İŞ HAYATI 13 Mart 2023
17,3b OKUNMA     293 PAYLAŞIM

Büyük Bir Teklifi Reddeden Sony'nin Kurucusunun Başından Geçen İlham Verici Olay

Büyük bir teklifi geri çevirmek pahasına prensiplerinden vazgeçmeyen Sony kurucu ortağı Akio Morita'nın başından geçen ilham verici bir olay.

sony, 1955'te ilk transistörlü cep radyosunu geliştirir ve kurucu ortağı akio morita, yurt dışına açılmak için ürünlerini satacak bir partner bulmaya new york'a gider. o zamanlar elli yıldan beri ismi çok duyulan bulova, walkman'in atası olan bu radyodan yüz bin adet almak ister. morita durulur çünkü bu, şirketin kapasitesinin birkaç katı olan bir sipariştir. yalnız, şirketin yetkilisi radyoların üzerine bulova etiketini basma şartını koymuştur.


sony'nin kuruluşundan beri kimsenin fason üreticisi olmamaya ant içen morita, bu kararı şirkete bildirir ve tokyo'daki çalışma arkadaşları siparişi almasını söyler. akio morita yine de bu cevaptan hoşlanmaz ve inisiyatif alarak sipariş teklifini reddeder. bulova müdürü telefonda niçin kendi şirketlerinin isminden yararlanmadıklarını sorar; morita ise "elli yıl önce sizin isminiz de tıpkı bizimki gibi tanınmamıştı. burada, elimde, yepyeni bir mal var ve şirketimin önündeki elli yılın ilk adımını atıyorum. sizi temin ederim, elli yıl sonra bizim şirketimiz de sizinki kadar ünlü olacak." cevabını verir.


kararını tokyo'ya açıkladığında ortağı ibuka masaru ve diğer iş arkadaşları onu budalalıkla suçlarlar ancak morita o zaman da bunun hayatındaki en doğru karar olduğunu söyler. ziyareti sırasında yüz elli zincir mağazası sahibi bir amerikalı radyoyu çok beğenir ve beş, on, yirmi, elli ve yüz bin tanenin ayrı ayrı fiyatlarını ister. morita, o zamanlar küçük olan firmasının hem yüklü bir siparişi yetiştirme, hem de yeni buluşlar yapma durumu olmadığı için beş bin adet radyonun bedelini normal fiyat, on bin adet için indirimli bir fiyat ancak otuz bin adet ve dahası için giderek yükselen fiyat içeren bir teklif yapar. mağaza zincirinin satın alım müdürü ise doğal olarak on bin adetlik bir sipariş verir. ayrıca, radyonun üstüne mağazalarının ismini koyma gibi bir şartı da yoktur. anlaşma sağlanır ve sony, amerika'ya açılır. büyüdükten sonra ise büyük siparişleri seve seve kabul ederler.


sony'nin kurucu ortağı akio morita hızlı para kazanma uğruna prensiplerinden ve inovasyon tutkusundan vazgeçseydi belki şu an sony bu kadar büyük bir şirket olmayacak, belki de silinip gidecekti.

kaynak: made in japan, akio morita and the sony corporation