HAYVANLAR 6 Aralık 2022
20b OKUNMA     374 PAYLAŞIM

Bir Tavuk Yetiştiricisinden: Tavukları Daha İyi Tanımanızı Sağlayacak İşe Yarar Bilgiler

Onları en yakından gözlemleme fırsatı bulan birinden her yerde bulamayacağınız bilgiler.
iStock

yumurta özelinde değil de, tavuk-yumurta hakkında genel bilgi vereyim

60m2 kümeste salma tavuk besliyoruz, şu anda 75 civarı tavuk ve 5 horoz var. biz koyun işi yapıyoruz, mandıracıyız, tavukları kendi tüketimimiz ve konaklamaya gelen misafirlere satış amaçlı besliyoruz. ataks, lohman brown ve plymouth rock cinslerini besliyoruz.

tavuklar 100'e yakın kişinin yüzünü hatırlayabilirler.

renkli görüşe sahiplerdir, acı hissederler, ölen kümes arkadaşlarının yasını tutarlar.

tavukların yumurtlamak için kümeste bir horoza ihtiyacı yoktur. sıcaklık, mevsim ve aydınlanma süresi gibi kriterler sağlandığı sürece yumurtlama gerçekleşir. yumurtalar dölsüz olacağı için tavuk yatsa bile civciv çıkmaz. içgüdüsel olarak horoz olmayan ortamda tavuk gurka gelmez zaten.


hepçil hayvanlardır. böcek, et, ot, solucan, akrep, yılan, rakip tavukların yavruları ile bile beslenebilirler. aç kalırlarsa leş yerler. küçükbaş ve büyükbaş gübresi onlar için ziyafettir.

vücutlarının %80'e yakını sudur. tatlı tatları alamazlar fakat tuzlu ve ekşi tadları alabilirler. bu sebeple sebze ve yeşillik favorileridir. meyve de yerler ama çok sevdiklerini sanmıyorum. fazla şeker öldürür, bizzat şahidim.

Gurk olmak: Kuluçkaya yatmaya hazır olan tavuklar için kullanılıyor. Tavuğun kuluçka kafasına girmesi, buna bağlı olarak bazı biyolojik değişimler yaşaması da bu tabire dahil edilen şeyler.

gurk bir tavuk günde 40-50 kere kalkar, yer değiştirir, yumurta çevirir. 18-19 civciv birden çıkaran iri cüsseli türler vardır. tavuklar yavrularına 30-40 gün müthiş bir ilgiyle bakarlar. yavru 40-45 gün daha anayı takip eder, sonrasında kendi başınadır. doğada gurk bir tavuk yumurtlamaya devam etmeyeceği için bu miktarda yavru çıkması ancak folluğa başka bir tavuğun da eş zamanlı yumurtlaması ile mümkündür.


3-4 tavuğun aynı yuvaya içinde gurk tavuk varken yumurtladığını gördük, müdahale etmek gerekir zira 10'dan fazla yumurta her tavuğun yönetebileceği şey değil. fazla civciv çıksın derken tüm yavrular ölebilir. aynı şekilde folluğa sanki başka tavuk yumurtlamış gibi gece yumurta da eklenebilir.

oldukça hiyerarşik hayvanlardır. horozlar kendi içinde, tavuklar kendi içinde kümesin alfa-beta liderlerini seçer. alfa horoz sürüyü döllerken beta horoz alfa horozun da üstüne çıkarak yumurta döllemeye çalışır. 3 hayvan üst üst görürseniz tanıklık ettiğiniz olay hem alfa hem beta horozun dölleme yarışıdır. sonunda genelde beta horoz dayak yer.

ortalama 20. haftada klavuz yumurta ile yumurtlama başlar, cinsine göre yılda 320 yumurtaya kadar yumurtlama mümkündür. yumurtaları 18 gün oda sıcaklığında bozulmadan saklayabilirsiniz. sonrasında 10 gün daha buzdolabında saklanabilir. soğutulmuş yumurta ısınırsa kullanılmalıdır, tekrar soğutmayın.


tavuklar, türüne göre 6-18 yıl yaşayabilirler. genelde yumurta verimleri 4 yıldan sonra fizibil değildir, yumurtacı ırkların yumurtadan kesilmeleri 6 yılı bulur.

vücut ısıları 40-42 derece arasındadır, rüzgarda kalmadıkları sürece -30 derece havada hayatta kalabilirler. 45 derece üzeri sıcaklıklarda fazla yaşayamazlar.

gurk tavuk yumurtalarını 38 derece civarında sabit ısıda ve %55 gibi bir nemde tutar. çevirir, her yumurtayı karnının her bölgesine sırayla getirir. ısı transferi için basan, yani gurk bir tavuk alt kısımdaki tüylerini yolar. civciv gelişimi 31,5 dereceden sonra başlar. yumurta sıcaklığı 34 derece altına düşerse gelişim durur, devamında yavru ölür.