MİMARİ 14 Ocak 2019
54,6b OKUNMA     743 PAYLAŞIM

Camii Mimarisinde Minareler Neden Var?

Özellikle tarihi camiilerde daha da göze hitap eden minareler camii mimarisinde neden yer ediniyor?
iStock

öncelikle bu minarelerin ilk yapılış amacı, ezanı okuyan kişinin sesinin daha iyi ve uzaklardan da duyulabilmesini sağlamak. olay bundan ibaret. e tabi teknoloji yok, merkezi sistem yok, ne yapsın adamlar.

sonra insanı insan yapan estetik karakter devreye girince "eh yapıyoruz, bari güzel olsun" denilerek farklı bir boyuta geçilmiş.

daha sonra müslüman devletlerin "eh madem müslümanız, en azametlisi bizde olmalı" diyerek tuğla işlemeler, sırlı tuğla kullanımı, mukarnasın etkili işlenimi, masiflik dengesi gibi şeyler ekleniyor.


günümüz minarelerine israf diyenler, karahanlı dönemindeki malviya tipi minare olarak isimlendirilen minarelere ne diyeceklerdi acaba. eğer "malviya tipi minare" yazıp gugıllar iseniz, piramidal bir şekle sahip, bazen camiden bile büyük olan minarelerin günümüze ulaşmış olduğunu görebilirsiniz.

Samarra Ulu Camii

minare demişken küçük de bir bilgi ekleyelim

diyelim bir camii önünden geçiyorsunuz. o camiinin selçuklu mu, yoksa osmanlı camiisi mi olduğunu çok kolay şekilde anlayabilirsiniz.

eğer minaresi uzun ve ince yapılı bir camii ise osmanlı, kalın ve daha kısa boylu ise selçuklu camiisidir. ayrıca selçuklu minareleri tuğla malzemeli olup, üzerinde çini kitabe ve sırlı tuğla bezemeleri barındırır.

Ortaköy Camii
Behramşah Camii (Görsel)


Kutsal Yapı Mimarisinin Bilinçaltını İnanç Doğrultusunda Etkileyecek Şekilde İnşa Edilmesi