UZAY 6 Nisan 2023
10,2b OKUNMA     303 PAYLAŞIM

Bu Gece Gökyüzünde Gözlemlenebilecek Doğa Olayı: Pembe Ay

Pembe Ay olarak bilinen Nisan ayının ilk dolunayı dün akşam doğdu ve bugün, yani 6 Nisan'da zirvede olacak ancak gece gökyüzünde pembe görünmeyecek. Peki bu lakap nereden geliyor?

bu yıl nisan ayındaki dolunay, 20 mart 2023'te bahar ekinoksu ile başlayan bahar mevsiminin ilk dolunayıdır. bu da nisan ayındaki dolunayın paskalya dolunayı olduğu anlamına geliyor. paskalya'yı kutlayanlar için önemli bir dolunay, çünkü paskalya'nın tarihi paskalya dolunayı'nın tarihine bağlı.

paskalya, paskalya dolunayı'ndan sonraki ilk pazar günü kutlanır (yani baharın ilk dolunayı), bu da bu yıl 9 nisan pazar günü kutlanacağı anlamına gelir (5-6 nisan'daki dolunayın ardından)


neden pembe ay deniyor?

the old farmer's almanac tarafından kullanılan dolunay isimleri kızılderili, koloni amerikası ve avrupa kaynakları da dahil olmak üzere çeşitli yerlerden gelmektedir. geleneksel olarak, her dolunay ismi sadece dolunaya değil, gerçekleştiği ayın tamamına uygulanırdı.

her ne kadar bu ismin ay'ın rengiyle ilgili olmasını dilesek de, gerçek o kadar da mistik veya hayranlık uyandırıcı değil. gerçekte, nisan ayındaki dolunay genellikle kuzey amerika'nın doğusuna özgü bir kır çiçeğinin ilkbaharda erken açan çiçekleriyle aynı zamana denk gelir: phlox subulata -genellikle sürünen floksa veya yosun floksu olarak adlandırılır- aynı zamanda "yosun pembesi" olarak da adlandırılır. bu mevsimsel birliktelik sayesinde bu dolunay "pembe" ay olarak anılmaya başlanmış.


alternatif nisan ayı isimleri

nisan ayı isimlerinde bahara bolca gönderme var! buzların kırıldığı ay (algonquin) ve akarsuların yeniden gezilebilir olduğu ay (dakota) ilkbahar mevsiminin başlarında eriyen buzlara ve artan hareketliliğe atıfta bulunurken, bitkilerin ve çalıların tomurcuklandığı ay (tlingit) ve kırmızı çimlerin göründüğü ay (oglala) yakında hızla büyüyecek olan bitkilere değinir.

ördeklerin geri geldiği ay (lakota), kazların yumurtladığı ay (dakota) ve kurbağa ayı (cree) gibi diğer isimler de belirli hayvanların yeniden ortaya çıkışına atıfta bulunur. aynı şekilde, enayi ayı (anishinaabe) yumurtlamak için akarsulara veya göl sığlıklarına dönen enayi balıklarının hasat zamanına işaret eder. efsaneye göre, bu balığın su kütlelerini ve içinde yaşayan canlıları arındırmak için ruhlar dünyasından geri döndüğü zamandır. (bu isim, anishinaabe halklarını beslemek ve geleneksel olarak kışı atlatmalarına yardımcı olmak için vantuz balığının kurban edilmesini onurlandırmak için şubat ayı'na da uygulanmış olabilir).

kaynak