MODA 18 Ocak 2017
425b OKUNMA     1138 PAYLAŞIM

Burnunu Deldirmeyi Düşünenlere Tavsiyeler

Eğer burnunuzu deldirmeyi düşünüyorsanız '' perspicacious''un tavsiyelerine bir göz atmanızı öneririz.
iStock.com


1. tabancayla sakın deldirmeyin. deldirmeye gittiğiniz kişi eline tabanca aldıysa kaçın başka yere gidin, tabancayla olmaz bu işler, bir tek kulak memesi olur.

2. delerken ya burun kanadınızı sıkıca kıskacımsı bir aletle tutturmak, ya da delinecek noktanın altına cam/benzer iki ucu açık ince bir boru koyarak burun kanadını desteklemek gerekir. (delen iğne bu borunun içinden geçer). öyle iğneyi alıp burnunuza saplamaya çalışıyorsa piercingciniz yine kaçın. 

3. delerken kullandıkları/ilk taktığınız hızma şekli şemali ne olursa olsun altın/beyaz altın, platin ya da titanyum olsun. gümüş veya düşük dereceli altın komplikasyonlara yol açabilir.

4. hızmanın yeri de iyileşme döneminin çabuk ve acısız olması için önemlidir. zaten genellikle yüzünüzde en güzel duracak yer hızma yapılması en uygun olan yerlerdir, tabi siz başka noktaları tercih edebilirsiniz o ayrı. uygun olan yeri zaten piercingciniz iyiyse şıppadanak buluverir, ama siz de burun deliklerinizi genişleterek (hani öfkelenmişsiniz de hızlı hızlı nefes alıp veriyorsunuz, burun delikleriniz genişliyor) bulabilirsiniz. bu genişletme esnasında burun deliğiniz yatay olan hafif bir kat yapar, işte hızmanın bu kat üstünde seçilmesi en makbuludur.

5. delerken kullanacağınız hızmanın genişliği de önemlidir. 18g optimumdur, daha küçüklerinde yara izi kalma riski artar - gerçi 16g da kullanılabilir, ama daha küçük kullanmayın. isterseniz daha büyük de kullanabilirsiniz, ama delmek için 18g kullanıp daha sonra delik iyileştikten sonra bir boy büyüğe geçmek daha kolaydır burnunuz için.

6. eğer delerken halka kullanacaksanız, büyük bir halka kullanın. burnunuz siz gözle görmeseniz bile şişecektir, dapdaracık bir halka kullanmak yara izi oluşturabilir, iyileşmeyi geciktirir. iyileştikten sonra istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz zaten bunları.

7. iyileşme süresinde kandırıkçı olabilir bu delik. genellikle bir ayda iyileşmiş gibi görünür, ama benim kişisel tavsiyem en az üç ay boyunca elleşmemenizdir. ben şahsen piercingcimin tavsiyesi üzerine 6 ay boyunca elleşmedim, gayet temiz iyileşti benimkisi. 6 aya kadar iyileşmiş görünebilir, ama çok elleşirseniz bir anda iltihap ya da iritasyon baloncuğu sahibi olabilirsiniz. en az üç ay dedim, çünkü üç aydan her ne kadar tamamen iyileşmiş sayılmasa da bu kaprislerini azaltıyor.

8. iritasyon baloncuğu dedim, "o da ne ola ki?" derseniz: deliğin hemen dibinde içi sanki su doluymuş gibi görünen bir baloncuk oluşabilir. bu baloncuk bünyeye göre (ender de olsa) bir kaç ay orda durabilir de, hiç oluşmayabilir de. eğer baloncuk görürseniz hemen "aman iltihap" diye paniklemeyin - eğer bu baloncukta akıntı yoksa, temizse, acısız ağrısızsa muhtemelen iltihap baloncuğu değildir, iritasyon baloncuğudur. deliği temizlerken kullandığınız sabunu değiştirin, ılık tuzlu suya devam edin, muhtemelen geçer. geçmezse ve aklınıza takıldıysa piercingcinize bir görünün (iyi bir piercingci olduğunu varsayıyorum). bende ilk 5 ay boyunca iki haftada bir ortaya çıkıp kayboluyodu bu meret, çok antipatik gözükse de iz bırakmıyor, dertlenmeyin. etrafınızdakiler "hiiiiii, acımıyo muuuuuuuuuu?" diye sorabilir yalnız baloncuğu görünce. eğer iltihap yoksa acımaz, acıyorsa durum farklıdır.

