OTOMOTİV 4 Kasım 2024
21,4b OKUNMA     84 PAYLAŞIM

BYD SEAL U DM-i ile 8 Bin Km Yapan Birinin Araçla İlgili Olumlu-Olumsuz İzlenimleri

Çinli BYD'nin şarj edilebilir hibrit otomobili (plug in hybrid) SEAL U DM-i'yi 4 aydır kullanan bir Ekşi Sözlük yazarı, arabayla ilgili görüşlerini paylaşmış.

4 aydır byd seal u kullanıyorum. şimdiye kadarki deneyimlerim şu şekilde:

1- en başta şunu belirtmeliyim ki bu araç yakıt tasarrufu odaklı bir motor & tahrik teknolojisine sahip

bu yüzden otobana çıkayım, 180-200 hızlarda saatlerce süreyim gibi bir niyetiniz varsa bu araç size göre değil. çünkü "mantıksal olarak" bu süratlerde uzunca süre gitmek ve bunu yakıt tasarrufu odaklı bir otomobille yapmaya çalışmak birbirine tezat oluşturuyor, seçiminiz yanlış olur. "teknik olarak" işe son hızı 170km/h olarak sınırlı 2tonluk bir "hybrid" suv ile uzunca süre gideceğiniz max hız 140-150km/h. bunun sebebini anlamak için öncelikle bu aracın hybrid olduğunu ve teknik özelliklerinin içten yanmalı ve tamamen elektrikli bir otomobilin harmanlaması şeklinde ortaya çıktığını bilmeniz gerekir. yani; nasıl ki o çok süratli tesla, porsche taycan..vs sahipleri bile "genellikle" uzun yolda 100-110 km/h hızlarda seyrediyorsa, bunda da normalınız 130-140 bazen zaman zaman da 150 km/h olabilir. yine 0-100 hızlanması bu cüssede bir suv için "bence" yeterli *. ayrıca, yine araç sürekli olarak elektrikli motor (ve bazen de benzinli motorun direkt tahrik desteği) ile hareket ettiği için, sürekli olarak, gaza bastığınız anda bir elektrikli otomobil gibi max ivmeyi alabiliyorsunuz. bunu madde 2 de anlatacağım.


2- araçta 1 elektrik motoru, 1 atmosferik benzin motoru, 1 jeneratör ve e-cvt şanzıman (türkiyede satılanlarda) bulunmakta

(bkz: hybrid moddayken) şarj durumunuz ve aracın güç ihtiyacına göre (süratiniz, araç ağırlığı, yol eğimi..vs) sistem; bataryadan ve/veya benzinli motordan ya da jeneratörün direkt ürettiği elektrik enerjisinden güç alarak hareket ediyor. bunun seçimini araç tamamen kendisi yönetiyor. örneğin; şarj durumunuz ayarladığınız seviyede, yol eğimsiz, hızınız 110km/h sadece bataryadan enerji harcıyor, biraz gittiniz batarya seviyesi %1-2 düştü diyelim, elektrikli motor bataryayı şarj ediyor, biraz gaza yüklendiniz diyelim, benzinli motor tahrik desteğinde bulunuyor ya da jeneratör elektrik üreterek elk motoruna direkt akım sağlıyor. karmaşık bir sistem ancak arka planda çalışırken siz bunları hissetmiyorsunuz, ancak sistemin çalışma animasyonunun olduğu ekranı açarsanız anlık olarak bunları görebilirsiniz. e-cvt şanzıman denilince toyotalardaki sorunlar geliyor akla ancak bu şanzımanın normal cvt ile alakası yok. vites atma yok, gaza başar basmaz bağırma vs yok.

3- genelde sorulan sorulardan birisi: araç çok bağırıyor mu? 

şimdiye dek tamamı uzun yolda olmak üzere 8000 km kullandım, motor sesi sadece eğimli yollarda, şarj seviyesinin ayarlanan seviyeden düştüğü yüksek eğimli yollarda gaza abanırsanız duyuluyor. bu da aralıklı olarak birkaç defa kendini duyuruyor. sakin kullanımda ve eğimi az yollarda nerdeyse hiç duyulmuyor. dediğim gibi bu aracı alıp sürekli son hızlarda sürerseniz motor da bağırır. o yüzden yüksek süratte kullanma niyeti olanlar tercih etmemeli.


