TEKNOLOJİ 23 Mayıs 2023
36,5b OKUNMA     311 PAYLAŞIM

Birçok Konuda Eliniz Ayağınız Olacak 98 Yapay Zeka Uygulaması

ChatGPT'nin açtığı yolda birçok yapay zeka destekli araç ve web sitesi ortaya çıkmaya başladı. İşte onlardan çok işinize yarayacak 98 tanesi.

chatgpt'nin açtığı yolda birçok yapay zeka destekli araç ve web sitesi ortaya çıkmaya başladı. herkes geleceği şekillendirecek bu pastadan bir ısırık almak derdine düştü. benim böyle bir yeteneğim olmadığı için "onlar pastadan yer kapsın, ben de bu rekabetten faydalanayım" görüşüyle ortaya çıkan yapay zeka araçlarını takibe aldım. uzun süredir aktif bir şekilde kullandığım veya yeni yeni farkına vardığım bu araçları kategorize ederek buraya eklemeyi uygun gördüm ki herkes faydalansın.

aok: aktif olarak kullandığım araçların yanına eklediğim kısaltma. aratıp hangilerini kullandığımı görebilirsiniz. araçların her birini en az bir kez denediğimi de belirtmek isterim. (istisna: stable diffusion orj, adobe firefly, source ai.)

kategoriler: sohbet araçları | kişisel asistan - çeşitli araçlar | resim oluşturma araçları | video oluşturma ve editleme | ses oluşturma | muhasebe | reklam oluşturucular | kodlama | klavye | oyun | sunum hazırlama | podcasting | fotoğraf düzenleme olarak sıralanmıştır. kısayol ile arayarak ilgilendiğiniz kategoriye çabucak ulaşabilirsiniz.

sohbet araçları

1- chatgpt: hepsinin atası. yapay zeka ile ilgili günümüzde en çok adını duyduğunuz ve sektöre yön veren şey. ücretsiz versiyonunda gpt-3.5 kullanırken, ücretli versiyonunda gpt-4.0 kullanıyor. aok. internet adresi: https://chat.openai.com/

2- bard: google'ın yaratığı bir sohbet botu olan bu asistan, şu anda japonca, ingilizce gibi birkaç dilin haricinde diğer dilleri ve türkçe'yi desteklemiyor. en büyük artısı ise hızlı olmasıdır. ancak bunun dışında belirgin bir avantajı olduğunu göremedim. gerçekten hızlıdır, istediğiniz şeyi 1-2 saniye içinde hemen oluşturur. metni yavaşça yazmak yerine hızlı bir şekilde sunar. bu açıdan güzeldir. ayrıca, google'ın "lambda" dil modelini kullanır. bununla birlikte, sektördeki birçok araç openaı'nin gpt modelini kullanıyor. internet adresi: https://bard.google.com/?hl=en

3- jasper: ücretli bir asistan, gerçekten fena değil. chatgpt ve bard'a kıyasla daha nitelikli araçlara sahip olmasıyla öne çıkıyor. her türlü içeriği yazdırabilirsiniz. ayrıca, bu asistanın "boss modu" açık olduğunda oldukça etkileyici bir yazı aracı sunuyor. yazıları seo optimizasyonuna dikkat ederek yazıyor ve intihal riski neredeyse sıfır. bing'in "oluştur" sekmesinde olduğu gibi kopyala/yapıştır durumu yok. en beğendiğim özelliği ise son 3000 karakteri analiz ederek metni aynı ton ve düzende sürdürebilmesi. yani kendi yazdığınız bir metni sunup, aynı tarzda devamını isteyebilirsiniz. bu da daha gerçekçi ve insan eliyle yazılmış bir metin çıktısı demektir. gramer konusunda ise grammarly ile optimize şekilde çalışıyor. jasper aı ile blog yazıları, pazarlama metinleri, web sitesi içerikleri ve hatta yapay zeka tarafından üretilen görseller oluşturabiliyorsunuz. kısacası, devasa bir asistan. ancak, ücretli bir hizmet sunuyor. ama merak etme, ücretsiz seçeneklerini de sunacağım. üzülme karabaş :( internet adresi: https://www.jasper.ai/

