SPOR 1 Ağustos 2024
15,9b OKUNMA     235 PAYLAŞIM

Bir Zamanlar Olimpiyatlarda Yer Alan Ancak Şimdi Tarihe Karışan Bazı İlginç Branşlar

Tabanca düellosu, Survivor parkurları... Olimpiyatlar, her zaman bildiğiniz gibi değildi.

bilindiği üzere şu an devam etmekte olan 2024 paris olimpiyatlarında 32 spor dalı bulunmakta. bunlar; atletizm, eskrim, yüzme, atıcılık, jimnastik ve sayamadığım daha neler neler var ve bu spor dallarında toplam 329 etkinlik yer alıyor.

ve biliyoruz ki gezegendeki en büyük spor gösterisi olan olimpiyatlarda başlangıçtan beri bizim bildiğimiz anlam dışında kalan spor dalları mevcuttu ve artık yoklar; şimdi gelim hep beraber bir bakalım hangi spor dalları bu oyunlar içinde mevcutmuş.

1. sanat

evet sanat bir spor dalı olmamasına rağmen 1912 stockholm oyunları'ndan 1948 londra oyunları'na kadar ki bütün olimpiyat oyunlarında 35 yıldan uzun bir süre boyunca çeşitli sanat dalları büyük ölçüde modern olimpiyat oyunları'nın kurucusu pierre de coubertin sayesinde olimpik etkinliklerden biriydi. mimari, edebiyat, müzik, resim ve heykel gibi sanat dallarının spordan ilham alan sanat eserlerine madalyalar verildi.

2. canlı güvercin avı

''ohooo sende iyice salladın şimdi'' dediğinizi duyar gibiyim. 1900 paris oyunları'nın programındaki bir diğer tartışmalı etkinlik olan canlı güvercin avı, adına sadık kalınarak yapıldı: gerçek canlı güvercinler kullanıldı. yarışmacılar mümkün olduğunca çok kuşu vurmak zorundaydı; üst üste iki kuşu ıskalayan atıcı elenirdi. etkinliğin gerçekleştiği alan, ölü ve yaralı güvercinlerle dolup taştığı için bir spor alanından çok mezbahaya dönmüştü. altın madalya ise , 21 güvercin vuran belçikalı leon de lunden'e gitti. hayvan hakları aktivistlerinin protestolarının ardından, sonraki oyunlar'da kil güvercinler kullanıldı ve bu günkü modern halini aldı diyebiliriz.

3. koşan geyik avı

''aboo sende kuş avından sonra bu da sıvamak oldu dediniz'' ama yazıma devam etmeliyim. ilk olarak londra'daki 1908 oyunları'nda oynanmaya başlayan bu dalda ne ilginçtir ki canlı geyik yoktu (oh dediniz değil mi). bunun yerine, üç eş merkezli daire hedefi olan geyik figürleri kullanıldı. geyik dört saniyede 23 metre hızla hareket ederek atıcıların yanından geçiyordu, atıcılar ise 100 metre geride durup her birine ikişer atış yapıyorlardı. son olarak bu dip bilgi verelim; bu spor dalında yarışan isveçli oscar swahn'ın performansıyla dikkat çekti. 1908'de 60 yaşındayken olimpiyatlarda bu sporda bireysel ve takım etkinliğini kazanarak en yaşlı altın madalyalı sporcu oldu.

4. mesafeli dalış

paris'teki 1900 oyunları'nda organizatörler uzun atlama ile yüzmeyi birleştirmeye karar verdiler ve anladığınız üzere seyir zevki yüksek bir şey ortaya çıkmış oldu. tabii ki hayır bunu neden yaptıklarını anlamadım. neyse yarışmacıların havuza atlayarak dalıyorlardı ve ardından başları suyun yüzeye çıkana kadar en uzağa süzülen kişi kazanıyordu. o dönem yarışamaya sadece beş yarışmacı katıldı ve hepsi amerikalıydı. william dickey adındaki yarışmacı yaklaşık 19,1 metre su altında süzülerek madalyayı kaptı. sonra mı? sonra onlarda biz bu yarışmayı neden yaptık diyerek, etkinliği bir daha asla yapmadılar.

5. engelli yüzme

1900 paris oyunları'ndaki bir diğer tuhaflık ise engelli yüzmeydi. tabii ki o zamanlar acun'un survivor türkiye yarışması televizyonlarda olsaydı eminim ki çok popüler olurdu. seine nehri'nde düzenlenen ilk etkinlikte, yarışmacıların direklerin ve teknelerin üzerinden tırmanıyor, ardından 200 metrelik bir parkuru kat ederken daha çeşitli engellerin üzerinden altın üstünden olmak üzere ve yüzerek parkuru tamamlıyorlardı. evet sayın seyirciler avustralyalı frederick lane, diğer avusturyalı otto wahle'yi iki saniyeden az bir farkla geçti ve madalyaya ulaştı :)

6. tabanca düellosu

ilk olarak stockholm'deki 1912 olimpiyatları'nda gerçekleşen bu spor dalında olimpiyat komitesi tabii canım kuş vurduk da insan mı vurmayacağız sloganını vurguluyor... şaka şaka kulağa geldiği kadar heyecan verici ve korkutucu değil. sporcular bu müsabakada, göğüslerine hedefler çizilmiş frak giymiş mankenlere ateş ediyorlardı. sonuç hızlı ve hedefi tam orasından vuran sporcular madalyayı kapıyorlardı.

kaynak: 1 / 2 / 3