4- bataryası bitince ne oluyor? 

şimdiye dek batarya hiç bitmedi uzun yolda. dediğim limitlerde kullanıldığı sürece ayarladığınız şarj seviyesi ne ise araç batarya seviyesini bir şekilde o seviyeye şarj ederek geri getiriyor. şarj seviyesi en fazla %70 olarak sabitlenebiliyor, çok eğimli yollardan geçtikten sonra bu bende en fazla %52 ye kadar düştü, ama kısa süre sonra eğimli yol bitince, hele de iniş rampaları varsa kısa sürede toparlayıp 70 e getiriyor. uzun yolda batarya seviyesini (soc) yola çıkmadan önce max ayarlanmasını tavsiye ederim. kısacası bu aracı limitlerinde kullanırsanız yakıtınız olduğu sürece hybrid modda yol alabilirsiniz. elektrikli otomobil gibi "aman 100km/h hızı geçmeyim" derdi yok ama bir yandan da dizel bir otomobil gibi "yakarsa yaksın yav yapıştırayım gideyim" de diyemezsiniz.

5- yakıt sarfiyatı? 

şehir içi zaten elektrik ile 90-100 km yol alıyorsunuz. uzun yolda ve hybrid modda ise ben yukarıda anlattığım gibi koşullarda seyahat ettiğimde 7lt civarı bir tüketim yaptım. iyi mi? bence 2 tonluk bir suv için otobanda 130-140, diğer yollarda 110-120 ile gittiğimi, zaman zaman 5-10 kmlik kısımlarda 150-160kmh hızlara da çıktığım hesaba katılırsa gayet iyi. uzun yolda bu ağırlıkta bu kadar yakan ya da daha az yakan suv var mı bilmiyorum ama varsa da şehir içinde de tamamen sürüş imkanı sağlıyor mu ona bakmak lazım..


6- konfor ve süspansiyon?

araç her ne kadar dıştan spor görünümlü olsa da süspansiyon sistemi tamamen konfor odaklı, özellikle uzun yolda çok rahat, koltukları da yine bu konforu destekliyor. özellikle koltuk soğutma yazın gerçekten çok işe yarıyor. direksiyonu fazlasıyla yumuşak.

7- infotaintment/yazılım/donanım/kalite? 

donanım seviyesini inceleyip herkes kendi karar verebilir, bence arka koltuk ısıtma ve şoför koltuğu masajı olsa fena olmazdı. ekran çok büyük zaten, dokunmatik hassasiyeti "kusursuz" 1-2 kez donma yaşadım, tekrar başlatınca düzeldi. yazılım olarak ise bazı fonksiyonlar henüz kullanımda değil; örneğin, uzaktan yönetim, bazı uygulamaların indirilebilir olması, ota güncellemesi..vs fakat bunlar "klasik" btk onayından sonra araçlara sim kart takılması ile aktif hale gelecekmiş. o zaman tekrar değerlendirmek lazım ama bir tesla seviyesinde olmayacağı belli gibi. mesela şöyle bir özellik olsa çok harika olurdu; gidilecek rota araca yüklense, araç da yol durumuna göre şarj durumunu önceden ayarlasa fena olmaz.. şerit takip asistanı iyi ama otonom sürüş gelir mi bilmiyorum.

malzeme kalitesi olarak da şaşırtıcı derecede iyi, zaten bu araçta ilgimiz cezbeden ilk şey bu olmuştu. tabi ki kalite algısı kişiden kişiye değişir, aracı mutlaka incelemenizi tavsiye ederim, henüz aracı hiç görmemiş ama yorum yapanların yorumlarını dikkate almayın.


8- kabin içi genişliği? 

bence buna herkes aracı bayide inceleyip kendi ihtiyacı doğrultusunda karar vermeli. bana kalırsa özellikle arka koltuk olması gerektiği kadar mesafe sunuyor ama bagaj hacmi cüssesine göre biraz zayıf. bana yetiyor, bir başkasına yetmeyebilir.

9- bakım aralığı? 

1 yıl ya da 20000 km. henüz bakıma girmediğim için masrafını bilmiyorum.