4- bing ai: microsoft'un gpt-4 kullanarak geliştirdiği chatbot, yakın zamanda herkes tarafından erişilebilir hale getirildi. bu chatbot, edge tarayıcısı üzerinden erişilebilir durumda ve sağ üst köşedeki "b" işaretine tıklayarak açılabilir. ayrıca, mobil edge entegrasyonuyla birlikte artık mobil cihazlardan da kullanılabiliyor. bu özellikler daha önce mevcut değildi. bing.ai, microsoft'un yapay zeka destekli swiftkey klavyesini birkaç yıl önce satın aldığı bir platformdur ve chatbot ile birlikte kullanılabilir. ben de bu şekilde kullanıyorum. şu anda klavye üzerinden anlık olarak tüm diller arasında çeviri yaparak yazabiliyorum ve yakında gelecek yeni özelliklerle bing'in sohbet botuyla yapılan her şeyi yapabileceğiz. bu özellikleri heyecanla bekliyorum. klavyeden bahsetmişken, unutmadan belirli tonlamalarla paragraf, e-posta, blog gönderisi gibi metinleri oluşturmak için araç içinde kullanabiliyorsunuz. metinler, kısa, orta ve uzun seçeneklerle profesyonel, günlük, coşkulu, bilgilendirici veya komik bir tarzda oluşturulabilir. ayrıca, "sohbet et" bölümünde anlık olarak daha spesifik web aramaları yapabilirsiniz, ancak ben bu özelliği çok sık kullanmıyorum. sadece haber sitelerine sorduğumuz basit soruları ararken kaybettiğimiz zamanı kazandırmak için kullanıyorum. "öngörüler" sekmesi ise gezindiğiniz web sitesini açıklayan bir özelliktir. aok. internet adresi: https://www.bing.com/…ing ai&showconv=1&form=hpcodx

5- dialogpt: microsoft destekli bir sohbet aracı, gpt-2 gibi kullanıldığı için zamanla eskidiği söylenebilir. bununla birlikte, müşteri desteği ve sanal asistanlar gibi alanlarda hâlâ kullanılmaya devam ediyor. başka yararlanabileceğiniz alanlar ise pek mevcut gibi görünmüyor. ayrıca, reddit üzerindeki kullanıcı yorumlarından eğitilmiş bir yapay zeka dil modeli.

6- replika: ai arkadaşınız. boş sohbet içi kullanılabilir. kullanmıyorum. merakla denemiştim. bir süre sonra sıkılacağınız bir şey. sadece sohbet için kullanılabilir.

7- youchat:genel bir sohbet botu. e-posta yazdır, arama yap, çeviri yaptır, özet iste, kod düzenlet... bir asistan, ama sohbet botu özelliği ön planda. arayüzünü beğeniyorum. internet adresi: https://you.com/

8- character ai: eğlenceli bir site! çeşitli mesleklerden ve konulardan oluşturulan karakterlerle eğlenceli ve bilgilendirici şekilde sohbet edilebilen bir platform. platformda birçok konu ve karakter var. birkaç örnek vereyim: psikologlar, metin yazarları, hikaye yazarları, yaşam koçları, fitness koçları, matematik uzmanları, dj'ler... ayrıca dil botlarıyla herhangi bir dili geliştirmek için sohbet edebilirsiniz. isterseniz hatalarınızı düzeltir ve sizi eğitir. bunu duolingo gpt-4 kullanarak duolingo max seçeneği ile sunuyor mesela. epey de pahalı diye biliyorum. ünlü ve geçmişte yaşamış kişilerle de sohbet edebiliyorsunuz. işin güzel yanı o karakter konuşmalarla eğitiliyor ve gerçekten o kişiyi temsil edebilecek kadar benzer diyaloglar kuruyor. atatürk'ü bir deneyim derim, oldukça duygulanacaksınız. aok.
internet adresi: https://beta.character.ai/

9- poe: sanırım önceden sadece şiir oluşturabiliyordun. o nedenle adı bu şekilde. ancak şu an çeşitli dil modellerini kullanarak (seçim yapabiliyoruz) metin oluşturulabiliyor.
internet adresi: https://poe.com/

