TEKNOLOJİ 24 Şubat 2021
27,9b OKUNMA     471 PAYLAŞIM

Bitcoin Madenciliğinin Yol Açtığı Yüksek Enerji Tüketimi

Madencilik yöntemiyle Bitcoin üretimi için bilgisayarlar tarafından harcanan enerji Türkiye'nin yıllık tüketiminin yüzde 40'ını aşacak seviyelere geldi.

ön bilgi:  kripto paralar, sıradaki sayı dizisinin bulunabilmesi amacı ile sürekli deneme yaparak oluşturuluyor ve bu sürece kripto madencilik deniyor. kripto madencilik 7/24 açık olan bilgisayarlar veya bu iş için özelleşmiş cihazlar yardımı ile yapılıyor. bu da yüksek enerji tüketimi demek oluyor.

10 şubat'ta yayınlanan bbc haberinde yayınlanan verilere göre bitcoin yıllık 121.36 terawatt saat enerji tüketiyor. arjantin'in tamamından daha fazla.

bu enerji tamamen boş, israf, kayıp enerji. atmosferi ısıtmaktan başka faydası yok.

konvansiyonel para güzellemesi yapmak için açmıyorum bu başlığı. "normal bankacılık da çok enerji tüketiyor, kağıt para karbon salıyor" vesaire argümanlar hepsi doğrudur. kripto paralar da çok büyük bir fırsat vadediyor global ekonomi adına.

fakat fark şurada doğuyor ki normal bankacılıkta yapılan işlemler, kullanılan enerjinin bir anlamı var. atm makinelerini çalıştırarak müşteriye hizmet etmek, borsa fiyatlarını hesaplamak ve güncellemek gibi. arkası dolu işlemler. 

"her şey çok iyi bir bitcoin kaldı" diyeceklere de cevabım bu. araba sizi a noktasından b noktasına götürüyor. oyun oynamak, televizyon izlemek eğlendiriyor. klima sizi konforlu hale getiriyor.


fakat bitcoin tamamen boş bir bulmaca çözülerek "kazılıyor". bu bulmacanın hiçbir anlamı yok, hiçbir sonuç üretmiyor. kısacası donanıma hamallık yaptırıyor. bu enerji, bu işlem gücü, evrenin sırlarını açığa çıkaracak, hava tahminlerini iyileştirerek milyonlarca hayat kurtaracak, folding@home gibi projelerle hastalıklara çare bulacak şekilde harcansaydı keşke demekten başka bir şey gelmiyor elden.

kripto paraların bir an önce proof of work modelini terk etmeleri elzemdir. hatta proof of work yasaklanmalıdır da.


ekleme: kripto yasaklansın diye bir şey söylemiyorum. söylediğim şey sadece "proof of work" denilen boş bulmaca çözülerek kazma yöntemine karşı düzenleme getirilmesi. proof of stake gibi başka metotlar mevcut.

ekleme 2: burada benim sorun ettiğim israf edilen enerji. bu enerji ve işlem gücü yukarıda belirttiğim gibi tüm insanlığa yararlı işlerde kullanılabilecekti. ikinci olarak da yenilenebilir enerji de tamamen temiz ve bedava değildir. güneş panellerinin üretiminde bir sürü zehirli madde ortaya çıkıyor, daha sonra ömürleri dolduğunda içlerindeki kurşun, kadmiyum gibi ağır metalleri salıyorlar. hiç enerji kullanmayalım değil, tabii ki yenilenebilir çok daha iyidir ama en azından füzyon enerjisi üretene de enerji hiçbir zaman bedava ve zararsız olamaz.