HAYVANLAR 14 Ağustos 2020
16,3b OKUNMA     509 PAYLAŞIM

Birçok Köpek Türünün Bazı Kanser Türlerini Koklayarak Tespit Edebilmesi

İnsanlarla en iyi anlaşan hayvan türü olan köpeklerin kanser teşhisi yapabiliyor olmaları ufkunuzu açabilir.

birçok köpek türünün bir dizi kanseri koklayarak tespit edebilmesi ve şu an kanser teşhisi için çok sayıda köpek ekibinin var olması ufkumu iki katına çıkardı. ayrıca bu köpeklerin kanser teşhisi için elektronik burunlar-e burun olarak isimlendirilen ve erken kanser teşhisi için devrim olabilecek noninvazif düşük maliyetli bir projeye ilham olması beni son derece şaşırtan bir bilgi oldu.

yine bu köpekler kanser teşhisinde dünya genelinde bir çok kahramanlık hikayesine sahip olmuş:

bunlardan biri de husky türü bir köpek olan “sierra” ile sahibi stephanie herfel’in hikayesi

sierra, herfel'in 2011 yılında hava kuvvetlerine katılmak üzere giden oğlundan aldığı 9 aylık husky türü bir köpekti ve sierra’nın sahibinin kanserini ilk sefer olarak algıladığı yıl 2013 yılıydı. herfel,sierra’nın çoğu zaman karnının alt bölgesini kokladığını ve değişik tepkiler verdiğinden bahsetti.ilk seferde üstüne bir şey döktüğünü ; sonrasında ise vücut temizliğiyle alakalı olduğunu düşünse de sierra’nın benzer davranışa devam etmesi stephanie’yi şaşırtmıştı ; "burnunu alt karnıma koydu ve o kadar dikkatlice kokladı ki, giysilerime bir şey döktüğümü sandım. bunu saniyeler içinde üçüncü kez yaptı. üçüncüden sonra sierra gitti ve saklandı. demek istedim ki “o bana söyledi!”


herfel ,karnında ağrı hissediyordu. bir acil servis doktoru, yumurtalık kisti olarak adlandırdı ve evine narkotik ağrı kesici ilaçları gönderdi. ama sierra kendi teşhisini yapmıştı; adeta durumun ciddiyetini sahibine anlatmak için evin içinde çılgınca hareketler yapıyordu… herfel, sierra’nın garip hareketlerinin devam etmesi üzerine haftalar sonra tekrar kontrole gidip ultrason ve kan tetkikleri yaptırdı ve sonuç gerçekten çok üzücüydü. çok ciddi bir seviye olan kanserin “3c” evresinde olduğunu öğrendi…

sierra'nın sahibinin ciddi hastalığını bir kez tespit edebilmesi yeterince şaşırtıcıyken; bu husky'nin kahramanlıklarının sonu değildi. herfel'in 2013 teşhisini takiben, tam bir histerektomi geçirdi, dalağını kaybetti ve nisan 2014'e kadar süren kemoterapiye başladı. o zamanlar kansersiz olarak telaffuz edildi, ancak ne yazık ki kanser bir kez değil iki kez geri döndü. herfel, 2015 ve 2016'da da aynı tür rahatsızlıkları yaşamaya başladı. her seferinde, sierra, 2013'te olduğu gibi davrandı ve tıp uzmanları, herfel'in kanserinin geri döndüğünü doğruladı. kanseri ilk kez geri döndüğünde, karaciğerinde ve ikinci kez pelvis bölgesinde idi.

yumurtalık kanseri birçok kez geri gelme eğilimi gösterir ve herfel, kanserinin geçmişte iki kez geri dönmesi gerçeğine rağmen, beş yıl boyunca kansız olma ihtimalini fazlasıyla karşı koymaktadır. her ne kadar kanser riskini dördüncü kez görünse de, herfel iyimser olmayı sürdürmektedir. “her gün yeni çıkan şeyler var. ben hayatımı böyle yaşıyorum. bir sonraki en iyi şeyin ortaya çıkmasına kadar yapabileceğim en iyi şeyi yapacağım ”diyerek ne kadar hayata karşı umut dolu olduğunu ve kanseri nasıl böyle defalarca yendiğinin adeta bir özetini sundu bu sözlerle herfel.

sierra ile olan ilişkisine gelince; “hayatımı o köpeğe borçluyum. o gerçekten benim için bir tanrıça oldu. hiç yanılmadı. ” der her zaman herfel... herfel, paylaştıkları özel bağ hakkında bir kitap yazmayı ve hayatının kurtarılmasında sierra'nın rolünü anlatmayı planlıyor.