10- writesonic: gelişmiş bir sohbet botu ve birçok özellik barındırıyor. jasper alternatifi sayılabilir. 10000 kelimesi ücretsiz.
internet adresi: https://app.writesonic.com/

11- picsart writer: online photo editör bu işe girmiş. hoş. denenebilir.
internet adresi: https://tools.picsart.com/text/ai-writer/

kişisel asistan - çeşitli araçlar

1- jasper: ücretli bir asistan. sohbet botundan ziyade daha çok bu kategoriye giriyor aslında. çeşitli birçok araç içeriyor.
internet adresi: https://www.jasper.ai/

2- voila : ücretsiz bir mükemmellik harikası. tarayıcı eklentisi olarak hizmet veriyor. çeşitli birçok işinizi halledebiliyorsunuz. kullanımı oldukça basit. aok.
internet adresi: https://www.getvoila.ai/

3- writesonic: jasper gibi sohbet botu evet ama aynı zamanda yine onun gibi çeşitli araçlar sunan bir asistan aynı zamanda... o yüzden bu kategoriye de giriyor.
internet adresi: https://app.writesonic.com/

4- agentgpt: işlerinizi, hedeflerinizi düzenletebileceğiniz, adım adım planlatabileceğiniz bir asistan. chatgpt arayüzüne benzer bir tasarımı bulunuyor.
internet adresi: https://agentgpt.reworkd.ai/tr

resim oluşturma araçları

1- jasper: bunu da yapabiliyor.
internet adresi: https://www.jasper.ai/

2- bing img creator: ücretsiz, hızlı ve bilindik. microsoft işte. aok.
internet adresi: https://www.bing.com/create

3- midjourney: hepinizin malumudur sanırım. discord üzerinden kullanılabiliyor. bir yerden sonra ücretli. aok.
internet adresi: https://www.midjourney.com/

4- dall-e: midjourney ile yarıştadır. çok iyi sonuçlar vermektedir. metinden görüntü aracıdır.
internet adresi: https://labs.openai.com/

5- craiyon: güzel bir ai aracı. text to img işinin atası sayılabilir. çünkü önceki versiyonunun ismi dall-e mini idi. hani şu birkaç çeşitli seçenek seçerek sınırlı bir şekilde görseller oluşturulabilen. birkaç sene öncesinin teknolojisi.
internet adresi: https://www.craiyon.com/

6- stable diffusion web: basit stable diffusion. ücretsiz.
internet adresi: https://stablediffusionweb.com/#demo

7- stable diffusion: bu internette gördüğünüz gerçekçi yüzler vs. hep bununla oluşturuluyor. ileri seviye bir text to image aracı. iyi bir donanım ister. şu an için alanının en iyisi.

8- dream studio ai: basitleştirilmiş stable diffusion.
internet adresi: https://dreamstudio.ai/generate

9- microsoft designer : özellikle sosyal medya gönderileri oluşturabileceğiniz bir tasarım aracı. oldukça iyi. aok.
internet adresi: https://designer.microsoft.com/

10- diffusionbee: stable diffusion'u kullanan macos'a özel program. indirmek gerekiyor.
internet adresi: https://diffusionbee.com/

11- stable diffusion web ui: stable diffusion'un kopyası. zaten onu kullanıyor. etkiletici. image to image kullanabilirsiniz. yoğunlaşırsanız stable diffusion'a yakın görseller oluşturabilirsiniz. aok.
internet adresi: https://huggingface.co/spaces/camenduru/webui

12- bluewillow: discord üzerinden kullanılıyor.
internet adresi: https://www.bluewillow.ai/

13- gaugan2: nvidia'nın görsel oluşturma amacı. birkez kullandım daha kullanmadım. beğenmedim. belki size hitap edebilir ya da ileride geliştirilmesi muhtemel olduğu için bu yorumum değişebilir.