9. temizlik dedik, açalım biraz: kendinize ph'ı uygun, yumuşacık bir sabun edinin (türkiye'de marka bilmiyorum, yurdışındakilere benim tavsiyem satin'dir, hemen her piercingcide bulunur. benzer özellikteki bir sabunu da kullanabilirsiniz, ama kıçınızı yıkadığınız sabunla aynı sabunu kullanmayın lütfen. hani, kullanırsanız sizin bileceğiniz iş de, iritasyon yaratır, ayrıca sabunun antibakteriyel olması tavsiye edilir. (eğer kullandığınız sabundan memnun değilseniz satin'i şuradan temin edebilirsiniz: http://www.bodyartforms.com/…ails.asp?productid=474). sabah akşam bu temizleme işini yapmanız tavsiye edilir. bunun yanısıra günde bir defa ılık suya tuz atıp (deniz tuzu tavsiye edilir) bu piercing'e kompres yapmanız/ içi bu tuzlu suyla dolu bir bardak, vs'ye burnunuzu sokmanız ve bir kaç dakika bekletmeniz iritasyonları ve enfeksiyon riskini azaltır, şişkinliği indirir, iyileşmeyi hızlandırır.
10. şu sabunla temizleme işine biraz daha detaylı değinmek lazım esasında: ilk bir ay içinde hızmayla hiç elleşmemeniz gerekir, bunu zaten bildiğiniz varsayıyorum. öyle çevirip falan durmayın, irite edersiniz, iz bırakabilirsiniz, kanatabilirsiniz. buna rağmen böyle kabuk tutarmış gibi, veya sivilceyi patlattıktan sonra oluşan o renksiz kıtır tabaka gibi (ıyh, iğrenç geliyo kulağa biliyorum) bir tabaka oluşabilir. ilk önce: ellerinizi yıkayın. ellerinizi yıkamazsanız enfeksiyon riski artar. ardından eğer bu tabaka kurumuşsa, ya ılık suyla çözmeye çalışın ya da tuzlu suyu temizlikten önce uygulayın, ve yumuşadıktan sonra pamuklu çubuk yardımıyla o tabakadan kurtulun. ardından kullandığınız antibakteryel sabunu mümkün mertebe köpürterek bölgeye uygulayın. köpürdükten sonra hızmayı aşağı yukarı çok hafif hareketlerle oynatın, bu sabunun deliğe iyice nüfuz etmesini sağlar. bu hızmayı oynatma işini sadece temizlerken yapıyoruz yalnız, dikkat! başka zaman değil. bir iki dakika bekleyin, ardından bol suyla temizleyin.

11. tuzlu su için de: deniz tuzu dedim, çünkü diğer tuzlara nazaran saftır, içinde abudik gubidik kimyasal bulundurmaz. tuzu koyarken de abartmayın, az biraz tuz yeter (fikir vermek açısından: bir su bardağına bir tatlı kaşığı yeter de artar bile, daha düşük oran tavsiye edilir.) iritasyonu azaltır dediysek kararında kullanırsanız azaltır, fazlası zararlıdır.

12. antibakteryel dedik diye tentürdiyot, oksijenli su, ispirto falan kullanmaya kalkmayın lüften. antibiyotik merhem falan, onlardan da uzak durun. hatta merhemlerden (bepanten, vs) genel olarak uzak durun, deliği tıkayıp iyileşmeyi uzatır, enfeksiyon riskini artırır.

13. bütün bunlara rağmen enfeksiyon kaptıysanız, bravo. deliğin üstünde içi sarı/yeşilimsi ve kanlı, ve genel olarak iğrenç gözüken bir baloncuk var ise, etrafı kızarmışsa ve çok kaşınıyorsa, ele sıcak geliyor ve acıyorsa, muhtemelen enfeksiyondur. (biraz evvel bahsettiğim zararsız, renksiz akıntıdan farklıdır bu, karıştırıp paniğe kapılmayın. muhtemelen enfeksiyonsa zaten enfeksiyon olduğu açık açık bellidir.) bir kere tuzlu suları günde bir defadan bir kaç defaya çıkarıyoruz, temizliği artırıyoruz, bu sefer temizlik sırasında da dahil olmak üzere asla ve asla elleşmiyoruz. eğer bir hafta içinde geçme belirtileri gözükmüyorsa, bir doktora görünmekte fayda var. eğer burnunuz şişip hızmayı ete bastırmıyorsa, veya benzer deliliklerde bulunmuyorsa, çıkarmamanız daha iyidir- çünkü açık yara olarak kalır, enfeksiyonun vücut içi enfeksiyona dönüşmemesinde yardımcı olur. tabi doktora gittikten sonra benim yazdıklarım yerine doktorun tavsiyesiniz dinleyin, o çıkar dediyse çıkarın - genel olarak hızmanın delikte kalması siz hızmayı iyice temizledikçe sorun çıkarmamalı, ama ciddi bir enfeksiyon karşısında ne olacağı belli olmaz.

14. artık sağlıklı bir hızmanız var, zevkini çıkarın.