İNTERNET 25 Nisan 2018
30,8b OKUNMA     759 PAYLAŞIM

Bu Günlerde Rusya'nın Gücüyle Alay Eden Telegram'ın Cephesinde Neler Yaşanıyor?

WhatsApp'ın en yakın rakibi olarak bilinen mesajlaşma uygulaması Telegram, şu günlerde Rusya ile adeta bir soğuk savaşın içinde.
iStock


rusya, telegram'dan kullanıcı bilgilerini istedi; telegram vermedi, rusya "engellerim" dedi ve engelledi

engelledi dedim değil mi? engellemeye çalıştı olacaktı. zira hala çalışıyor telegram birçok noktada. yaklaşan engeli fark eden pavel durov (telegram'ın kurucusu), amazon ve google gibi firmalardan aldığı hizmetle durumu lehine çevirmeye çalışmış. ip hopping ile bir nebze bertaraf etti sansürü. dünyanın birçok noktasında sadece iletişimi şifreli olarak aktarmak üzere kullanılan ancak veri tutmayan sunucuların ip adresi, dinamik olarak değiştiriliyor.

yaklaşık 20 milyon ip adresinin (iki nokta aralığındaki tüm ip adreslerini hedef alıyorlar muhtemelen) engellendiği görülüyor rusya'da. sayı bir artıyor, bir azalıyor. çünkü engellenen ip adreslerinin birçoğu, başka uygulamaların veya servislerin ip adresi aynı zamanda. telegram engellenmeye çalışılırken, kullanıcılar diğer sitelere giremediklerini fark ettikçe sinirleniyor. bunun etkilerinin sonucuna entry sonunda değineceğim.

telegram ise 4 kez güncellendi. her güncellemede bu yasağı tamamen aşmak için yeni bir şeyler deniyorlar

durov, kendi vk hesabı üzerinden rusça açıklama yapıp "olur da bağlantı hatası olursa, uygulamayı silmeyin, mağazadan kaldırılırsa tekrar kuramazsınız" demişti. böyle yapan kullanıcılar güncelleyip hala kullanabiliyor, kullanamayan da var ancak bu durum uzun sürmeyecek gibi, çünkü diğer servislere de rahat erişilemiyor.

uygulama her güncellemeyle yeni bir uygulama içi engel aşma yöntemi deniyor. durov, vpn olmadan bağlanmanızı yüzde yüz garanti etmiyoruz diye de eklemiş. yüzde doksan sekiz gibi ediyorsan, o da olumlu. daha öncesinde iran'da yaşanan sansür girişimlerinde, uygulama içi proxy desteği de zaten eklenmişti. sadece uygulamaya yönelik proxy atayabiliyordunuz. son güncellemelerle bunu çoğul atama yapılacak hale getiriyorlar.


umarım bu tüm ülkelere ders olur

hem yasalarınızda özel hayatın gizliliğinden bahsediyorsunuz, hem de yarın ne amaçla kullanacağınızın asla net olmayacağı "istediğiniz veriye erişme hakkını" saçma sapan bahanelerle istiyorsunuz. şunu aklınıza sokun, telegram terör mecrası değildir. telegram artık bahaneniz oldu. fark ettiyseniz ya rusya'nın ya da rusya'ya siyasi olarak yakın olan ülkelerin radarında telegram. çünkü bunlar hala rus icadı sanıyor telegram'ı. ancak değil. rusya'dan kaçan, dev ağını sindirdiğiniz bir adamın projesi. (burada bir kişiyi kahraman ilan edip sırtınızı tamamen ona yaşlamanın doğru olduğunu ima etmiyorum. öyle olmanızı da tavsiye etmem. ancak şu an için en iyi opsiyon bu zattır.)

bu yüzden, hani türkiye'de gelecekte engelleme olayları olursa diye baştan söyleyeyim, altından kalkamazsınız, boşuna uğraşmayın.

geçtiğimiz günlerde kurucu durov yeni bir fotoğraf paylaşıp üstsüz halini sergilemişti

amaç tabii ki putin'in medyada sıkça konuşulan üstsüz pozuna göndermeydi.  favori filmim 300 deyip, 300 spartalı'nın, yurttaşlarının özgürlüğünü korumak için savaşmasına dair hikayesinin herkese ilham kaynağı olacağını söylemişti. ek olarak da rus yetkililerin telegram'ı engellemek için şimdiden 18 milyon ip adresini banladığını ancak uygulamanın hala erişilebilir olduğunu söyleyip, destekçilere teşekkür etmişti.

gün içinde de özgür interneti savunanların katılması için bir eylem planladı

görünen o ki katılım da olmuş bayağı. rus medyasında telegram odaklı eylemler zaten görülüyordu ama böyle renkli eylemler daha ilgi çekici oluyormuş. pencerenizden dışarı kağıttan bir uçak yapıp atın, 1 saat sonra toplamayı da unutmayın ama demişti.

işte sonucu bu videoda


Bu içerik de ilginizi çekebilir