14- neuralblender : güzel.
internet adresi: https://neuralblender.com/create-art

15- dream by wombo: 7/10 puanım var buna.
internet adresi: https://dream.ai/create

16- mindseye beta: colab üzerinden çalıştırabilirsiniz. açık kaynak.
internet adresi: https://colab.research.google.com/…xq49as0fsjxcktc5

17- playground :
internet adresi: https://playgroundai.com/

18- rundiffusion:
internet adresi: https://rundiffusion.com/

19- nightcafe:
internet adresi: https://creator.nightcafe.studio/…able&focus=create

20- hotpot: şaşırtıcı derecede basit ve çok iyi. üyeliğe gerek yok. aok.
internet adresi: https://hotpot.ai/art-generator

21- openart: iyilerden bir tanesi daha.
internet adresi: https://openart.ai/

22- fotor: inanılmaz bir oluşturucu ve düzenleyici. bayılıyorum buna. kolaj ya da resim oluşturabilir, bunu birçok araçla ai yardımıyla düzenleyebilirsiniz. aok.
internet adresi: https://www.fotor.com/features/ai-art-generator/

23- starryai: inanılmaz iyi. aok.
internet adresi: https://starryai.com/

24- hypnogram: hızlı. basit. iyi.
internet adresi: https://hypnogram.xyz/

25- neurogen:
internet adresi: https://neurogen.art/

26- dreamlike: ücretli. ama iyi.
internet adresi: https://dreamlike.art/

27- stablecog : oldukça sağlam.
internet adresi: https://stablecog.com/

28- caspa ai: yakında gelecek. yer ayırtın. ümitliyim bundan. takipteyim.
internet adresi: https://www.caspa.ai/

29- instantart : birçok modelin altyapısını kullanarak görsel oluşturabilirsiniz. onlarca ayar içeriyor. en iyilerden biri. en önemli özelliklerden biri olan negative promt (görselde istemediklerinizi içeren promt) özelliği de var. aok.
internet adresi: https://instantart.io/generate

30- imagineme : tablo tadında.
internet adresi: https://instantart.io/generate

31- getimg :
internet adresi: https://getimg.ai/text-to-image

32- stockimg: adı üzerinde stock fotoğraflar.
internet adresi: https://stockimg.ai/

33- adobe firefly : detaylarına bakmalısınız. kullanmadım ama araştırdım. sonuçta adobe. adobe programlarına entegre çalışıyor. beta halinde.
internet adresi: https://www.adobe.com/…i/generative-ai/firefly.html

34- wonder ai: android - ios için. ücretli.
internet adresi: https://www.wonder-ai.com/

35- promtflow: oldukça hızlı görsel oluşturuyor. bunun yanı sıra promt fikirlerini görebiliyorsunuz.
internet adresi: https://promptflow.co/

36- stadio ai: stable diffusion kullanıyor.
internet adresi: https://stadio.ai/

37- mancoding:
internet adresi: https://mancoding.com/

38- eluna ai: aynı zamanda text to speech özelliği de var.
internet adresi: https://www.eluna.ai/

39- pollinations:
internet adresi: https://pollinations.ai/

40- mage space:stable diffusion kullanıyor.
internet adresi: https://www.mage.space/

41- imgcreator : en bilinenlerden biri. aok.
internet adresi: https://imgcreator.zmo.ai/

42- dall-e mini: craiyon'un eskisi.
internet adresi: https://huggingface.co/…paces/dalle-mini/dalle-mini

43- alpaca:
internet adresi: https://www.getalpaca.io/

44- this peron does not exist: var olmayan insanların yüzleri. stock için ideal.
internet adresi: https://this-person-does-not-exist.com/en

45- zoomscape: görüntülü görüşme ve toplantılar için arkaplan oluşturuyor. var olmayan arkaplanlar yaratması burada onu farklı kılıyor tabii ki.
internet adresi: https://zoomscape.ai/

video oluşturma ve düzenleme

1- tex2video-zero: adı üzerinde metinden videoya. geliştirilmesini bekliyorum. text to img'den daha etkili olacak bir teknoloji ileri zamanlarda.
internet adresi: https://huggingface.co/spaces/pair/text2video-zero

2- invideo: video oluşturuyor. ses ekleyebiliyorsunuz. gayet iyi. sunum da hazırlatabilirsiniz. anak geliştirilmesi gerekiyor. çünkü yavaş bir site.
internet adresi: https://invideo.io/