10- çok sorulan sorulardan biri de uzun yolda şarj etmek gerekiyor mu? 

aracın bataryası 18,1 kwh, elektrikli bir otomobile göre en az 3-4 kat daha küçük kapasiteli, böyle olduğu için durup durup şarj edilecek bir durum yok, dahası 1 saat ettiğiniz şarj sizi uzun yolda 70-80km götüreceği için mantıksız olur. yukarıda da belirttiğim gibi uzun yolda yapmanız gereken hev (hybrid) moda alıp şarj seviyesini %70 sabitlemek. bu arada dc şarj desteği olup şarj hızı 22kw'dir. ac'de ise 11kw max şarj hızı olup, bu hızda %25-%100 arası 1 sa 40 dk civarında dolar. ev tipi monfaze şarj cihazları ile çok daha uzun sürer. bu arada aracın bataryası lfp bataryadır.


11- kişisel olarak beğenmediğim özellikleri ise:

- ses sistemi daha iyi olabilirdi, ya da ekranda detaylı bir ekolayzır ayarı yok, belki güncelleme ile gelebilir.

- süreki kayıt yapan bir kamerası yok, bunu satın alıp dikiz aynasının altındaki yere takılması gerekiyor. o kadar güzel çalışan 360 kamera sistemi ile donatılmış bir araçta kayıt kamerası da olmalıydı bence.

- arayüz türkçe ama çoğu yerde tercüme kötü olmuş. güncelleme ile düzeltilmesi gerekir. "hi byd" şeklinde çalışan sesli komutun sadece ingilizce algılaması...

- yeni nesil adaş özellikleri ile gelen ama kullanmak istemediğim bazı özelliklerin her yolculukta iptal edilmesi durumu bunda da var.

- şerit takip asistanının bir şekilde yol durumundan dolayı devreden çıktığında sesli ikaz vermemesi. bir bakmışsını devreden çıkmış ve şeritten ayrılıyor.

12- kimler almalı? bence en önemli soru bu

öncelikle makul hızlarda kullanırım diyenler almalı. tabi ki 90-100 ile gitmenizi gerektirecek bir durum yok ama dediğim gibi makul hızlarda sürüş yapmanız gerektiğinizi bilmeniz gerekir. bunun dışında evde / işyerinde şarj imkanı olmayan biri için bu araç "ev modda sürüş" acısından sürekli dışarda şarj etmek bıktırıcı olabilir. hele ki günde 80-100 km ve daha fazla sürüş yaparım diyorsanız zaten her gün şarj edeceğiniz anlamına gelir ki bunu yapıp yapamayacağınızı iyi değerlendirmeniz gerekir. bunun dışında evde / işyerinde her gün şarj edip kullanılabilir. şehir içinde hev modda sürüş mümkün mü? pek tabii ki ancak ev modunu kullanmadığınız sürece bu araçtan max verim alamazsınız. ben hev modunda hiç şehirci deneyimlemediğim için yakıt tüketimini bilmiyorum fakat elektrikte klima açık ortalama tüketimim 16,5kw/sa. 

kısacası evinde vs şarj imkanı olan, şehir içinde günlük ortalama 100 km ya da daha az kullanan, yılda birkaç defa da şehir dışına çıkanlar için "ideal" bir araç. şehir içi günlük 200-300 km yol yapıyorsanız zaten elektrikli otomobil, şehirler arası ayda 4000-5000km yol giderim derseniz de dizel yakıtlı bir otomobil (şarj etme derdi olmadan) bence daha mantıklı bir tercih olur.

daha detaylı bilgiler için aşağıdaki telegram kanalında bu aracı kullanan ya da satın almayı düşünen diğer kişilerle buluşabilirsiniz:

byd seal u telegrm grubu

ek bir bilgi olarak: bu aracın 2 elk motoru 4 çekişli turbo versiyonu da diğer ülkelerde satılmakta. bu versiyon daha çok performans ve 4 çeker sistemi sunmakla birlikte bataryanın daha çabuk şarj olması gibi bir durum yok. genel kanı atmosferik motor zayıf, şarj bitince ne olacak şeklinde olsa da böyle bir durum yok. unutulmamalıdır ki turbo motorlu versiyon iki elektrikli motoru beslemek zorunda olup, daha hızlı bir şarj ya da "bataryanın bitmemesi" acısından bir avantajı yoktur. atmosferik motor daha verimli ve düşük yakıt tüketimi ile ön plana çıkıyor.