BİLİM 5 Ağustos 2019
25,8b OKUNMA     471 PAYLAŞIM

Biyostatist ve Fizyolog E. Morton Jellinek'e Göre Alkolizmin 5 Farklı Modeli

Alkolizm de tek bir katmandan ibaret olamayacak kadar karmaşık bir konu elbette. Alkol üzerine çalışmalar yapmış olan fizyolog Morton Jellinek (15 Ağustos 1890-22 Ekim 1963), mevzuyu beşe bölerek incelemiş ve düşündürücü sonuçlara ulaşmış.

alfa alkolizm

alkol yoksunluğuna fizyolojik tepkiler gösterecek kadar bağımlı olmayan, ruhsal olarak bağımlı olan, daha çok acılarını dindirmek için içen güruhun akımı. gerçekten isterlerse fizyolojik sorunlar çekmeden bırakabiliyorlar.

beta alkolizm

üsttekilerin daha sık içen versiyonları. her gün içerler, ama bunların da fizyolojik bir bağımlılıkları yok. isterlerse bırakabiliyorlar. çok içmeleri sonucunda siroz ve polinöropati gibi bozukluklarla karşılaşmışlardır. kısaca beta ve alfa arasındaki fark, betanın daha fazla içmesi ve fiziksel semptomlarla karşılaşmış olması.

gama alkolizm

fizyolojik olarak bağlanılmıştır. alkol bırakıldığında, vücut eksikliğini hisseder (terler vs). adsız alkoliklerin standart tipidir. içmeye başladılar mı kontrollerini kaybederler, kendi kararlarından bağımsız şekilde içmeye devam ederler. ne zaman içip içmeyecekleri kendi iradelerindedir, ama masaya oturmaya karar verdiler mi bayılana kadar kalkmazlar.

delta alkolizm

gama'nın masaya oturmaya dayanamayan versiyonları. istedikleri zaman kalkabilirler masadan, ama masayı gördü mü oturacaklar illa. tadacaklar o alkolü. entel alkolizmi gibi bu, şarap gördü mü iki yudum almadan bırakmaz, ama sarhoş da olmaz gidip de. bağımlılar mı, evet. çok içiyorlar mı, hayır. sık içiyorlar mı, evet, genelde her gün içerler.

epsilon alkolizm

haftalarca alkol içmeyebilirler, ama o haftalar sonra ani krizler yaşarlar. bu krizlerin sonu da aşırı alkol tüketimiyle biter. (bkz: dipsomani)

Alkol Koması Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?