ayrıca herfel'in birincil onkoloğu dr. david kushner, sierra'nın eylemlerinin hiçbir şekilde tesadüfi olmadığını söyledi; zira onkoloğun ifadesine göre çeşitli ırklardan köpekler, % 98'in üzerinde bir doğrulukla koku duyuları aracılığıyla bir dizi farklı kanser türünü tespit etme kabiliyetine sahipmiş…

yine doktorun ifadelerini doğrulayan hikayeyle ilgili önemli detaylarda ; sierra’nın stephanie herfel’in de aynı hastalıktan muzdarip arkadaşına aynı tepkileri vermesi ve herfel’in “uw carbone” kanser merkezine olan düzenli ziyaretleri sonucu her eve döndüğünde sierra’nın herfel’in üstüne sinen kokuların gitmesi için yeni kıyafet giyene kadar sakinleşememesi örnek verilebilir.
...

zaten dünyada bu tarz kahramanlık hikayesine sahip köpek yalnız sierra değil. yine emille clark ve mia’nın hikayesini ve kanser teşhisi konusunda belki de en ünlü olan ve en başarılı sayılara ulaşan köpek daisy’nin hikayesini okumanızı öneririm.

kahramanlık hikayeleri ve konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenler için kaynaklar:

-dogdetectcancer.org
-aol.com
-jsonline.com
-homeoanimal

peki köpeklerin kanseri koklayabilmeleri nasıl mümkün oluyor ?

tabii ki, sayıları düşündüğünüzde, bir köpeğin burnunun böyle bir yeteneğe sahip olması mantıklıdır…

köpeklerin insanlara göre 25 kat daha fazla koku alıcıları vardır ve koklama kabiliyetlerini 100.000 kat artırırlar. bir insanın beynine görsel korteks hakimdir, fakat bir köpeğin beyni, bir insanınkinden yaklaşık 40 kat daha büyük olan koku veya koku alma korteksi tarafından kontrol edilir. üstelik, bir köpekteki koku sokumu, 125 ila 220 milyon arasında değişen çok sayıda kokuya duyarlı reseptöre sahiptir ve bu, insanlara göre yüzbin ila milyon kat daha reaktiftir.

köpekler ve kanser saptama çalışmaları, kanserli hücrelerin insan vücudundaki sağlıklı hücrelere göre farklı metabolik atık ürünleri salması gerçeğine dayanmaktadır. koku farkı, köpeklerin kanserin erken evrelerinde bile onu tespit edebilmeleri için çok önemlidir. köpekler, trilyon başına parça aralığındaki kimyasal izleri belirleyebilirler. bazı çalışmalar, sadece deri lezyonlarını koklayarak, eğitimli köpeklerin cilt kanseri melanomunu tespit etme kabiliyetini doğrulamıştır. 

ayrıca, bazı araştırmacılar, köpeklerin prostat kanserini hastaların idrarını koklayarak tespit edebildiklerini kanıtlamıştır. köpekler ayrıca bir insanın nefesinden bile kanserli hücrelerin varlığını koklayabilir.

sadece koku alma duyuları kanser tespitini mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda araştırmalar köpeklerin kansere yakalanmak için aktif olarak eğitilebileceğini ileri sürmektedir. berlin'de, bir grup araştırmacı, yumurtalık kanseri, bağırsak kanseri (hem endometrium kanserinden hem de serviks kanserinden farklı olarak kokan) ve aynı zamanda mesane kanseri, deri kanseri, akciğer de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin varlığını tespit etmek için bazı köpekleri eğitmiştir.

bu örnek yalnız berlin’de yapılan bir araştırma ve olumlu sonucuyla da sınırlı değil;

1) ingiltere'deki amersham'da yapılan ve ingiliz tıp dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada , araştırmacılar, köpeklerin yalnızca idrar kokusuna dayanan mesane kanserini tanımlamak için eğitilip, eğitilemeyeceğini bulmaya çalıştılar . bu çalışmada kullanılan köpekler idrardaki mesane kanserini doğru bir şekilde tanımlayabilmişlerdir.

2) pine street vakfı tarafından yürütülen bir araştırmada, 31 meme kanseri hastası, 55 akciğer kanseri hastası ve 83 sağlıklı insanın nefes örnekleri, beş adet eğitimli koku köpeklerine (üç labrador retriever ve iki portekiz su köpeği) verildi. bu köpekler, hastalığın tüm aşamalarında göğüs ve akciğer kanserini, yaklaşık% 90 doğrulukla saptamayı veya koklamayı başardılar.

3) avrupa solunum dergisi'nde yayınlanan yakın tarihli bir çalışmaya göre , dört eğitimli köpek (bir avustralyalı çoban, iki alman çobanı ve bir labrador) akciğer kanseri hastalarından alınan 100 örnekten 71'inde doğru bir şekilde akciğer kanserini tespit etmişlerdir. bu köpekler ayrıca kansere yakalanmadığı bilinen 400 örnekten 372'sinde kansere karşı çıktılar. yani yanlış payı sadece %7 idi.

daha fazlası, örnekler, araştırma ve bilgilenme için link