İNTERNET 17 Ekim 2024
1,8b OKUNMA     19 PAYLAŞIM

Bir Videonun Deepfake Olup Olmadığını Nasıl Tespit Ederiz?

Deepfake teknolojisiyle oluşturulan yanıltıcı videolar, eğlence ve mizah içeriklerinin yanı sıra genellikle suç unsurları taşıyan görüntülerden oluşabiliyor. Deepfake tespit araçları, bu tür videoları tespit etmenize ve önlem almanıza yardımcı olabilir.

bildiğiniz üzere deepfake vasıtası ile bir hayli montaj ve kurgu içeren aldatıcı video yapılıyor. elbette aralarında eğlence ve mizah içerikli olanlar da var ama genel olarak gayri resmi ve suç içeren videolar ağırlıklı oluyor. aşağıda paylaştığım araçlar ile bunların tespitini yapabilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.

deepfake tespit aracı nedir?

deepfake tespit aracı, deepfake videoları veya görüntüleri tanımlamak ve tespit etmek için tasarlanmış bir yazılım veya sistemdir. genellikle dijital içeriği analiz etmek ve yapay zeka tarafından manipüle edilip edilmediğini veya oluşturulup oluşturulmadığını belirlemek için çeşitli yöntemler kullanır.

---

1. sentinel: manipüle edilmiş medyayı tanımlamak için gelişmiş yapay zeka algoritmaları ve yüz işaret analizi, zamansal tutarlılık kontrolleri ve titreşim algılama gibi çok sayıda teknoloji kullanır.

2. sensity: yüz değiştirme, manipüle edilmiş ses ve yapay zeka tarafından oluşturulmuş görüntüler gibi deepfake içeriklerin etkili bir şekilde tespit edilmesini sağlayan yapay zeka odaklı bir çözümdür. güvenliği artırmak için hızlı ve mantıklı tanımlama teknolojisinden yararlanır.

3. ozforensics: yüz tanıma ve kimlik doğrulama için en iyi yapay zeka deepfake araçlarından biridir. kullanıcıların sahtekarlık saldırılarını %100 doğrulukla önler ve en güçlü test standardı olan iso 30107 sertifikası ile birlikte gelir.

4. weverify: sosyal medya ve web içeriğini tanımlamaya ve bağlamsallaştırmaya odaklanır. modlar arası içerik doğrulama, sosyal ağ analizi, mikro hedefli çürütme ve tanınan sahtelerin blok zinciri tabanlı genel bir veri tabanını içerir.

5. hyperverge: rafine bir deepfake tespit çözümüdür. kapsamlı güvenlik için yapay zeka modeli ve makine öğrenimi içeren bu deepfake tespit aracı, doğrulama, yüz tanıma ve sağlam canlılık kontrollerini tanımlar.

6. intel: hız ve verimliliğe odaklanan gerçek zamanlı bir deepfake tespit aracıdır. bu deepfake tespit yazılımı, bir sunucu üzerinde çalışan ve web tabanlı bir platform üzerinden arayüz oluşturan ıntel donanım ve yazılımını kullanır.

7. microsoft: manipülasyon olasılığını gösteren bir güven puanı sağlar. bu yapay zeka deepfake tespit yazılımı, birleştirme sınırlarındaki tutarsızlıkları ve insan gözüyle tespit edilemeyen ince gri tonlamalı öğeleri tanımlar. araç, gerçek zamanlı bir güven puanı sağlayarak kullanıcıların medyanın gerçek olup olmadığını hızlı bir şekilde belirlemelerine olanak tanır.

8. deepware: deepfake’leri tespit etmek ve azaltmak için yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanan gelişmiş bir yazılımdır. videoları, görüntüleri ve ses dosyalarını tanımlar ve sahte olup olmadıklarını belirler.

9. duckduckgoose: şirketleri siber, itibar veya finansal potansiyel tehditlerden korumak için deepfake’leri hızlı ve doğru bir şekilde analiz eder.