve bakterilerden sonra bir de arkeler olduğunu fark ediyoruz. Peki bunlar da neyin nesi?

Nedir?

diğer kardeşleri bakteriler ve ökaryotlar gibi üçlü saha sisteminin bir kolunu oluşturan, ekstrem koşullarda yaşayan tek hücreli canlılardır. 1977'de carl woese ve george fox tarafından, bakterilerden ayrı özellikleri oldukları gözlemlenerek literatüre kazandırılmışlardır.

arkeler, daha önce bakteri sanılan fakat sonraları bakterilerden epeyce farklı olduğu anlaşılan, böylece kabul edilen yeni sınıflandırmaya göre, bacteria, eukaryota ve archaea üçlü sınıflarından biri.

Arkelerin türleri

arkeler canlılar aleminin ruh hastası üyeleridir. boyutları çok küçük olmasına rağmen ağızda jilet çevirmek mi dersin, helikopterden helikoptere atlarken şarjör değiştirmek mi dersin türlü türlü psikopatlıklar var bu abilerde... kendilerini 4 farklı aşiret olarak incelememiz mümkün.

1. metanojenler: bataklıklarda, pis sularda, çöplerde, otçul hayvanların bağırsağında falan takılırlar genelde. etrafa paso metan gazı salarlar. sebebi de kanımca sırf ibnelik. iki oksijen üret bi işe yara desen yapmaz bu pezevenkler. ha bu arada, kendileri zorunlu anaerobtur, yani oksijen bulunan ortamda yaşayamazlar.

2. halofiller: aşırı tuzcul bunlar. tuz gölü, kızıl deniz gibi yerlerde sürterler. deniz suyundan yaklaşık 10 kat daha tuzlu ortam olmayınca gelişemeyenleri var.

3. termofiller: aşırı sıcak ortamların seksi playboylarıdır bu abiler de. 65-85 derece arası sıcaklık termofiller için efil efil esiyo mübarek iken, bazı türleri `sürekli kansızlığı olduğunu söyleyen çıtkırıldım kız` gibi 105 derece ve üstü sıcaklıkları tercih eder. bu nedenle yanardağ bacalarında falan ikamet ederler.

4. pisikrofilikler: bunlar da soğuk ortamların maskotları. çoğunluğu 5 dereceden yukarısında yaşayamaz. suyun donma noktasındaki ekstrem şartlar bu abiler için hawaii adalarında güneşlenmek kadar keyif vericidir.

bütün bu arkeleri bakterilerle kıyaslarsak en basitinden bakterilerin aksine arkelerde kromozom bulunur. efenime söyliyeyim, bakterilerin çeperinde peptidoglikan bulunurken arkelerinkinde bulunmaz. dna'larının etrafında histon proteinler bulunur vesaire vesaire.