3- wave video:
internet adresi: https://wave.video/

4- synthesia: video oluşturma app'i. otomatik video oluşturuyor. en iyisi diyebilirim. ancak text to video araçlarının hepsi gibi paralı. bu alandaki çoğu uygulama böyle çünkü az alternatifi var. aok.
internet adresi: https://www.synthesia.io/

5- elai:
https://elai.io/text-to-video

ses oluşturma

1- eluna ai: aynı zamanda text to img özelliği de var.
internet adresi: https://www.eluna.ai/

2- resemble ai: text to speech konusunu geçelim. burada kendi sesinizi klonlayıp dijitale aktarabiliyorsunuz. türkçe desteği yok sanırım. podcast okuması yapanlar bir kere tanımladıktan sonra sadece metin sunup kusursuz bir okuma elde edebiliyorlar. (dün annemi zorla oturtup bir saat metin tekrar ettirdim. şimdi dijital sesi bende var. umarım olmaz ama ola ki anneme bir şey oldu.. anıları canlandırmak için de kullanılmaya başlandı artık bu teknoloji. ve bu anlamda kullanımının artacağını düşünüyorum. yakın zamanda bu ses araçlarını daha basit girdilerle (bir video, ses kaydı gibi) eğitebilir duruma geldiğimiz zaman kaybettiklerimizin ya da geçmişte yaşamış ünlü isimlerin (ses kaydı olanların) sesini dijitalde ölümsüzleştirebilecek ve istediğimizi söyleyebileceğiz. tabii ki bunun ürkütücü yanları da yok değil. aok.
internet adresi: https://www.resemble.ai/cloned/

3- murf ai: resemble ai alternatifi. gayet iyi.
internet adresi: https://murf.ai/voice-cloning

4- elevenlabs: az biraz denedim. güzel ama geliştirilmeli.
internet adresi: https://beta.elevenlabs.io/

5- beyondwords: basit.
internet adresi: https://beyondwords.io/voices/

muhasebe

1- quickbooks: muhasebe defteri. yapay zeka destekli tabii ki. excel formları gibi ama daha otomatikleştirilmişi.
internet adresi: https://quickbooks.intuit.com/

reklam oluşturucular

1- adcreative ai:
internet adresi: https://www.adcreative.ai/

2- anyword: pazarlamada işe yarar biçimde yazı oluşturan araç.
internet adresi: https://anyword.com/

3- osmosis studio:
internet adresi: https://osmosis.studio/

4- trypencil: hareketli video reklamlar oluşturur.
internet adresi: https://www.trypencil.com/

5- typeface: marka bağlantılı içerik oluşturma. ilgililer yerini ayırtsın. denemek için sıradayım. attım maili bekliyorum.
internet adresi: https://www.typeface.ai/join-waitlist.html

6- picsart writer: online photo editör bu işe girmiş. hoş. denenebilir.
internet adresi: https://tools.picsart.com/text/ai-writer/

kodlama

not: yapay zeka chatbotların çoğuna bunu yaptırabilirsiniz ancak buna özel olarak dizayn edilmiş araçlar da bulunuyor.

1- anania:
internet adresi: https://anania.ai/

2- chatgpt wordpress eklentisi:
internet adresi: https://www.youtube.com/…tu.be&ab_channel=gpt-3demo

3- deepgenx:
internet adresi: https://www.deepgenx.com/

4- codexreamde:
internet adresi: https://github.com/tom-doerr/codex-readme

5- github copilot: fazlasıyla iyi. hatta bence şu an en iyisi!
internet adresi: https://github.com/features/copilot

