MİMARİ 11 Şubat 2022
20,3b OKUNMA     422 PAYLAŞIM

Büyük Bir Aşkın Mimari Yansıması Olan Dünyanın En Özel Yapılarından Biri: Tac Mahal

Babür İmparatorluğu'nun 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından, ölen eşine olan aşkının bir simgesi olarak 1631-1654 yılları arasında inşa edilen Tac Mahal hakkında bilgiler.

tac mahal; gördüğünüzde nutkunuzun tutulacağı, dünyanın yedi harikasından biri. bence hindistan’ın en güzel, en tanınmış anıtı. hikayesi de şöyle; canından çok sevdiği eşi mümtaz mahal’ı doğum sırasında kaybeden şah cihan, uzun süren yas döneminin ardından agra kenti'ne şanına yaraşır bir mezar yaptırarak eşine olan aşkını ölümsüzleştirmeye karar verir.  şah cihan, dünyanın çeşitli yerlerinden davet edilen mimarları toplayarak, çok kültürlü ve evrensel bir yapı oluşturur. ünlü hint şairi rabindranath tagore’un “sonsuzluğun yüzünde bir gözyaşı damlası” diye tanımladığı tac mahal, hem hikayesi hem de mimari güzelliğiyle bence dünyada görülmesi gereken en muhteşem yapılardan.


tac mahal’in kubbesini yapan mimar ismail efendi, mimar sinan’ın öğrencilerinden. tac mahal’in şerefine yapıldığı mümtaz mahal’in tam adı: ercümend banu-begüm mümtaz mahal’miş. tac mahal’in yapımına 1632 yılında başlanmış ve 1652 yılında inşa edilmiş. tac mahal'in yapımında 20.000 işçi çalışmış. anıtın yapımında birçok değerli taş çeşidi kullanılmış ve 75 metre mermer yüksekliğindeymiş. 

şah cihan, nehrin diğer kıyısına da kendisi için siyah mermerden bir anıt mezar yaptırmak istemiş. ama bu yapı yüzünden ekonomik kriz hindistan’ı olumsuz etkilemiş. yoksullaşma nedeniyle çıkan iç karışıklar sonucunda oğulları şah cihan'ı tahttan indirmiş ve  tac mahal'i gördüğü bir odada hapsedilmiş.


şah cihan’ın eşine yaptırırken mermerlerin arasına eklettiği kıymetli taşlar sayesinde, tac mahal günün farklı saatlerinde farklı renklerde gözüküyor. yani tac mahal’e bakan bir kişi onu sabahları pembe, gün içinde beyaz, akşamları ise sarı renkte görüyor fakat normalde beyaz renkte olan tac mahal hava kirliliğinden dolayı sararmış durumda.


dünyada yalnızca mermer kullanılarak inşa edilmiş ilk ve tek yapı tac mahal’miş.
hindistan’ın ingiliz sömürgesi olduğu dönemde, agra valisi lord bentinck tarafından parçalanarak mermerleri satışa çıkarmış, fakat  kendisinden sonra gelen valiler lord mayo ve lord northbrook tarafından önemli miktarda masraf yapılarak eski haline getirilmiş.

mümtaz mahal ve şah cihan’ın sandukaları üst katta, kubbenin altında bulunuyor. burada insan ağzından çıkan her ses 7 kez yankılanacak şekilde bir akustiğe sahip. tac mahal, sadece görkemli silüetinde değil, dokunaklı hikayesi ile de dünyanın en özel mimari yapıtlarından biri. bir çok farklı mimarın ortak çalışmasıyla inşa edilmiş ve yapıda türk, babür ve hint mimarilerinden esintiler mevcut. 


tac mahal’in üzerinden uçakla geçilmesi yasak. bu kararı yapının ihtişamını korumak adına hindistan hükümeti almış ve tahmini 3 milyon insan, her yıl dünyanın farklı yerlerinden tac mahal’i ziyaret etmeye geliyor. 

ve son olarak dünyanın yedi harikasından biri sayılan bu anıt, ölmeden önce kesinlikle görülmesi gereken, dünyanın en özel mimari yapıtlarından biri.