YEME İÇME 7 Haziran 2017
130b OKUNMA     1331 PAYLAŞIM

Birçok Kişinin Yanlış Bildiği Yıllanmış Şarap Gerçek Manada Nedir?

Birçoğumuz yıllanmış şarabı, senelerce öyle bekletilmiş bir biçimde ekşiyen şaraplarla karıştırırız. Aslında senelerce öylesine bekleyen şaraplar yıllanmış değil; sadece eskimiş oluyorlar. Sözlük yazarları bu konuda doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmiş.
iStock.com


bazı şaraplar şişelendikten sonra bile olgunlaşmaya devam ederler. bu şaraplar yıllandırılarak daha mükemmel hale getirililebilinir.

bazı şaraplar taze tüketim için piyasaya sürülürler, ayrıca her şarap da yıllandırılmaya gelmez. bu sadece şarabın markasına değil mahsül yılına göre de değişebilir. genelde makul bir fiyata satılan yıllanılabilir şaraplar yaklaşık 3 ila 5 yıl saklanabilir. o da uygun saklama koşulları varsa (kaliteli mantar, ışık almayan ve yıl boyu 15-18 derece ısıyı sağlayan mekanlar). 10 yılın üzerinde saklanabilen şaraplar zaten ilk çıktıkları zaman bile oldukça pahalıdır.

yatık korunduğunda ve zamanı geldiğinde çevrildiğinde tadına ve içimine doyum olmayan şarap.

ancak ve ancak üretimi sırasında yıllandırılacağı düşünülerek imal edilmiş şaraplar için gerçekleşen olay. 

sofra şarabını istediğiniz gibi saklarsanız elde edemeyeceğiniz, bir değeri olmayacak durumu teşkil etmektedir. yıllanmak için hazırlanmış şarap varilden şişeye alındığında biraz tatlıdır. 6 ay beklenirse mayhoş olmaya başlayabilir. tekrar yumuşak ve hoş olması için 5 yıl geçmesi gerekir. yıllandıkça oluşan bu gelişmenin sebebi tanindir. 


ayrıca etil alkol ile tartarik asitin dengeye gelmesi de 13 yıl alır. kafadan 20 yıl bekletilmesi gereken olay. bunların yanında şarap, karanlık bir yerde serin bir ortamda (tercihen 12 derece) ve yatık olarak saklanmalıdır. şişenin mantarının kurumaması ve şarabın hava almaması için ortam biraz da nemli olmalıdır.

şarap mantarı kullanımının gerekli olduğu tek şarap türüdür.

genelde direk tüketim amaçlıdır. hatıra olarak verilmesi pek de akıllıca değildir. maalesef her şarabın bir ömrü vardır ve her geçen gün bu ömür tükenişe biraz daha yaklaşır. sizin alacağınız şişe zaten ömrünün sonlarına yaklaşmış olacaktır. hiç kimse 20 yılllik bir şarabi 10 yıl daha bekletmez.

fiyatlara gelince, fransa piyasasında 30 avro civarına 25 yıllık şaraplar bulunabildiği gibi, bu şişeleri almak pek risklidir, zira şirkeleşmiş olabilirler.


garanti olan ve en az bir kaç yıl daha saklanabilecek 20 yılı geçmiş şaraplar ise 100 - 130 avrodan başlar, 4 basamaklı sayılara, belki daha yukarılara kadar gider.

(bkz: nicolas)

http://www.nicolas.com/

bonus:

sevdiklerine hatıra olarak eski ve kıymetli bir hediye vermek isteyenlerin viskiyi tercih etmesi gerekir, bir şişe viski kaçıncı yılında şişelendiyse, kıyamete kadar o kadar yıllık kalacak, ve üstelik kıyametten hemen önce içilebilecek durumda olacaktır.

bu arada, unutmadan;

(bkz: alkol bütün kötülüklerin anasıdır)