6- source ai: forumlarda çok övüyorlar. denemedim.
internet adresi: https://sourceai.dev/

klavye

1- microsoft swiftkey: yükleyin, yüklettirin.
internet adresi: https://play.google.com/…htype.swiftkey&hl=tr&gl=us

oyun

1- aidungeon: aşırı zevkli rol yaparak, hikayenin içinde kaybolduğunuz, size özel her seferinde farklı hikayeler oluşturan bir oyun.
internet adresi: https://play.aidungeon.io/

sunum hazırlama

1- gamma: inanılmaz hızlı biçimde sunumlar hazırlatıyorsunuz. konu başlığını ve alt başlıkları girip bana sunum hazırla demeniz yeterli. seçtiğiniz temaya gpt-3,5 kullanarak metin ekliyor. gayet de başarılı. sadece ppt tarzında değil, doküman tarzında da hazırlayabiliyor. çıktıyı pdf olarak alabiliyorsunuz. referans sistemi var şimdilik. yani çeşitli tek kullanımlık mailler ile kayıt olup, kayıt sırasında ana hesabınızın ref linkini vererek kredinizi artırabilirsiniz. aok.
internet adresi: https://gamma.app/

2- slidekick: powerpoint eklentisi.
internet adresi: https://www.slidekick.de/

3- beautiful ai:
internet adresi: https://www.beautiful.ai/

4- simplified:
internet adresi: https://simplified.com/tr-ai-sunum-yapici

podcasting

1- descript: gürültü azaltma, ses seviyesi kontrolü, overdub, nefes sesi kaldırma, transkripsiyon, anlık olarak sesten metne dönüştürme gibi araçlara sahip ai destekli podcast düzenleme servisi. video podcastler için de araçlar var. bir süre sonra ücretli.
internet adresi: https://www.descript.com/

2- podcastle: çeşitli ai avatarlarına metninizi yüksek kalitede okutabiliyorsunuz. kendi sesinizi de ekleyebilirsiniz. denemedim bu özelliği. resemble.ai kullanıyorum bunun için. bir süre sonra ücretli.
internet adresi: https://podcastle.ai/

3- adobe podcast: adobe kullanıcıları içi ai destekli podcast düzenleme programı. eski adını belki bilirsiniz project shasta. başlangıç seviyesi için uygun. premiere pro ile kullanmanızı tavsiye ederim. beta halinde ve ücretsiz.
internet adresi: https://podcast.adobe.com/

4- cleanvoice ai: çeşitli ağız hareketlerinden kaynaklanan ses/konuşma sorunlarını ustalıkla gideriyor. umlama, ıılama, nefes sesi, şapırdatma, p-t gibi seslerin patlamasını hallediyor. çeşitli diller için farklı aksanlar mevcut. 30 dakikası ücretsiz.
internet adresi: https://cleanvoice.ai/

5- verbatik: text to speech aracı. neredeyse tüm dilleri destekliyor. geniş bir ses kütüphanesine sahip. ses perdesini gayet iyi ayarlıyor. görece ucuz. 4 usd. almayı düşünüyorum.
internet adresi: https://verbatik.com/

6- otter: transkript aracı. metin dökümü veriyor. podcast olsun, toplantılar olsun kullanılabilir. denedim, güzel çalışıyor. teams'in gömülü döküm özelliğinden daha kaliteli sonuç verdi.
internet adresi: https://otter.ai/

fotoğraf düzenleme

1- remini: çocuğunuz duymuş olabileceği, eski resimlerinizi kaliteli bir şekilde yeniden oluşturan program. inanılmaz başarılı görüyorum. bir ara videoları da yeniden oluşturuyordu ama bu özelliği yok herhalde. albümlerin hepsini dijitale aktarırken bununla taradım ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde ettim. android uygulamasını kullanıyorum. aok.
internet adresi: https://remini.ai/

2- fotor: hakkını yemeyelim. img creator özelliğinden çok ai destekli düzenleme araçlarıyla ön plana çıkıyor benim için. o yüzden bu kategoriye de alıyorum kendisini. aok.
internet adresi: https://www.fotor.com/features/ai-art-generator/

3- drag your gan: merakla çıkmasını beklediğim uygulama. fotoğraf manipülasyon uygulaması. fotoğraflar üzerinde kaydırmalar, şekil değişiklikleri yapılabiliyor. riskli ama heyecan verici bir ai. tabii bunun basit versiyonlarını biliyoruz. birçok fotoğraf düzenleme uygulamasında bu özellik var ama bu kadar gelişmiş ve kusursuz değil. github'da var ama kodları sanırım gizli. çıkanca güncellerim.
internet adresi: https://www.youtube.com/shorts/ttsgtivbmom

öneri

pastadan en büyük payı bu araçları yapanlar değil, ürünlerin ai araçları tarafından mı yoksa insan tarafından mı oluşturulduğunun ayrımını yapan sistemleri üretenler alacaktır. çünkü çağımızdaki bilgi düzensizliği dezenformasyon ile mezenformasyon gibi sahte bilginin yayılımını içeriyor. bu da sahte içeriklerin ayrımını yapabilmeyi gerektiriyor. atatürk'ün mevcut kalitedeki kayıtlarına benzer bir kayıt yakın zamanda oluşturulabilir ve hiç söylemediği şeyler söyletilebilir. deepfake, deepsound gibi tekniklerle yapılabilir. video eski ve kalitesiz gözüküyor diye herkes sorgulamadan inanabilir. burada önemli olan insanların bile kolaycs bu ayrımı sorgulatabileceği platformlar kurabilmek. bu da bana göre oldukça zor bir iş ve yapay zeka araçlarının kanunlarla sınırlandırılmasıyla ancak yapılabilecek bir şey. atıyorum yapay zeka araçlarının ürettiği ürünlerin her biri için "ai tarafından üretildiğine dair kimlik" ürünün dosya içeriğinde olabilir. bunun için bir ayrım yapılabilir. ya da benim kalıma gelmeyen daha basit yolları vardır. bilemiyorum ama pastada payım olsun isteyen ya ai sistemlerini işine entegre edecek ya da insan yaratısını korumak için ai tespit sistemleri oluşturacak. ikincisinin bence çok çok önemi olacaktır ileride.

yapay zeka ve eğitim hakkında

ayrıca bir eğitimci olarak yapay zekanın ödev hazırlanmasında kullanımının alt kademelerde normal karşılanmasını, hatta teşvik edilmesini gerekli görüyorum. ai araçları oldukça eğlenceli biçimde öğretim faaliyetlerini destekleyebilir. bazı öğretmenler buna inanılmaz karşılar ama yapay zeka okuyuculuğu ve yapay zeka araçlarının kullanımı ilerleyen dönemde cv'lerde aranan nitelikler olacaktır. dahası öğrencilerin yaratıcılıklarını besleyen her şey onlar için birer artıdır. bu araçları özel eğitim alanında da uyarlamalarla rahatlıkla kullanabiliriz. dil öğrenimi konusunda inanılmaz bir adım söz konusu. ya da bir tarih öğretmeni bir tarihi karakterin ai'si ile chat yaparak öğrenmeyi destekleyebilir. aklıma gelen basit şeyler bunlar. ancak öğretmenler özellikle metin yazımı konusunda yapay zeka araçlarına mesafeli. bu konuda tam tersi davranıp teşvik etmeleri lazım. bir konuyu araştıran ve sağda solda birincil, ikincil kaynak arayan öğrenci sayısı mı fazla olur yoksa bu kaynaklardan öğrenmesi gereken bilgileri tek tıkla öğrenen öğrenci sayısı mı? kısaca ödevi yapmak istemeyen her türlü zaten düzgünce yapmıyor. bırak ai aracına yazdırsın ve "wow" düşünceleriyle bu kısa metni okuyup öğrensin. zaten normalde araştıracak öğrenci yine detaylı araştırmasını yapıyor.

@takipeden nickli ekşi sözlük yazarı yapay zeka ile ilgili olarak şunları okumanızı öneriyor:

1- yapay zekâyı kodlamak: https://www.seckin.com.tr/kitap/372287792
2- python ile yapay zekaya giriş: https://www.seckin.com.tr/kitap/247974856
3- işletmelerde ve yönetimde yapay zeka: https://www.seckin.com.tr/kitap/584716176
4- yapay zekanın hukuki statüsü ve sorumluluğu: https://www.seckin.com.tr/kitap/513887452
5- uygulamalı örneklerle yapay zekâ algoritmaları ve programlama: https://www.seckin.com.tr/kitap/153422435
6- yapay zeka uygulamaları: https://www.seckin.com.tr/kitap/928812683
7- yapay zeka: https://www.seckin.com.tr/kitap/155545392